brandend maagzuurBrandend maagzuur, ook wel bekend als reflux of zuurbrand, is een kwaal die vaker en vaker voorkomt, zeker na een avondje feesten of eten met veel vet en alcohol.

Velen denken dat brandend maagzuur een straf is na het eten van een peperoni pizza. Maar eigenlijk is brandend maagzuur een teken van het lichaam dat het moeite heeft met het verteren van bepaalde voeding. Laten we duidelijk bekijken wat brandend maagzuur is en hoe je het kunt behandelen…

Klaar om te ontdekken wat brandend maagzuur echt is en hoe je ervan af geraakt? Goed, blijf dan zeker lezen!

>> Ongewone Maar Uiterst Effectieve tips Tegen Brandend Maagzuur Ontvangen? Klik Hier  >>>

Wat is brandend maagzuur?

Denk je voldoende ingelicht te zijn omtrent wat brandend maagzuur is? Ja? Ik dacht het niet! Bijna iedereen roept op straat dat brandend maagzuur ontstaat indien je teveel maagzuur hebt maar dit is allesbehalve waar! Het komt veel vaker voor dat personen met brandend maagzuur te weinig maagzuur hebben…

Eerst en vooral de logische en wetenschappelijke verklaring wat brandend maagzuur is. De maag (waar maagzuur wordt geproduceerd) bevat een mucus of slijm laag die als functie heeft om de maagwand te beschermen tegen maagzuur.

Door die mucus laag krijg jij geen last van een branderig gevoel in de maag. Na een maaltijd wordt voldoende maagzuur geproduceerd en deze verteerd uw voeding. De mucus laag zorgt ervoor dat de maagwand niet aangetast wordt waardoor geen pijn ontstaat.

Ontstaat er toch maagpijn zoals een branderig en pijnlijk gevoel in de maag, is deze mucus laag beschadigd waardoor ook de maagwand en pariëtale cellen beschadigd worden. Het maagzuur zal dan als het ware de maagwand aantasten waardoor minder maagzuur geproduceerd wordt en voeding niet optimaal verteerd wordt.

Wat heeft dit met brandend maagzuur te maken? Alles. De slokdarm heeft deze mucus laag niet. Kan maagzuur in de slokdarm terecht komen, dan krijg je last van brandend maagzuur. Stel dat je toch zo een mucus laag in de slokdarm had zou je geen brandend maagzuur hebben maar je zou wel stikken van al het slijm in je keel en longen…

Waarom hangt er maagzuur in mijn keel die voor irritatie zorgt?

Goede vraag! Zowat iedereen met brandend maagzuur beweert dat teveel maagzuur voor brandend maagzuur zorgt. Want teveel maagzuur kan makkelijker in de slokdarm terecht komen. Neen!

Hoe bedoel je neen? Is dit niet logisch dat teveel maagzuur voor brandend maagzuur in de keel zorgt?

De grootste oorzaak van brandend maagzuur is een slecht werkende sluitspier in de slokdarm, ook wel bekend als de Lagere Oesophageale Sluitspier (LES).

Deze sluitspier, welke ik LES zal noemen in dit artikel, heeft als doel om de maaginhoud inclusief maagzuur in de maag te houden.

Gaat deze sluitspier niet optimaal meer werken kan er een kleine opening ontstaan en kan de sluitspier makkelijker open vallen indien je neerligt waardoor brandend maagzuur ontstaat.

En hier komt het schokkende: De sluitspier in de slokdarm (LES) zal niet optimaal meer werken door voeding die slecht verteerd en opgenomen wordt. Indien je TEWEINIG maagzuur produceert, zal je voeding niet goed meer verteerd worden waardoor de LES verzwakt wordt en brandend maagzuur kan ontstaan!

Maagzuur heeft als functie om voeding ( en vooral eiwitten ) te ontbinden en verteren zodat deze voeding goed opgenomen kan worden in de darmwand waardoor het lichaam energie en bouwstoffen kan ontvangen zodat alle organen, ook de sluitspier in de slokdarm, goed kan functioneren.

Produceert je maag teveel maagzuur, dan wordt je voeding juist wel goed verteerd en opgenomen waardoor de sluitspier optimaal zijn werk kan doen, namelijk het maagzuur uit de slokdam te houden zodat brandend maagzuur vermeden wordt.

Stel jezelf dus niet de vraag waarom maagzuur in je keel hangt maar waarom je sluitspier in de slokdarm niet goed meer werkt waardoor brandend maagzuur ontstaat.

Waarom is mijn sluitspier in de slokdarm verzwakt?

Dat is de vraag die je jezelf moet afvragen, begin je het te begrijpen? Er zijn verscheidene redenen waarom de sluitspier in de slokdarm niet goed meer kan functioneren zodat brandend maagzuur kan ontstaan. Laten we deze grondig bekijken

te weinig maagzuur

De maagzuurproductie daalt met de leeftijd en hierdoor wordt voeding niet goed verteerd en opgenomen. Met als resultaat dat de sluitspier verzwakt wordt en niet goed zal werken. Hierdoor kan het kleinste spatje maagzuur voor brandend maagzuur zorgen.

Ook roken en de inname van geraffineerde suikers en alcohol beschadigen de maagwand (en vooral de pariëtale cellen die maagzuur produceren) waardoor de maagzuur productie afneemt en de kans op brandend maagzuur hevig vergroot!

inname van te veel vetten en de verkeerde vetten

veel vetten eten verzwakt de LES waardoor brandend maagzuur ontstaat. Beperk de inname van vetten en eet enkel goede vetten zoals olijfolie, noten en zaden. Vermijd alle synthetische vetten zoals frituurvet. Ook chocolade bevat te veel vet en zorgt voor brandend maagzuur!

Voedsel intolerantie’s en allergieën

Ook voeding waar het lichaam reacties op heeft zoals melk bij velen zal de sluitspier verzwakken met brandend maagzuur als gevolg. Vermijd melk aangezien 70% van de wereldbevolking hier allergisch aan is. Velen denken dat melk helpt bij brandend maagzuur maar dit is enkel tijdelijk! Melk veroorzaakt allergische reacties ‘s en zijn één van de oorzaken van brandend maagzuur!

Het gebruik van medicatie

Medicatie zal de maagzuurproductie verminderen doordat de maagwand en maagcellen geïrriteerd en beschadigd worden. Zeker medicatie zoals ontstekingsremmers (ibuprofen) zorgen voor dit effect.

Zuurblokkers en zuurremmers verminderen maagzuur waardoor voeding slecht wordt verteerd en de sluitspier in de slokdarm zal disfunctioneren… Het resultaat is brandend maagzuur.

Ook specifieke voeding met cafeïne kan brandend maagzuur doen ontstaan!

Voeding zoals koffie, redbull, Coca-Cola bevatten veel cafeïne wat voor brandend maagzuur zorgt. Ook chocolade, tomaten, pikante kruiden, sausjes en munt producten staan er bekend voor om brandend maagzuur te veroorzaken…

Druk op de maag en middenrif

Vermijd acties zoals met het hoofd naar onder buigen, strakke kleren dragen, sporten na de maaltijd en neerliggen na de maaltijd.

Alle bovenstaande acties zullen voor druk op de sluitspier zorgen waardoor deze open kan gaan en maagzuur in de slokdarm treedt. Het resultaat is alweer brandend maagzuur.

Teveel drinken na de maaltijd

Vanaf nu maak je er een gewoonte van om voor de maaltijd te drinken. Waarom? Drinken na de maaltijd zorgt voor een soep. Voeg hier maagzuur aan toe en die soep wordt een zure soep. Komt er druk op de sluitspier of is deze verzwakt, dan is het nog zo gemakkelijk om brandend maagzuur te krijgen aangezien het niveau in de maag hoog staat door de grote hoeveelheid water.

Ook kunnen zure spatten dan gemakkelijk de slokdarm betreden en brandend maagzuur veroorzaken aangezien de maaginhoud bijna tot in de keel zit…

Ook voeding met een hoge zuurtegraad kan voor brandend maagzuur zorgen!

Ja, je leest het goed. Er is bewijs dat voeding met een hoge zuurtegraad zoals voorverpakte voeding in karton en blik de slokdarm beschadigden en voor brandend maagzuur zorgen. Eet je deze voeding te vaak, dan zal het zuur uit deze voeding voor irritatie in de slokdarm zorgen. Brandend maagzuur wordt dan veroorzaakt door zure voeding zoals cola.

Onderstaande link bewijst dat zure voeding brandend maagzuur veroorzaakt:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7806034

Vermijd of beperk sterk voeding uit karton en blik aangezien deze vele bewaarmiddelen bevatten waardoor dit zure voeding wordt en brandend maagzuur ontstaat…

Hoe ga je brandend maagzuur behandelen?

Als je de vorige alinea’s hebt doorgenomen is het al duidelijk dat je uw sluitspier in de slokdarm opnieuw optimaal moet laten functioneren. Dit doe je door niet alleen voeding en levensstijl wijzigingen te maken die de sluitspier verzwakken maar ook door de productie van maagzuur te optimaliseren.

Dat is de enige manier om brandend maagzuur permanent te behandelen! En neen, maagzuurblokkers en remmers voldoen hier niet aan. Deze gaan enkel brandend maagzuur erger maken…

Maak volgende wijzigingen in je voeding en levensstijl om brandend maagzuur te behandelen:

 

 • beperk de inname van vetten en eet enkel goede en gezonde vetten
 • beperk de inname van alcohol, zeker laat op de avond
 • stop met roken
 • vervang geraffineerde producten met volkoren graanproducten
 • beperk de inname van koffie tot 2 kopjes per dag
 • beperk de inname van medicatie en stop met het nemen van zuurremmers en blokkers
 • stop of beperk de inname van melkproducten aangezien velen hier reacties op krijgen
 • beperk alle cafeïne rijke dranken zoals redbull en cola
 • eet minder chocolade en geen in de avond of voor het slapen gaan
 • drink voor de maaltijd om druk op de LES te verminderen
 • draag geen strakke kleren en maak je riem los bij het eten
 • Beperk of vermijd volledig voeding met een hoge zuurtegraad
 • Eet geen producten met tomaten
 • Beperk de druk op de maag en middenrif door niet neer te liggen of te sporten na de maaltijd

 

Conclusie

Brandend maagzuur is makkelijk te behandelen met de juiste voedings- en levensstijl wijzigingen. Volg bovenstaande raad op en je bent goed op weg. Belangrijk is dat teveel maagzuur uitzonderlijk voorkomt en niet de oorzaak van brandend maagzuur is, een slecht werkende sluitspier in de slokdarm is dan weer wel de oorzaak van brandend maagzuur.

Ook zure voeding veroorzaakt brandend maagzuur dus beperk zure dranken zoals frisdranken en voorverpakte voeding welke veel bewaarmiddelen bevatten.

Indien u te weinig maagzuur produceert is het aan te raden om een extra supplement met betaïne hydrochloride in te nemen, beter bekent als HCL. Dit zal uw vertering optimaliseren waardoor de sluitspier goed zal sluiten en brandend maagzuur vermeden wordt.

Hopelijk vond u dit artikel over brandend maagzuur behulpzaam en heb je er wat aan gehad, ken je iemand die hier wat met kan doen? Stuur ze dan naar dit artikel of laat het ze weten via twitter of facebook.