4 beste middelen die de oorzaak van reflux aanpakken!

Op zoek naar de beste middelen die de oorzaak van reflux aanpakken? Lees vooral verder… In mijn vorig artikel schreef ik over 3 natuurlijke middelen die reflux klachten snel verminderen. Enig nadeel bij deze natuurlijke middelen tegen reflux is dat ze NIET de oorzaak van het probleem aanpakken… namelijk een verzwakte sluitspier in de keel.

Terug naar de oorzaak van reflux…

In dit artikel ga ik dieper in op 4 middelen die WEL de oorzaak van reflux aanpakken. LET OP: deze verlichten weinig of niet acute reflux klachten. Wel zorgen ze ervoor dat de sluitspier in de keel beter gaat functioneren zodat reflux voorkomen wordt.

En dat is nu 9 op 10 het echte probleem. De sluitspier die onvoldoende functioneert waardoor maagzuur de kans krijgt om in de keel te spatten. Zeker wanneer de persoon met een verzwakte sluitspier gaat neerliggen kan maagzuur zonder problemen in de keel schade veroorzaken.

Indien u een huismiddel zoekt die voor snelle verlichting van uw maagzuur zorgt raad ik u aan om mijn vorig artikel te lezen.

Andere voorkomende oorzaken van reflux kunnen een maagzweer zijn of een middenrifbreuk. Bij dit laatste is de druk op de sluitspier verhoogd waardoor deze open komt te staan. In zulke gevallen zullen deze 4 middelen niet voor een verlichting van uw klachten zorgen.

Hoe weet ik of ik een maagzweer of een middenrifbreuk heb? Het beste ga je langs bij je huisarts en maak je een afspraak voor een maagonderzoek. Door middel van een maagscan wordt er gecontroleerd of het middenrif niet te hoog zit en of de bekende bacterie H. Pylori aanwezig is in de maag (welke een maagzweer veroorzaakt).

Hoe functioneren deze 4 middelen tegen brandend maagzuur?

Elk van deze middelen tegen de oorzaak van reflux zullen de maagwerking stimuleren. Hierdoor ontstaat meer maagzuur waardoor de sluitspier beter kan functioneren.

Nu denk je vast dat je te veel maagzuur hebt. Daarom heb je last van reflux, toch? Studies tonen het tegendeel aan. Onderstaande studie toont aan dat personen met een tekort aan maagzuur een sluitspier in de keel hebben die niet goed functioneert. Aan de andere kant toont deze studie aan dat personen met voldoende of zelfs te veel maagzuur een perfect werkende sluitspier hebben!

Studie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22107919

sluitspier brandend maagzuur
De Sluitspier zie je op deze afbeelding als Lower Esophageal Sphincter

Hoe valt dit te verklaren? Elke spier in ons lichaam heeft magnesium en calcium nodig om op zijn best te functioneren. Maagzuur verteert onze voeding en maakt deze klaar om opgenomen te worden in de darmen.

Wanneer voeding onvoldoende verteerd wordt door een tekort aan maagzuur zullen magnesium en andere mineralen niet goed opgenomen worden. Het resultaat is dat spieren niet goed meer kunnen functioneren.

De sluitspier in de keel is geen uitzondering. Het is een spier net zoals onze biceps die magnesium nodig heeft om goed te functioneren.

Het resultaat is dat de maaginhoud, inclusief maagzuur in de keel kan spatten met brandend maagzuur als gevolg.

De 4 beste middelen tegen brandend maagzuur

Onderstaande middelen tegen de oorzaak van reflux heb ik zelf intensief uitgetest. Alsook mijn klanten. Het resultaat is een beter werkende maag en samen met mijn reflux dieet een complete verlichting van reflux klachten. Uitzonderingen zijn personen met een maagzweer en middenrifbreuk welke een andere aanpak genieten.

De 4 beste middelen die de oorzaak van reflux aanpakken staan geordend van minst effectief/ minst handig naar meest effectief/ handigst.

 1. wormwood

Wormwood is één van de bitterste kruiden op deze planeet. Dat is ook de bedoeling. De mens is namelijk geprogrammeerd om bittere voeding/ drank te zien als giftig. Dit stamt af van de oertijd wanneer voedselzoekers kruiden en bessen gingen plukken om hun stam te voeden.

Veel bittere kruiden zijn namelijk giftig en zelfs dodelijk voor de mens. Het lichaam krijgt een reactie wanneer een bittere smaak ontstaat in de mond. Er zal meer speeksel aangemaakt worden wat een kettingreactie veroorzaakt in de maag en darmen. Ook meer maagzuur en alvleesklier enzymen zullen worden aangemaakt.

Dit om gif onschadelijk te maken zodat de mens niet sterft aan het bittere gif. Mensen met reflux kunnen dit fenomeen als hun voordeel gebruiken. Door de bittere smaak in de mond wordt er meer maagzuur geproduceerd waardoor voeding beter verteerd wordt en dus de sluitspier in de keel beter zal functioneren. Zie studie van zonet.

Hoe gebruik ik wormwood?

Belangrijk om te weten is dat je de bittere smaak moet hebben. Dus capsules of tabletten zijn waardeloos voor onze doeleinden. Wormwood is beschikbaar in druppels. Deze doe je in een half glas water en je gaat dit opslurpen.

Langzaam zodat de smaak papillen in de mond de bittere smaak kunnen waarnemen. Het heeft geen nut om enkele druppels wormwood met een half glas water door je keel te gieten aangezien je dan niet de bittere smaak ontvangt en dat is nu net hetgeen wat voor de positieve reactie in ons lichaam zorgt.

Het beste doe je dit voor ELKE maaltijd. Niet zo handig dus daarom komt wormwood op nummer 4.

 1. citroensap

citroensap als middel tegen brandend maagzuur
WAARSCHUWING: probeer dit niet bij kinderen

Je grootouders hebben je vast en zeker al verteld om citroensap te drinken wanneer je maag niet goed wil werken of wanneer je misselijk bent.

Citroensap stimuleert namelijk de maagcellen om meer maagzuur te produceren zodat de maag beter zal werken. Wat alweer leidt tot een betere werking van de sluitspier…

Daarom kan het voordelig zijn voor mensen met brandend maagzuur om voor elke maaltijd enkele druppels citroen in een glas water te persen en dit op te drinken voor hun maaltijd.

 1. Bicarbonaat

Ik heb al heel wat geschreven over bicarbonaat. Een zeer gunstig middel tegen brandend maagzuur en reflux! Keukenprinsesjes gebruiken het om hun gebak en deegwaren beter te laten rijzen. Het werkt net zoals citroensap, het zorgt namelijk voor een betere maagwerking.

Enig voordeel aan dit middel is dat het alkalisch is en dus de zuurtegraad in de keel kan verminderen. Dus ook een geschikt middel bij acute reflux klachten zoals u kon lezen in mijn vorig artikel.

Hoe gebruik je dit middel die de oorzaak van reflux aanpakt?

Alweer neem je dit middel voor elke maaltijd. Voeg een theelepel bicarbonaat in een half glas water en consumeer het. Dit middel mag je wel snel innemen aangezien de smaak behoorlijk ranzig is.

Het werkt goed maar velen kunnen niet goed tegen de vieze smaak. Probeer het en kijk zelf hoe het voor jou werkt.

 1. betaine HCL

En dan zijn we aangekomen aan het beste middel tegen reflux en brandend maagzuur namelijk betaïne HCL. Hier is al heel wat over geschreven en velen noemen het zelfs een “wondermiddel” omdat het zo goed werkt!

Zelfs wereldbefaamde artsen spreken vol lof over betaïne HCL. De Amerikaanse arts dokter Jonathan Wright beaamt dat betaïne HCL het meest effectieve middel is tegen reflux.

Ik raad al jaren dit natuurlijk product aan en gebruik het zelf al meer dan een decennia. Sterker nog is dat er wetenschappelijk onderzoek is dat aantoont dat dit middel meer effect heeft dan omeprazole! Je bent allicht bekend met deze maagzuurremmer en weet ook dat deze hevige nadelen hebben. Bekijk even onderstaande studie voor keihard bewijs…

studie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16948779

Het beste van al is dat betaïne HCL geen nadelen heeft en zeer gebruiksvriendelijk is om in te nemen. Het is beschikbaar in capsules waardoor je het makkelijk voor elke maaltijd kunt innemen en het minder snel zal overslaan.

Enkel personen met een maagzweer en middenrifbreuk zullen geen beterschap ontvangen met dit middel.

Let op dat dit middel tegen maagzuur in hoge dosissen moet ingenomen worden vooraleer het merkbaar effect zal hebben. Ook moet je goed opletten op de kwaliteit en of de dosering van betaïne HCL hoog genoeg is in het product.

Veel producten bevatten een te kleine hoeveelheid betaïne HCL waardoor het geen effect heeft. Zelf gebruik ik een mix van verschillende enzymen met de hoogste hoeveelheid betaïne HCL op de markt. Ikzelf en mijn klanten zijn zeer tevreden over de resultaten. Je kunt via deze link de verteringsenzymen met betaïne HCL in huis nemen. Gebruik de kortingscode “refluxstoppen” om éénmalig 10% korting te ontvangen op uw bestelling! Geen dank.

Conclusie middelen die de oorzaak van reflux behandelen

Het beste is dat je enkele van bovenstaande 4 middelen tegen maagzuur uitprobeert. Kijk voor jezelf welke je het makkelijkste vindt en waar je het beste op reageert.

Nog 1 ding welke ik wil mededelen is dat je ze beter niet combineert met maagzuurblokkers en maagzuurremmers aangezien ze elkaar tegenwerken. Hierdoor verminder je het effect van deze middelen.

Heb je nog vragen? Laat ze gerust achter via de comments knop.

Geert Leeuwen

HalloIk ben Geert Leeuwen. Ikzelf heb vele jaren last gehad van brandend maagzuur en reflux klachten. Artsen konden mij niet helpen dus ben ik zelf gaan testen en bestuderen hoe ik deze kwaal kon stoppen.Nu help ik sinds 2012 mensen die net zoals ik vroeger last hebben van brandend maagzuur, en dit met succes!

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. An

  Wat kun je doen wanneer je een middenrifbreuk hebt en daardoor reflux klachten? Of ben je dan toch aangewezen op PPI’s? 🙁

  1. Geert Leeuwen

   Beste An,

   Bedankt voor uw reactie. Een middenrifbreuk vergt een compleet andere aanpak dan standaard reflux klachten door een verzwakte sluitspier. Het is namelijk uw middenrif welke voor extra druk zorgt op uw sluitspier. Hierdoor komt deze open te staan wanneer deze gesloten zou moeten zijn.

   Extra middelen innemen om uw sluitspier te versterken zal in uw geval mogelijk voor MEER klachten zorgen. Het is van belang om eerst uw middenrifbreuk te behandelen vooraleer u stopt met de inname van uw medicatie en natuurlijke middelen gaat uitproberen.

   Het beste is om een goede arts te consulteren die ervaring heeft met het behandelen van een middenrifbreuk. Dit wordt aan de hand van massage technieken gedaan. Het kan 6-8 weken in beslag nemen (met wekelijkse massages) om compleet te herstellen van een middenrifbreuk. Pas dan uw inname van uw PPi’s afbouwen onder begeleiding van uw arts.

   Groet en succes!

Geef een reactie