5 Handige Tips Voor Een Eindejaar Zonder Zure Oprispingen

Het is weer zover. De tijd waarbij we allen gezellig aan tafel zitten met op de achtergrond Mariah Carey die haar ziel uit haar lijf zingt… en waarbij we meer eten door ons keel proppen dan ons lichaam humaan aankan.

Maar geen nood! Geert Leeuwen komt ter hulp met 5 handige tips zodat je gezellige Mariah Carey avond niet verpest wordt door een keel die in brand staat.

Okey lieve mensen, ik houd het kort en bondig. Hier gaan we.

Vermijd zure oprispingen bij kerst en eindejaar

Tip 1: compenseer je alcohol inname

Ik ken geen mens die geen wijntje of cava drinkt met de feestdagen. En persoonlijk blijft het bij mij niet met 1 glaasje wijn. Betrap me elke kerst op een te hoge alcohol consumptie. Soms wel een hele fles wijn.

Niet goed. Niet enkel je lever zal harder moeten werken om de alcohol af te breken maar je sluitspier zal ook nog eens minder goed gaan werken. Zoals je reeds gelezen hebt in mijn artikel over de oorzaak van brandend maagzuur.

Maar mijn eerste tip is om je alcohol inname te compenseren. Hiermee bedoel ik dat je na elk glas wijn/ cava of eender welk alcoholische drank een glas water gaat drinken. Hierdoor verdun je de alcohol en zal het een minder groot effect hebben op je sluitspier en lever.

Stel jezelf geen onrealistische voornemens en vermijd iets compleet vermijden. Ga compenseren. Zo kun je toch nog genieten van een alcoholisch drankje.

Tip 2: Ga niet schrokken, eet op je gemak

De tafel staat vol heerlijk eten. Kalkoengebraad met sperziebonen in botersaus en heerlijke kroketjes.  Meer potjes saus welke ik kan tellen (na enkele glaasjes wijn hehe). Het water loopt me reeds uit de mond.

En dan wachten op het startschot: eet smakelijk. Vervolgens schrokken we de kroketten en kalkoen zo snel mogelijk door onze keel alsof we in een maand nog niet gegeten hebben.

Bovenstaand scenario kunt u beter vermijden. Eet op je gemak zodat je natuurlijke enzymen tijdig kunnen aangemaakt worden en deze hun werk kunnen doen.

Tip 3: neem voor en na je maaltijd een theelepel bicarbonaat in met een half glas water

Zoals u reeds in dit artikel kunnen lezen heeft kan het goed helpen om voor je maaltijden een theelepel bicarbonaat in te nemen met een half glas water.

Zo ga je jouw maag voorbereiden om voeding te verteren en versterk je tevens jouw sluitspier. Het beste is om dit voor je maaltijden te doen. Bij heel grote maaltijden, zoals op kerst en nieuwjaar, kan het ook voordelig zijn om alsook na jouw maaltijd een theelepel bicarbonaat in te nemen.

Nog een optie is om voor je maaltijd kwalitatieve enzymen in te nemen. Deze geven een nog groter effect en je vermijdt de vieze smaak van bicarbonaat.

Tip 4: Groter is niet beter :p

Neen, ik heb het niet over je Willy maar over de grootte van je maaltijden natuurlijk. Eens ik vertrokken ben met eten is het moeilijk om niet te veel te eten en al zeker op kerst! Komt dit jou bekend voor?

Wanneer je tip 1 opvolgt en dus een glas water na elk glas alcohol consumeert zal je automatisch al minder eten omdat je maag al halfvol zit met vloeistoffen.

Toch wil ik jou meegeven dat hoe meer je gaat proppen, hoe hoger je maaginhoud wordt en dus de kans dat maagzuur in de keel kan spatten. Ik geef het je maar me!

Tip 5: Ga niet liggen kort na je maaltijden

De laatste tip die ik je wil meegeven is om niet kort na jouw maaltijden plat te gaan liggen. Zo maak je het maagzuur heel gemakkelijk om in de keel te lopen.

Zit recht op je stoel/ zetel. Ga dus niet plat liggen in de zetel na je feestmaaltijd om op adem te komen.  Ik deed dit vroeger heel vaak en keer op keer trad reflux op. Zit recht zodat je maaginhoud ook daadwerkelijk in de maag blijft en maagzuur je maaltijd kan verteren.

Ziezo lieve mensen! Dat was het voor dit jaar. Volg bovenstaande tips op en de kans wordt veel kleiner dat je leuke avond verstoord wordt door ongewenste reflux. Het enige wat mij nog rest is om jou een fantastische en gezellige kerst toe te wensen. Alsook de beste wensen voor het komende jaar.

Gegroet

Geert Leeuwen

Geert Leeuwen

HalloIk ben Geert Leeuwen. Ikzelf heb vele jaren last gehad van brandend maagzuur en reflux klachten. Artsen konden mij niet helpen dus ben ik zelf gaan testen en bestuderen hoe ik deze kwaal kon stoppen.Nu help ik sinds 2012 mensen die net zoals ik vroeger last hebben van brandend maagzuur, en dit met succes!

Geef een reactie