Heeft uw baby reflux? Stop uw slapeloze nachten met deze tips

baby refluxHeeft uw baby reflux klachten? Als ouder van uw baby wilt u natuurlijk een mooie toekomst voor uw kind zonder al te veel pijn en met een goede gezondheid.

Als ouder is het hartverscheurend wanneer jouw kind urenlang krijst. De stress en slapeloze nachten welke deze opleveren stapelen zich op.

In dit kort artikel zal je ontdekken waarom jouw baby reflux kan hebben en wat je hier aan kunt doen.

Hoe kan een baby reflux hebben? De oorzaken en ontstaan

Reflux is voornamelijk iets wat voorkomt bij personen met een middelmatige leeftijd en oudere personen. Personen tussen de 40-75 behoren tot deze categorie maar zeker geen baby’s, althans dat is wat velen denken. Toch kan een baby reflux hebben en hier is een logische verklaring voor…

De reden waarom uw baby reflux kan hebben is omdat de sluitspier in de slokdarm nog niet volgroeid is bij baby’s. Hierdoor kan maagzuur makkelijk voorbij deze sluitspier geraken en in de slokdarm terecht komen, zeker als je weet dat baby’s een heel hoge aanmaak van maagzuur hebben.

Bij ietwat oudere mensen zorgen factoren zoals roken, alcohol, koffie, frisdranken en vette voeding voor een verzwakte sluitspier. Dit zijn sowieso niet de oorzaken als uw baby reflux heeft aangezien een baby geen alcohol of frisdranken drinkt… (dit is toch de bedoeling!)

Dat een baby reflux heeft is te wijten aan het feit dat de baby zijn sluitspier nog niet volgroeid is en deze tijd nodig heeft om te ontwikkelen.

Vaak schrijven mensen mij dat hun kind te veel maagzuur moet hebben aangezien deze last heeft van zure oprispingen. Laat mij duidelijk stellen dat het NORMAAL is dat kinderen en baby’s een hoge maagzuur productie hebben.

Het is namelijk een vitaal onderdeel van de vertering en moet de hoge eiwitconsumptie verteren. Zodat uw kind hard kan groeien.

Dus de stelling dat uw baby een afwijking zou hebben met te veel maagzuur is compleet naast de kwestie. Naarmate we ouder worden, daalt de productie van maagzuur. Dan is het toch logisch (en normaal) dat kinderen en baby’s een hoge productie van maagzuur hebben.

Symptomen van een reflux baby

Dus je weet dat het compleet normaal is dat een baby een hogere productie van maagzuur heeft dan een volwassen persoon. Je weet ondertussen ook dat een nog niet ontwikkelde sluitspier in de keel de oorzaak van alle ellende is.

De symptomen van een reflux baby zijn vrij voor de hand…

als een baby reflux heeft, komen volgende reflux symptomen vaak voor:

 • hels gekrijs
 • slaaploosheid
 • rood (tot vuurrood) keeltje
 • hoestbuien

 

Het meest voorkomende en voor de hand liggende  teken dat een baby reflux heeft, is het geween/ gekrijs wat dag en nacht kan blijven aanhouden. Natuurlijk een duidelijk signaal dat de baby onuitstaanbare pijn heeft…

Dit gekrijs gaat vaak door tot in de late avond en nacht. Hierdoor heeft de baby veel last met slapen (alsook de ouders die wakker worden gehouden door het gekrijs wanneer de baby reflux heeft).

Het keeltje van de baby staat veelal rood en lichtjes gezwollen door de hoge hoeveelheid maagzuur welke in de keel spat. Ook hoestbuien door een geïrriteerde keel komen mogelijks voor als een baby last van reflux heeft.

Medicatie geven aan een reflux baby?

Disclaimer: ga steeds langs bij uw huisarts voor advies bij medicatie en zeker voor advies bij medicatie voor uw baby!

Wanneer de ouders met de baby bij de huisarts gaan worden ofwel 2 zaken aangeraden: ofwel raad de arts aan om niets te doen en gewoon te wachten tot het beter is (wat makkelijk 6 maanden kan aanhouden) of wordt er een lichte dosis van een maagzuurremmer of zelfs maagzuurblokker gegeven zoals zantac.

Deze maagzuurremmer verminderd de sterkte van het maagzuur waardoor het maagzuur minder schade kan verrichten aan het slokdarmweefsel. Hierdoor verminderen de baby zijn reflux klachten.

Dit is echter niet aan te raden omdat een baby al het maagzuur nodig heeft om zijn voeding (melk) goed te verteren. Wanneer een baby zijn maagzuur verminderd wordt zal zijn melk niet goed meer verteerd worden waardoor darmklachten kunnen ontstaan. Extra buikkrampen kunnen het resultaat zijn, wat ook voor hels gekrijs kan zorgen…

Een reflux kussen werkt zéér goed en is velen malen gezonder dan medicatie
Een reflux kussen werkt zéér goed en is velen malen gezonder dan medicatie

Erger is dat voeding niet meer de kans krijgt om volledig opgenomen te worden.

Doordat voeding niet goed meer verteerd wordt, kan de baby voedselallergieën en voedselintoleranties ontwikkelen wat een leven lang schade en vooral last teweeg zal brengen!

Dus opletten met de toediening van medicatie bij baby’s. Doe dit enkel in uiterste nood en onder begeleiding van een goede huisarts.

Hoe reflux bij baby’s behandelen?

Er zijn heel wat natuurlijke huismiddeltjes en voeding die reflux klachten verminderen, echter raad ik deze niet aan bij een baby omdat het nog te vroeg is om zaken zoals sodium bicarbonaat in te nemen. Ook honing is goed bij reflux maar mag niet gegeven worden omdat baby’s hierdoor kunnen stikken!

Bananen helpen goed als een baby aan reflux klachten lijdt en deze kunnen gegeven worden in de vorm van een fruitpapje. De beste tip die ik jou kan geven als je baby reflux heeft, is om je baby niet plat te leggen.

Waarom niet?

Wanneer een reflux baby volledig plat op zijn rugje ligt, kan maagzuur makkelijker in de keel spatten. Vergeet niet dat de sluitspier in de keel het enige klepje is dat maagzuur weg houdt van de keel. En deze sluitspier is nu net nog niet voldoende ontwikkeld om zijn werk te doen…

Daarom is het aan te raden om je baby recht te zetten als deze last heeft van reflux. Probeer dit zoveel mogelijk te doen.

Bij het slapen gaan kun je een hoofdkussen onder het uiteinde van de matras plaatsen. Zo ligt het kindje in een boog waardoor maagzuur niet meer zo makkelijk in de slokdarm kan geraken.

Ook als het in de wieg ligt kun je deze truc gebruiken en het werkt heel goed als je baby reflux heeft! Ook kun je een reflux kussen aanschaffen waardoor de baby niet volledig plat komt te liggen. Let op dat dit de reflux klachten niet zal wegnemen maar zal doen voorkomen. Dus zo strikt mogelijk hanteren.

Conclusie

Het is vrij normaal dat een baby last heeft van zure oprispingen en brandend maagzuur. Dit is vaak een lastige periode voor zowel de baby als voor de ouders met slapeloze nachten als gevolg.

Zorg ervoor dat je baby niet volledig plat slaapt zodat maagzuur minder makkelijk in de keel kan spatten. Wanneer het gekrijs maar niet wil minderen, kun je langsgaan bij jouw huisarts om tijdelijk medicatie toe te dienen. Doe dit onder begeleiding van jouw arts en hanteer kleine doseringen.

Nogmaals, maagzuur heeft een belangrijke functie en is niet de oorzaak van reflux bij een baby. Wel de sluitspier die nog verder moet ontwikkelen.

Sterkte en heb geduld. Na regen komt zonneschijn.

 

Geert Leeuwen

HalloIk ben Geert Leeuwen. Ikzelf heb vele jaren last gehad van brandend maagzuur en reflux klachten. Artsen konden mij niet helpen dus ben ik zelf gaan testen en bestuderen hoe ik deze kwaal kon stoppen.Nu help ik sinds 2012 mensen die net zoals ik vroeger last hebben van brandend maagzuur, en dit met succes!

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Els Michiels

  Hallo,

  Onze dochter (Anna) had verborgen reflux, we gaven haar omeprazol op advies van onze dokter. Nu heeft ons zoontje (Vic) van 2 maanden oud ook verborgen reflux, we geven weer op advies van de dokter omeprazol. Bij beide zagen we weinig verbetering.
  Vic zit momenteel op de sukkel met zijn darmpjes. Heel veel last van krampjes, winderigheid en kan moeilijk stoelgang maken. Hij huilt nog steeds erg veel, indien het zuur niet boven komt zijn het wel de krampjes. Ik loop heel de dag met hem rond, wanneer ik hem wegleg schrikt hij en begint weer te huilen… Het is echt vermoeiend en dit voor de 2de keer.
  Ik denk dat Anna een voedselallergie heeft overgehouden door het toedienen van de medicatie. Ze heeft een pinda allergie. Wat voel ik me nu schuldig, na het lezen van je tekst. Nu moeten we steeds op onze hoede moeten zijn want het kan haar het leven kosten dit vinden we wel nog een pak erger…
  Begrijp eigenlijk niet waarom de dokters dit voorschrijven en ook blijven vasthouden aan dit medicijn want als het niet werkte mocht ik steeds een hogere dosis geven, wanneer ik spreek over stoppen vinden ze dit geen goed idee.
  Spijt dat ik je artikel geen 4 jaar eerder heb gelezen want nu begrijp ik hoe fout we bezig waren en weer zijn. Medicatie gaat alvast de vuilbak in, hopelijk nog net op tijd zodat we bij Vic ook geen voedselallergie aankweken.

  Groetjes Els.

  1. Geert Leeuwen

   Dag Els,

   Medicatie zoals omeprazol enkel als laatste hulpmiddel gebruiken. Bij baby’s komt het vaak voor dat hun sluitspier in de slokdarm nog onvoldoende is ontwikkeld waardoor ze bij het neerliggen pijn kunnen ontvangen door maagzuur dat in de slokdarm loopt. Wenen is dan de reactie van de baby.

   Een speciaal reflux kussen is hierbij aan te raden. Zo kan de baby in een helling slapen waardoor maagzuur niet in de slokdarm kan lopen.

   Wanneer je omeprazole of andere medicatie tegen brandend maagzuur gaat geven aan een baby zal de voeding niet goed meer verteerd worden. Buikkrampen en helaas ook voedselallergieën en intoleranties kunnen ontstaan zoals je zelf aangeeft. Dus enkel als laatste hulpmiddel gebruiken en liever gewoon niet.

   Groet,
   Geert

Geef een reactie