Reflux dieet nodig? Stop Snel reflux klachten met dit Reflux Dieet

reflux dieetUpdate 2020: U zoekt een goed reflux dieet? Enkele voedingsmiddelen die jouw reflux klachten snel verminderen zodat je terug comfortabel aan tafel kunt zitten en kunt genieten van je welverdiende nachtrust.

Ook wil je weten welke voeding triggers zijn voor resultaat zodat je deze op zen minst kan beperken in de toekomst? Lees vooral verder. In dit artikel zal je ontdekken welke voeding goed is bij brandend maagzuur en welke voeding je beter kan vermijden.

Waarom zou je een reflux dieet nodig hebben?

Wanneer je geregeld last hebt van reflux, is dit een teken van jouw lichaam dat je voeding consumeert welke jouw lichaam niet kan verteren en welke voor bijwerkingen zorgen zoals reflux.

Er zijn bekende reflux triggers zoals sinaasappelsap en spicy barbecue sauce. In dit artikel ga ik veel meer over een goed reflux dieet schrijven dan enkel een paar triggers neerpennen.

Maar wanneer jij voeding gaat vermijden welke reflux veroorzaken (door de negatieve werking op de sluitspier) zul je minder last hebben van reflux.

Als je dan ook nog eens voeding gaat consumeren welke alkalisch (lees: het tegenovergestelde van zuur) van aard zijn, zal jouw slokdarm de tijd krijgen om zich te herstellen van maagzuur en zal in tijd de irritatie aan het slokdarmweefsel hersteld worden.


Top 5 reflux voeding!

Wanneer je gaat starten met een reflux dieet is het doel om minder voeding te consumeren welke reflux triggeren (en de sluitspier in de keel verzwakken) en meer voeding consumeren welke alkalisch van aard zijn en de zuurtegraad in de keel doen dalen.

Kijk goed na of onderstaande voedingsmiddelen reeds in jouw voedingspatroon zitten

volkoren brood

volkoren brood staat bovenaan bij het lijstje van goede voeding in een reflux dieet. Wit brood kun je beter mijden omdat het te veel geraffineerde koolhydraten bevat welke de darmwand irriteren en zelfs de darmflora kan aantasten op lange termijn…

Bruin brood bevat te veel vezels die de darmen irriteren… volkoren brood is de variant ertussen en is het beste voor ons lichaam. Tenzij je natuurlijk intolerant of allergisch bent voor gluten eet je beter geen brood…

Waarom is brood een goede keuze bij het reflux dieet? Brood werkt als een spons en absorbeert maagzuur dat in de keel zit. Hierdoor krijg je snelle verlichting van het branderig gevoel in de keel.

Je kan het vergelijken met een natte spons die je op een brandwonde dopt… Dat doet deugt!

Dus zeker de moeite waard maar ga er niet met overdrijven. Te veel van alles is slecht voor jou. Brood bevat veel suikers en daarom wil je er dus niet te veel van gaan eten.

honing

Honing dooft ook het branderige gevoel in de keel en legt een dun laagje bescherming in de keel zodat het coolend effect enige tijd aanhoudt. Een theelepel bij brandend maagzuur kan wonderen verrichten! Ik smeer vaak een beetje honing op een stukje volkoren brood. Hierdoor is het effect dubbel en kun je snel verlichting ondervinden van acute reflux klachten.

LET OP: honing is niet geschikt voor kinderen! Geef kinderen nooit honing aangezien deze hier allergisch voor kunnen zijn. Dus wanneer je kind last heeft van reflux, adviseer ik u langs te gaan bij uw huisarts.

 

banaan

Banaan is een zacht smakend fruit wat helpt bij het neutraliseren van maagzuur. Wanneer banaan in de slokdarm treedt, helpt het bij het blussen van het branderig gevoel. Meerdere stukjes banaan eten door de dag kan ook helpen bij het voorkomen van brandend maagzuur en reflux.

Banaan is zeker een voedsel dat bij het reflux dieet past! Je kan het ook in een smoothie werken maar liefst eet ik een banaan uit het handje.

meloen

Ook meloen is een zacht fruit wat maagzuur neutraliseert. Meloen is bijna alkalisch (omgekeerde van zuur) en is daarom geschikt voor het reflux dieet.

Schil de meloen en snijd deze in stukjes. Laat deze vervolgens een nacht in de frigo koelen en je hebt letterlijk blusblokjes weke nog eens vezels en vitaminen bevatten!

Meloen Blust de reflux klachten!
Meloen Blust de reflux klachten!

Wanneer je dan zo een “blusblokje” meloen inneemt verminderd het drastisch het branderig gevoel in de keel. Voelt werkelijk zalig! Probeer het eens uit wanneer het jou past.

broccoli

Broccoli haalt het lijstje omdat het bijna een neutraal voedsel is en kan je daarom zeker eten bij een reflux dieet. Het compenseert zuur en helpt bij het neutraliseren van maagzuur. Daarom is het verstandig om het af en toe klaar te maken.

Ook andere groenten zoals bonen, bloemkool, erwten, spinazie zijn prima voedingsmiddelen voor bij een goed reflux dieet.

Wat met melk bij een reflux dieet?

Je vraagt je vast af waarom melk niet in het lijstje van de 5 beste voedingsmiddelen bij het reflux dieet staat. Het is een mythe dat melk goed is tegen reflux en brandend maagzuur.

Vaak wordt door ongeleerde (met uitzondering sommige artsen) mensen verkondigd om veel melk te drinken bij reflux en brandend maagzuur. Dit zou het branderig gevoel verminderen.

Het klopt dat het ’tijdelijk’ het branderige gevoel verminderd omdat melk alkalisch is. Het neutraliseert het maagzuur waardoor brandend maagzuur verminderd.

Echter heeft de consumptie van maagzuur grote nadelen (meer dan 1!). Ten eerste is melk heel moeilijk verteerbaar waardoor darmklachten zoals winderigheid en buikkrampen kunnen ontstaan.

Nog erger is dat GEEN mens het melkeiwit caseïne kan verteren. Hoge consumptie van melk veroorzaakt een melkallergie en een lactose intolerantie. Ook melksuikers (lactose) zijn moeilijk verteerbaar en veroorzaken buikklachten.

Melk hoort niet thuis in een goed reflux dieet!
Melk hoort niet thuis in een goed reflux dieet!

Door de inname van melk ontstaat een ontstekingsreactie in het lichaam waardoor onze spieren verzwakt worden. Vooral de sluitspier (sphincter) heeft hier last van waardoor maagzuur makkelijker op de slokdarm kan spatten.

Drink je dus veel melk tegen maagzuur, dan verzwak je uw sluitspier in de slokdarm waardoor je MEER maagzuur in de keel krijgt.

En als dat nog niet erg genoeg is zorgt melk ervoor dat je meer maagzuur produceert. Dit doordat melk veel eiwitten bevat en deze worden verteerd door maagzuur, daarom dat de maagcellen meer maagzuur produceren na de inname van melk.

Genoeg reden waarom melk geen geschikte reflux voeding is te noemen en uit het reflux dieet te houden! Idem dito voor yoghurtjes en kwark. Deze kunnen tijdelijk het branderig gevoel stillen maar achteraf krijg je het dubbel terug!

Welke Voeding NIET eten bij een reflux dieet?

Nu je ontdekt hebt dat je het beste voeding consumeert welke alkalisch is om de zuurtegraad in de slokdarm te verminderen, wordt het tijd om de voeding te ontdekken welke reflux triggeren omdat ze jouw sluitspier in de keel verzwakken.

Deze voedingsmiddelen kunnen reflux veroorzaken. Deze kun je beter beperken als je een reflux dieet volgt.

Koffie

Koffie is veruit één van de slechte reflux voeding en mag slechts beperkt gedronken worden bij het reflux dieet. Waarom? Koffie bevat hoge hoeveelheden cafeïne.

Cafeïne geeft een reactie op de sluitspier waardoor deze verzwakt wordt. Hierdoor kan maagzuur makkelijker in de slokdarm terecht komen! Beperken die handel als je het reflux dieet volgt!

Frisdranken

Frisdranken staan hoog in het lijstje van slechte reflux voeding omdat ze te zuur zijn. Vele frisdranken zoals coca-cola zijn even zuur als maagzuur!

Als dit in de keel komt is het geen wonder dat je brandend maagzuur waarneemt, vermijden of ten minste beperken bij het reflux dieet!

Alcohol

Alcohol geef ook een reactie op de sluitspier waardoor deze verzwakt geraakt! Nog erger zijn alcoholische dranken met zure fruit vruchten bij zoals cocktails. Deze zijn namelijk dubbel slecht. Ze verzwakken de sluitspier en tasten de slokdarm aan door hun hoge zuurtegraad! Beperken bij het reflux dieet!

Tomaten

Tomaten zijn NIET zuur maar wekken een reactie op welke de sluitspier verzwakken. Daarom dat zovelen brandend maagzuur en reflux ontvangen na het eten van spaghetti met tomatensaus! Ook tomatendrankjes zijn vaak een trigger voor brandend maagzuur. Probeer tomaten en sausjes met tomaten te vermijden als je het reflux dieet volgt. Het zal je deugt doen!

GEEN tomaten bij reflux dieeten!
GEEN tomaten bij het reflux dieet!

Nu zie ik jou al denken… Tomaten bevatten veel antioxidanten en gezonde vezels. Klopt helemaal. Maar wanneer je er reflux van krijgt, is het beter om een alternatieve groente te consumeren. Er zijn voldoende alternatieven die geen negatief effect hebben op de sluitspier in de keel. Denk aan komkommers, wortelen, etc.

Chocolade

Chocolade is ook een serieuze boosdoener bij het reflux dieet. Chocolade is een vettig voedsel. Zeker varianten zoals melkchocolade.

Vette voeding verzwakt ook de sluitspier met oprispingen en brandend maagzuur als gevolg. Mocht je dan toch eens chocolade eten bij het reflux dieet, dan kun je het beste kiezen voor de puurste chocolade met het minste vet. Er zijn al varianten met 80-90% cacao. Deze bevatten minder suiker en vet.

Pikante kruiden

De meeste kruiden zijn gezond en sommige kruiden kunnen zelfs de vertering helpen. Echter moet je ook hier met opletten. Te sterke kruiden kunnen ook een negatieve reactie op de sluitspier veroorzaken. Gebruik kruiden zoals zout en peper met mate.

Barbecue sausjes, chili, curry sausen wil je liever vermijden. De regel is, wanneer het te pikant is, is het niet goed voor jouw lichaam.

Samenvatting wat te eten bij reflux

Probeer onderstaande voeding op dagelijkse basis te consumeren:

 • Graanproducten zoals grof brood, wilde rijst, aardappelen
 • Vers zacht fruit zoals bananen, meloen, watermeloen, druiven. Elk soort fruit dat zacht is en vooral NIET zuur smaakt. Smaakt het zuur, dan bevat het een hoge zuurtegraad.
 • Verse groenten: Broccoli, bloemkool, linzen, bonen, erwten, spinazie, etc.
 • Mager vlees: kippenborst (zonder vel), kalkoenborst, rosbief, filet puur, vetarm gehakt
 • Magere vis: kabeljauw, tonijn
 • Vette vis zoals zalm eet je best met mate aangezien de vele vetten ook de sluitspier kunnen verzwakken.

 

Probeer onderstaande voeding sterk te vermijden of te beperken:

 • Cafeïne rijke dranken zoals koffie, red bull, monsterpower, etc.
 • Frisdranken zoals cola, ice tea, fanta. Te veel suikers en prik.
 • Alcohol
 • tomaten
 • Vette voeding zoals chocolade, fast food, koekjes, taartjes
 • Zuivel
 • Pikante kruiden

Tips en advies ontvangen om jouw brandend maagzuur te behandelen? Een voorbeeld dagmenu ontvangen zodat je exact weet wat te eten? Al enkele jaren help ik personen met reflux. Mocht je interesse hebben kan je mijn voorbeeld menu’s downloaden via onderstaande rode knop.

Geert Leeuwen

HalloIk ben Geert Leeuwen. Ikzelf heb vele jaren last gehad van brandend maagzuur en reflux klachten. Artsen konden mij niet helpen dus ben ik zelf gaan testen en bestuderen hoe ik deze kwaal kon stoppen.Nu help ik sinds 2012 mensen die net zoals ik vroeger last hebben van brandend maagzuur, en dit met succes!

Geef een reactie