Maagzuur in de keel? Laat Maagzuur je leven niet Verzuren!

maagzuur in de keel fotoMaagzuur dient in de maag te zitten zodat het zijn werk kan doen, namelijk voeding verteren zodat de darmen het kunnen opnemen.

Wanneer maagzuur voorbij de sluitspier geraakt tot in de slokdarm, dan spreken we van brandend maagzuur. Net hetgeen wat onze sluitspier in de slokdarm wenst te voorkomen.

Wat maagzuur veroorzaakt en wat je er aan kunt doen is exact wat je in dit artikel zult ontdekken, dus zet je schrap en lees elk woord op deze pagina!

Wat is maagzuur en waarom hebben we maagzuur?

Grappig waarom ik schrijf wat maagzuur is en WAAROM we het nodig hebben? Velen denken dat maagzuur iets is wat we niet nodig hebben en dat enkel ons leven verpest door pijn in de slokdarm te veroorzaken.

FOUT! Zonder maagzuur zal je niet lang leven, dat is een feit. We hebben maagzuur nodig voor 101 zaken.

Maagzuur wordt gemaakt en uitgescheden in de maagcellen (meer bepaald de pariëtale maagcellen) en bestaat uit verschillende mineralen. De grootste functie van maagzuur is natuurlijk om eiwitten en mineralen te verteren zodat ze opgenomen kunnen worden in de darmen.

Eiwitten worden door maagzuur omgezet in aminozuren zoals glutamine welke gebruikt kunnen worden door onze spieren (eens opgenomen door de darmen).

dame heeft last van maagzuur
dame heeft last van maagzuur

Dat is de belangrijkste functie van maagzuur, namelijk dat voeding goed verteerd wordt zodat we het kunnen opnemen in de bloedbaan en ons lichaam goed kan functioneren.

Nog een belangrijke functie van maagzuur is om de alvleesklier aan te zetten om hormonen en enzymen te produceren voor een gezonde vertering. Denk maar aan het hormoon insuline en alvleesklier enzymen zoals amylase.

Zonder voldoende maagzuur krijgt de alvleesklier niet voldoende signalen om enzymen en hormonen te produceren waardoor de vertering en opname van voedingsstoffen serieus verslecht!

Maagzuur is dus NIET een zuur dat ons straft wanneer we genoten hebben van een goede pizza met tomatensaus en mozerella kaas op. Neen, maagzuur verteert eiwitten en mineralen zodat deze opgenomen kunnen worden in de darmen.

Met bovenstaande verklaring weet je dat het niet slim is om maagzuurremmers of nog erger maagzuurblokkers in te nemen als je maagzuur in de keel hebt…

Veel voorkomende maagzuur klachten

De meeste personen met maagzuur in de keel hebben last van onderstaande klachten:

  • zure en ruwe keel
  • zure oprispingen die tot in de mond kunnen komen
  • zure boeren met een zure walm
  • schorre stem
  • brandend gevoel in de keel
  • pijn achter de borst

Niet alle klachten hoeven voor te komen wanneer maagzuur in de keel hangt maar vaak ontstaan meerdere klachten.

Hoe ontstaat brandend maagzuur?

De grootste oorzaak brandend maagzuur is een verzwakte sluitspier. Dit kan ontstaan door bepaalde voeding in te hoge doseringen te eten/drinken. Denk maar aan dranken en voeding rijk aan cafeïne zoals koffie, cola, redbull, …

Ook vette voeding zoals hamburgers of chocolade verzwakken de sluitspier waardoor maagzuur in de keel terecht kan komen.

Tomaten zorgen voor een reactie in het lichaam waardoor je sluitspier lam wordt gelegd! Exact wat voor brandend maagzuur zorgt!

Ook levensstijl gewoontes zoals roken kunnen de sluitspier verzwakken. Druk op de middenrif door middel van sporten na de maaltijd of bukken kort na de maaltijd veroorzaken ook een verzwakte sluitspier waardoor je maagzuur in de keel krijgt.

Strakke kledij zoals Strakke broeken en een strakke riem zorgen voor hetzelfde effect. Je kunt het beste deze zaken beperken. Compleet vermijden hoeft niet en is veels te hard. Probeer gewoon koffie, vette voeding en tomatensausjes te beperken en te compenseren met betere en alkalische voeding.

Wat helpt tegen maagzuur? Enkele huismiddeltjes?

Er zijn enkele huismiddeltjes welke je kunt gebruiken om snel verlichting van je maagzuur te ontvangen. Denk maar aan honing, brood, een banaan eten en andere alkalische voeding. Deze absorberen en verminderen het zure gevoel in je keel waardoor maagzuur verminderd.

Het voordeel is dat deze voeding de productie van maagzuur niet stopzet. Maagzuurremmers en blokkers doen dit wel (wat schadelijk is op de lange termijn) en waardoor je een verhoogde kans hebt op voedselintoleranties, allergieën en de kweek van een parasiet.

LET OP: melk is alkalisch maar is GEEN goede voeding tegen maagzuur! Voor meer informatie, gelieve naar het artikel over maagzuur melk te gaan.

Ook is er een spotgoedkoop maagzuur huismiddel wat iedereen in zijn keukenkast heeft staan en dat binnen 10 minuten voor verlichting van de klachten zorgt. Wens je dit te ontdekken met instructies? Klik dan op onderstaande knop en schrijf je in voor mijn ongewone maar uiterst effectieve tips en advies!

klik hier

Wat te doen tegen maagzuur wanneer je er snacht’s last van hebt?

Wanneer je in de nacht last hebt van maagzuur en niet kunt slapen is het belangrijk om je lichaam recht te zetten! Dit zorgt ervoor dat maagzuur minder makkelijk in de keel kan komen. Wanneer je ligt kan maagzuur makkelijk in de keel lopen…

Ten tweede kun je een huismiddeltje gebruiken om je maagzuur klachten snel te verminderen. Zoals een theelepel honing of een boterham met een halve banaan.

Wanneer je brandend maagzuur daarna betert kun je terug gaan slapen maar zorg er dan voor dat je een extra hoofdkussen onder je matras steekt zodat je nek en hoofd niet meer horizontaal liggen maar wel diagonaal. Dit voorkomt dat maagzuur makkelijk in de keel kan lopen…

Nog steeds last van maagzuur en wenst u persoonlijke hulp?

Ik heb goed nieuws voor jou. Ik geef namelijk gratis ongewone en krachtige tips weg die direct voor verlichting van je maagzuur zorgen. Wens je deze te ontvangen samen met mijn persoonlijk advies? Klik dan op onderstaande knop en schrijf je in voor mijn gratis tips en advies! Doe het NU.

Geert Leeuwen

HalloIk ben Geert Leeuwen. Ikzelf heb vele jaren last gehad van brandend maagzuur en reflux klachten. Artsen konden mij niet helpen dus ben ik zelf gaan testen en bestuderen hoe ik deze kwaal kon stoppen.Nu help ik sinds 2012 mensen die net zoals ik vroeger last hebben van brandend maagzuur, en dit met succes!

Geef een reactie