Gids voor een leven zonder reflux en brandend maagzuur

We hebben er allemaal wel eens last van, brandend maagzuur en reflux. Het branderig gevoel in de keel welke ons leven hevig kan verstoren.

De pijn van het maagzuur welke ons wakker kan houden in de nacht om ons gefrustreerd achter te laten. Geen nood. Nadat je deze gids gelezen zal hebben, weet je exact wat je kan doen tegen reflux en brandend maagzuur.

In deze gids zal je ontdekken:

  • Waarom we last krijgen van reflux
  • De meest voorkomende symptomen bij brandend maagzuur
  • Wat de precieze oorzaken zijn van brandend maagzuur
  • De standaard aanpak tegen zure oprispingen (en waarom je dit NIET wilt doen)
  • De natuurlijke behandeling voor brandend maagzuur die permanent voor verlichting zorgt.

Maar laten we eerst kijken wat brandend maagzuur is en hoe dit in onze keel kan spatten…

Wat is brandend maagzuur

Eerst en vooral de logische en wetenschappelijke verklaring wat brandend maagzuur is. De maag (waar maagzuur wordt geproduceerd) bevat een mucus of slijm laag die als functie heeft om de maagwand te beschermen tegen maagzuur.

reflux symptomen
De gezichtsuitdrukking is overduidelijk wanneer iemand last heeft van reflux…

Door die mucus laag krijg jij geen last van een branderig gevoel in de maag. Na een maaltijd wordt voldoende maagzuur geproduceerd en deze verteerd uw voeding. De mucus laag zorgt ervoor dat de maagwand niet aangetast wordt waardoor geen pijn ontstaat.

Ontstaat er toch maagpijn zoals een branderig en pijnlijk gevoel in de maag, is deze mucus laag beschadigd waardoor ook de maagwand en pariëtale cellen beschadigd worden. Het maagzuur zal dan als het ware de maagwand aantasten waardoor minder maagzuur geproduceerd wordt en voeding niet optimaal verteerd wordt.

De slokdarm heeft deze mucus laag niet. Kan maagzuur in de slokdarm terecht komen, dan krijg je last van brandend maagzuur. Stel dat je toch zo een mucus laag in de slokdarm had zou je geen brandend maagzuur hebben maar je zou wel stikken van al het slijm in je keel en longen…

Het branderig gevoel in de keel door reflux is simpelweg maagzuur welke brand in de slokdarm en het slokdarmweefsel irriteert. Maagzuur hoort niet thuis in de slokdarm, wel in de maag.

Het enige wat jouw maagzuur in de maag houdt, is jouw sluitspier (LES)

Velen denken onterecht dat te veel maagzuur voor reflux en zure oprispingen zorgt.

Want teveel maagzuur kan makkelijker in de slokdarm terecht komen. Neen!

Hoe bedoel je neen? Is dit niet logisch dat teveel maagzuur voor brandend maagzuur in de keel zorgt? Studies tonen het tegenovergestelde aan…

De productie van maagzuur daalt naarmate we ouder worden. Jongeren en kinderen hebben een hoge productie van maagzuur maar zelden last van reflux. Dit komt omdat hun sluitspier in de keel (LES) naar behoren werkt en maagzuur in de maag houdt.

Wanneer we ouder worden, zullen we automatisch MINDER maagzuur aanmaken maar wanneer de sluitspier in de keel onvoldoende functioneert kan maagzuur makkelijker in de keel spatten met brandend maagzuur als gevolg.

Een goed werkende sluitspier in de keel is van cruciaal belang om zure oprispingen te voorkomen.

De grootste oorzaak van brandend maagzuur is een slecht werkende sluitspier in de slokdarm, ook wel bekend als de Lagere Oesophageale Sluitspier (LES).

Deze sluitspier, welke ik LES zal noemen in dit artikel, heeft als doel om de maaginhoud inclusief maagzuur in de maag te houden.

Gaat deze sluitspier niet optimaal meer werken kan er een kleine opening ontstaan en kan de sluitspier makkelijker open vallen indien je neerligt waardoor brandend maagzuur ontstaat.

En hier komt het schokkende: De sluitspier in de slokdarm (LES) zal niet optimaal meer werken door voeding die slecht verteerd en opgenomen wordt. Indien je TEWEINIG maagzuur produceert, zal je voeding niet goed meer verteerd worden waardoor de LES verzwakt wordt en brandend maagzuur kan ontstaan!

Maagzuur heeft als functie om voeding ( en vooral eiwitten ) te ontbinden en verteren zodat deze voeding goed opgenomen kan worden in de darmwand waardoor het lichaam energie en bouwstoffen kan ontvangen zodat alle organen, ook de sluitspier in de slokdarm, goed kunnen functioneren.

Produceert je maag teveel maagzuur, dan wordt je voeding juist wel goed verteerd en opgenomen waardoor de sluitspier optimaal zijn werk kan doen, namelijk het maagzuur uit de slokdarm te houden zodat brandend maagzuur vermeden wordt.

Stel jezelf dus niet de vraag waarom maagzuur in je keel hangt maar waarom je sluitspier in de slokdarm niet goed meer werkt waardoor brandend maagzuur ontstaat.

De meest voorkomende symptomen en klachten van reflux en brandend maagzuur

De reflux klachten zijn bij iedereen ongeveer hetzelfde. Sommigen hebben enkele verschillende klachten die je hieronder vindt. Anderen hebben enkel 1 klacht zoals het brandend gevoel in de keel.

De symptomen zijn overduidelijk waardoor je zelf geen diagnose dient te stellen door jouw huisarts. Je arts kan jouw slokdarm onderzoeken en zal bij reflux een fel rode en geïrriteerde slokdarm treffen.

Hier volgen de meest voorkomende reflux klachten:

  • brandend gevoel in de keel
  • zure oprispingen
  • zure smaak in de mond
  • zure boeren
  • constant gevoel van een prop in de keel (door ontstoken en geïrriteerd slokdarmweefsel)
  • schorre stem
  • ruwe keel
  • wisselend stemvolume door irritatie stembanden

 

Een schorre stem en ruwe keel zijn vaak resultaten van brandend maagzuur. Alsook het constante gevoel van een prop in de keel doordat het slokdarmweefsel gezwollen staat van de irritatie. Echter wanneer enkel een prop in de keel gevoel zich voordoet met een schorre stem (zonder een brandend gevoel in de keel), kan dit wijzen op verborgen reflux. Kan u zich hierin vinden? Dan adviseer ik u om mijn artikel over verborgen reflux te lezen.

De oorzaken van reflux en brandend maagzuur

Zoals reeds uitgebreid beschreven is de meest voorkomende oorzaak van reflux en zure oprispingen een verzwakte sluitspier in de keel. Hierdoor krijgt maagzuur de kans om in de keel te spatten met klachten als gevolg.

Laten we even kijken wat de oorzaken zijn van een verzwakte sluitspier:

Te weinig maagzuur

 

De maagzuurproductie daalt met de leeftijd en hierdoor wordt voeding niet goed verteerd en opgenomen. Met als resultaat dat de sluitspier verzwakt wordt en niet goed zal werken. Hierdoor kan het kleinste spatje maagzuur voor brandend maagzuur zorgen.

2 cruciale mineralen, welke de goede werking van de spieren bevorderen, zijn magnesium en calcium. Studies tonen aan dat personen met een verlaagde aanmaak van maagzuur veelal een tekort hebben aan magnesium en calcium.

Hierdoor werken onze spieren niet meer naar behoren. Ook de sluitspier zal minder goed functioneren en op ongewenste momenten open komen te staan.

Ook roken en de inname van geraffineerde suikers en alcohol beschadigen de maagwand (en vooral de pariëtale cellen die maagzuur produceren) waardoor de maagzuur productie afneemt en de kans op brandend maagzuur hevig vergroot!

Inname van te veel vetten en de verkeerde vetten

Heerlijk maar een typische reflux trigger. Kies voor een zo puur mogelijke chocolade en consumeren met mate.

Veel vetten eten verzwakt de LES waardoor brandend maagzuur ontstaat. Beperk de inname van vetten en eet enkel goede vetten zoals olijfolie, noten en zaden. Vermijd alle synthetische vetten zoals frituurvet. Ook chocolade bevat te veel vet en zorgt voor brandend maagzuur!

Een hoge inname van vetten vermindert de werking van de sluitspier. Het geeft als het ware een laxerend effect op de LES.

 

Voedsel intoleranties en allergieën

Ook voeding waar het lichaam reacties op heeft ,zoals melk/zuivel, zal de sluitspier verzwakken met brandend maagzuur als gevolg. Vermijd melk aangezien 70% van de wereldbevolking hier allergisch aan is. Velen denken dat melk helpt bij brandend maagzuur maar dit is enkel tijdelijk! Melk en zuivel veroorzaakt allergische reacties ‘s en zijn één van de oorzaken van brandend maagzuur!

Zuivel is maar 1 voorbeeld waar velen slecht op reageren. Gluten is ook een veelvoorkomend eiwit waar we intolerant of allergisch voor kunnen zijn.

Je kan praktisch voor elke voeding intolerant worden. Dit kun je laten onderzoeken aan de hand van een bloedanalyse. Zo kun je ontdekken welke voeding voor jou persoonlijk problemen veroorzaakt. Uiteraard kan je deze voeding beter vermijden.

Het gebruik van medicatie

Medicatie zal de maagzuurproductie verminderen doordat de maagwand en maagcellen geïrriteerd en beschadigd worden. Zeker medicatie zoals ontstekingsremmers en pijnstillers zorgen voor dit effect.

Heel veel medicatie hebben reflux als bijwerking. Lees maar eens de bijsluiter van jouw persoonlijke medicatie. Je zal verschieten hoe vaak reflux genoteerd staat als bijwerking.

Zuurblokkers en zuurremmers verminderen maagzuur waardoor voeding slecht wordt verteerd en de sluitspier in de slokdarm zal disfunctioneren… Meer over dit topic, lees je later in deze gids.

Druk op de maag en middenrif

Vermijd acties zoals met het hoofd naar onder buigen, strakke kleren dragen, sporten na de maaltijd en neerliggen na de maaltijd.

Alle bovenstaande acties zullen voor druk op de sluitspier zorgen waardoor deze open kan gaan staan en maagzuur in de slokdarm treedt. Het resultaat is alweer brandend maagzuur.

Teveel drinken na de maaltijd

Vanaf nu maak je er een gewoonte van om voor de maaltijd te drinken. Waarom? Drinken na de maaltijd zorgt voor een soep. Voeg hier maagzuur aan toe en die soep wordt een zure soep. Komt er druk op de sluitspier of is deze verzwakt, dan is het nog zo gemakkelijk om brandend maagzuur te krijgen aangezien het niveau in de maag hoog staat door de grote hoeveelheid water.

Ook kunnen zure spatten dan gemakkelijk de slokdarm betreden en brandend maagzuur veroorzaken aangezien de maaginhoud bijna tot in de keel zit…

Cafeïne

Cafeïne is geen vriend van onze sluitspier

Voeding zoals koffie, redbull, Coca-Cola bevatten veel cafeïne wat voor brandend maagzuur zorgt.

Het probleem met cafeïne is dat het alweer een signaal geeft aan de sluitspier (LES) waardoor deze minder goed komt te functioneren.

Maar dranken met cafeïne zijn lang niet de enige reflux triggers welke de sluitspier verzwakken…

Reflux triggers

De grootste oorzaak voor brandend maagzuur en reflux zijn reflux triggers. Dit zijn specifieke voedingsmiddelen welke bij vrijwel iedereen een verzwakte sluitspier veroorzaken.

Zelfs wanneer je niet intolerant bent voor deze voedingsmiddelen, hebben ze een negatieve werking op de LES waardoor maagzuur in de keel kan spatten.

Hieronder vindt u een lijst van de meest voorkomende reflux triggers:

  • Chocolade
  • Tomaten (inclusief tomatensap en saus)
  • pikante kruiden
  • Vettige sausjes
  • munt producten
  • Alcohol (en al zeker cocktails)
  • Sinaasappelsap
  • Uien
  • Knoflook

Zoals je kan lezen, zitten hier vrij onschuldige voedingsmiddelen bij zoals tomaten en sinaasappelsap. Echter tasten deze gezonde voeding de sluitspier aan. Dus nu weet je waarom je na het eten van een goede pasta reflux kan ontvangen.

Medicatie tegen brandend maagzuur

De standaard behandeling tegen reflux is om medicatie in te nemen, maagzuurremmers of maagzuurblokkers. Het is belangrijk om een onderscheid te maken in deze 2 soorten medicatie voor brandend maagzuur…

maagzuurremmers

Ze lijken best onschuldig die kleine tabletjes die jouw maagzuur productie compleet plat leggen. En een maagzuurremmer zoals een Rennie wordt veelal ingenomen als een snoepje… zonder te beseffen wat deze nu precies met jouw lichaam doen en wat de mogelijke nadelen kunnen zijn.

Voor ik het verschil tussen maagzuurremmers en maagzuurblokkers ga uitleggen even een korte disclaimer:

Disclaimer: ik ben geen arts. In dit artikel schrijf ik over medicatie voor brandend maagzuur en reflux. Indien u van plan bent om medicatie in te nemen raad ik steeds aan om eerst uw arts te consulteren voor gepast advies voor uw persoonlijke noden.

Maagzuurremmers

Deze categorie van medicatie voor reflux wordt het vaakst gebruikt en vaak kan je maagzuurremmers zelfs verkrijgen zonder doktersvoorschrift.

Maagzuurremmers maken maagzuur minder zuur. Hierdoor heb je tijdelijk geen last meer van brandend maagzuur in de keel. Een bekend voorbeeld van een maagzuurremmer is Rennie.

Rennie bevat 2 mineralen namelijk calcium carbonaat en magnesium carbonaat. Deze mineralen zorgen ervoor dat maagzuur bindt en geneutraliseerd wordt. Maagzuur wordt dus minder zuur en wanneer deze in de keel spat, zal er minder irritatie optreden aan de slokdarm.

De werking van maagzuurremmers

Maagzuurremmers zoals Rennies werken na inname al na zo weinig als 5 minuten. Het absorbeert en bindt de maagzuur ionen waardoor maagzuur veel minder zuur wordt.

rennie
De typische snelhulp bij reflux

In de reclame van rennies vermelden ze dat “overtollig” maagzuur omgezet wordt in water. Dit is al een misleiding en foutief. Overtollig maagzuur wordt niet omgezet, ALLE maagzuur wordt omgezet naar water.

Zelfs al heb je geen overtollig maagzuur maar te weinig maagzuur, dan ook zal een rennie al het maagzuur ontzuren. Dit heeft vele nadelen waar ik zo dadelijk dieper op in ga.

Je maag heeft geen metertje dat de hoeveelheid maagzuur meet zodat medicatie voor brandend maagzuur zoals rennie miraculeus weet het overtollige maagzuur te ontzuren… Verre van zelf.

Maagzuurremmers zoals Rennies werken dus snel maar hun werking is ook snel uitgewerkt. Na 2 tot 4 uur wordt nieuw maagzuur geproduceerd waardoor de maaginhoud opnieuw zuurder wordt.

Hebben maagzuurremmers nadelen?

Jazeker. Maagzuurremmers zijn een medicatie dat je zonder doktersvoorschrift kan aankopen MAAR het bevat nadelen!

Hier volgen de meest voorkomende nadelen bij inname van een rennie:

  • misselijkheid
  • darmklachten zoals winderigheid en buikkrampen
  • klachten zoals chronische vermoeidheid, slaapproblemen, impotentie, depressies, haaruitval
  • nierstenen en nierfalen (in uitzonderlijke gevallen)

 

één van de meest voorkomende klachten van maagzuurremmers is misselijkheid. De verklaring hoe deze ontstaat is simpel. Wanneer je rennies gebruikt, zal je maagzuur geneutraliseerd worden.

Hierdoor kan maagzuur zijn werk niet meer doen en voeding dus niet verteren. Als resultaat zal voeding rotten en voor klachten zorgen zoals misselijkheid, opgeblazen gevoel, krampen en winderigheid.

Nog erger is dat ernstige klachten zoals chronische vermoeidheid, migraines, slaapproblemen, depressies, futloosheid, haaruitval en zelfs impotentie kan ontstaan na chronisch gebruik van maagzuurremmers. Met chronisch gebruik bedoel ik na jaren van dagelijkse inname.

Hoe? Doordat rennie je maagzuur neutraliseert, zal voeding niet opgenomen worden. Hierdoor kunnen voedseltekorten en zelfs bloedarmoede ontstaan. Wanneer ons lichaam niet voldoende voedingsstoffen kan opnemen kan haar uitvallen, werken bepaalde organen niet meer goed en kun je mogelijks impotent worden, krijg je last met slapen,…

Let wel op dat deze klachten ontstaan na chronisch gebruik van rennie. Van 1 rennie zul je deze problemen niet krijgen. Pas wanneer je afhankelijk wordt van maagzuurremmers, bouwt de schade op.

Ook nierklachten kunnen ontstaan bij gebruik van maagzuurremmers zoals renniePersonen met reeds nierproblemen worden afgeraden maagzuurremmers te gebruiken! Consulteer steeds een arts voor u medicatie gaat innemen.

Begrijp me niet verkeerd. Af en toe eens een rennie slikken, is onschuldig. Pas wanneer je dagelijks maagzuurremmers inneemt en er afhankelijk van wordt, dan pas kunnen ernstige nadelen ontstaan.

Maagzuurblokkers

In tegenstelling tot maagzuurremmers blokkeren maagzuurblokkers de productie van maagzuur en meer

zantac
Maagzuurblokkers zijn zwaar geschut tegen reflux. Deze hebben vele nadelen op lange termijn en dienen onder toezicht van jouw arts ingenomen te worden.

bepaald histamine. Ik ga je niet uitleggen hoe de volledige secretie van histamine in zijn werk gaat (dit is onnodige informatie en bovendien bevat dit vele Latijnse en medische termen die je morgen al vergeten zal zijn).

Het punt is dat histamine ervoor zorgt dat enkele hormonen worden geproduceerd die voor de productie van maagzuur zorgen.

Maagzuurblokkers voorkomen dat maagzuur geproduceerd wordt waardoor reflux niet kan ontstaan. Klinkt misschien goed als je last hebt van brandend maagzuur maar dit kan heel gevaarlijk zijn!

Een voorbeeld van een maagzuurblokker is Zantac en heeft een werking van meerdere uren! Deze medicatie kan ervoor zorgen dat je 4 tot 5 uur GEEN maagzuurproductie hebt.

Wanneer worden maagzuurblokkers voorgeschreven?

Deze medicatie voor brandend maagzuur werd vroeger niet gebruikt tegen maagzuur maar wel tegen maagzweren. Het zorgt er namelijk voor dat je geen maagzuur meer hebt. Maagzweren zorgen voor irritatie en pijn wanneer maagzuur in de zweer brandt.

Daarom werd zantac bij maagzweren gebruikt zodat de maagzweer zich kon herstellen. Dit vaak in combinatie met een hoge inname van zuivel zoals melk.

Zodra ontdekt werd dat maagzweren niet door te veel maagzuur ontstond maar door de bacterie H. Pylori, werden versies met een lagere dosering op de markt gebracht, waarvan zantac er eentje is. Omdat de dosering laag is kun je zantac perfect kopen ZONDER doktersvoorschrift (dit kan mogelijks veranderen in de toekomst, consulteer steeds een arts indien je van plan bent medicatie te gebruiken).

In huidige tijden worden sneller maagzuurblokkers (lichte welliswaar) voorgeschreven voor reflux en brandend maagzuur. Echter hebben ook maagzuurblokkers hevige nadelen…

De nadelen van maagzuurblokkers

Maagzuurremmers hebben reeds nadelen en bijwerkingen, maagzuurblokkers zijn velen malen sterker dan maagzuurremmers en hebben grotere nadelen dan maagzuurremmers.

Volgende nadelen kunnen ontstaan bij het langdurig gebruik van maagzuurblokkers:

  • opgeblazen gevoel
  • winderigheid
  • krampen
  • misselijkheid
  • braken
  • parasitaire infectie
  • schimmelinfecties
  • diarree
  • constipatie
  • haaruitval
  • impotentie
  • chronische vermoeidheid
  • slaaploosheid
  • voedselintoleranties
  • spierkrampen

Het lijstje van nadelen van maagzuurblokkers kan nog even doorgaan. De verklaring waarom deze medicatie bij brandend maagzuur voor zoveel klachten kan zorgen is logisch en eenvoudig verklaarbaar.

We hebben maagzuur NODIG om onze voeding goed te verteren. Valt maagzuur weg, dankzij de maagzuurblokkers, dan wordt onze maaltijd en voeding niet meer verteerd en krijg je spijsverteringsklachten.

De voeding zal fermenteren in de maag en voor gassen zorgen die dan resulteren in opgeblazen gevoel en winderigheid samen met krampen. Constipatie kan dan ook ontstaan want niets wordt verteerd en de voeding blijft in de darm of maag vastzitten.

Wat denk je dat er zal gebeuren met je haar, nagels, energielevels wanneer je voeding niet goed verteerd wordt? Juist deze zullen afnemen.

Haar kan uitvallen omdat het niet de juiste aminozuren en mineralen ontvangt. Je huid kan grijs uitslaan omdat het te weinig vitaminen ontvangt. Je nagels kunnen broos worden door te weinig calcium opname.

Gebruik je lang genoeg maagzuurblokkers, zul je chronisch vermoeid geraken, impotentie kan zelfs voorkomen in enkele gevallen. Omdat je constant moe loopt en half slaapt, zul je ook moeilijker snacht’s kunnen slapen…

Het zal je spieren niet goed meer laten functioneren. Ook de sluitspier in de slokdarm zal niet goed meer werken (later hier meer over).

En allemaal dit omdat je geen maagzuur had door de inname van maagzuurblokkers zoals zantac. Zoals je ziet ontstaat er hier een domino-effect.

Ik raad mijn lezers altijd aan enkel maagzuurblokkers zoals zantac in te nemen bij uiterste noodgevallen en steeds onder begeleiding van een arts. Gebruik liever maagzuurremmers zoals een rennie en doe dit ook enkel in uiterste noodgevallen. Maagzuurremmers zijn minder sterk dan maagzuurblokkers en hierdoor zijn de nadelen en bijwerkingen vaak minder erg.

De nadelen van maagzuurblokkers zijn aanzienlijk groter en komen sneller opdagen! Begrijp me niet verkeerd, maagzuurblokkers kunnen noodzakelijk zijn in bepaalde gevallen. Denk bij de behandeling van een maagzweer of een middenrifbreuk. Maar doe dit steeds op aanraden en supervisie van jouw huisarts.

Eens jouw maagzweer of middenrifbreuk verdwenen is, kun je onder begeleiding van jouw huisarts de inname van maagzuurblokkers afbouwen.

Hoe brandend maagzuur en reflux behandelen?

Het probleem met medicatie tegen zure oprispingen en reflux is dat het niets met de echte oorzaken van reflux doet.

Een goede aanpak en behandeling voor reflux vergt inspanning en een (lichte) aanpassing van jouw voedingspatroon. Laat ik dit duidelijk verklaren…

De traditionele reflux behandeling

Als je naar een arts gaat voor een reflux behandeling, dan krijg je enkele medicamenten voorgeschreven. Denk maar aan maagzuurremmers of zelfs maagzuurblokkers.

Dit is de ‘standaard practice’ en vaak zien personen hiermee resultaten, althans in het begin…

Het nadeel van deze maagzuurremmers en blokkers is dat deze geen goede reflux behandeling zijn. Waarom niet? Ze behandelen niet de oorzaken… enkel de klachten, wat typisch is voor medicatie.

Dokter: Ik ga eens je bloeddruk meten en dan krijg je een voorschriftje

Teveel maagzuur is namelijk bijna nooit het probleem! Uit onderzoek blijkt dat slechts 2% van de onderzochte personen met reflux, effectief te veel maagzuur hebben. De kans is klein dat jij teveel maagzuur hebt.

De grootste oorzaak voor brandend maagzuur is een verzwakte sluitspier en bepaalde voeding zoals zure en vette voeding. Ook cafeïne rijke voeding en dranken kunnen de oorzaak zijn voor jouw branderig gevoel in de keel.

Zelfs alledaagse handelingen zoals een te strakke broekriem, bukken en sporten na de maaltijden kunnen voor zure oprispingen zorgen. Deze moet je allemaal aanpakken indien je een goede reflux behandeling wenst!

Medicatie is geen goede reflux behandeling omdat het niet de sluitspier versterkt (integendeel) en geen voeding aanpakt die de sluitspier verzwakt…

Sterker zelfs, de meeste mensen zien op de lange termijn een stijging in hun klachten door de inname van maagzuurremmers en maagzuurblokkers!

Dit doordat ons lichaam went aan de stoffen uit medicatie waardoor we steeds hogere dosissen dienen in te nemen om een goed effect te bekomen.

De 3 onderdelen van een goede reflux behandeling

Een effectieve reflux behandeling bestaat uit 3 zaken:

  1. het verstevigen van de sluitspier door extra druk op de sluitspier te verlagen
  2. voeding mijden die voor brandend maagzuur en reflux zorgen (reflux triggers).
  3. Het gebruik van alkalische middeltjes voor directe verlichting van een zure keel

Laten we dieper in elk facet van de reflux behandeling kijken…

Het verstevigen van de sluitspier

De grootste oorzaak van brandend maagzuur is een verzwakte sluitspierCruciaal is om deze sluitspier te versterken zodat maagzuur tegengehouden wordt door de sluitspier. Logisch, toch?

Dit doen we door enkele levensstijl wijzigingen te maken zodat de druk op de sluitspier verminderd wordt. Hierdoor krijgt de sluitspier minder druk te verdragen waardoor het beter zijn werk kan doen. Ook kun je een huismiddeltje innemen om je sluitspier te versterken.

Is de druk op de maag en middenrif te groot, dan duw je letterlijk jouw maaginhoud naar de keel toe.

Hoe de druk op de sluitspier verminderen?

  • zet je broeksriem iets minder strak
  • draag minder strakke T-shirts en broeken
  • sport niet direct na de maaltijden
  • buk door je knieën, niet door je rug!

 

Volg je bovenstaande aanpassingen, dan zal de druk op de sluitspier dag na dag verminderen waardoor je minder kans hebt op zure oprispingen.

Nog een factor welke de druk op de sluitspier aanzienlijk kan verhogen is een middenrifbreuk, ook wel gekend als een maagbreuk. Dit vergt een aangepaste aanpak en liefst onder begeleiding van een huisarts. Mocht je hier meer informatie over wensen, kan je mijn artikel over een middenrifbreuk lezen.

Voeding beperken die voor reflux zorgt

De tweede stap is om grondig te kijken naar jouw voedingspatroon en mogelijke reflux triggers aan te pakken.

Er zijn enkele voedingscategorieën die voor brandend maagzuur zorgen. Deze kun je het beste beperken. Compleet vermijden is te obsessief en is daarom niet haalbaar. Ik vraag je niet om komende voeding nooit meer te eten, enkel minder te eten zodat je sluitspier stevig blijft en zure oprispingen wegblijven.

Voeding die voor reflux zorgt en je best beperkt bij een reflux behandeling:

  • zure voeding zoals barbecue sausjes en frisdranken
  • voeding met veel cafeïne zoals koffie, cola
  • vette voeding zoals hamburgers, chocolade en koekjes
  • alcohol zeker met fruit in zoals cocktails! (bier en wijn kunnen met mate genuttigd worden)
  • tomaten
  • pepermunt (geeft vaak zure oprispingen)
  • sinaasappelsap (classic reflux trigger)

Het is niet zo moeilijk of bovenstaande voeding te beperken. Als voorbeeld, drink 1 kopje koffie per dag in plaats van 3-4 kopjes. Bij voorkeur kies je voor decafé.

Vervang frisdranken door thee of water. Beperk vette en suikerrijke voeding zoals chocolade en koekjes. Zeker voor het slapen gaan kunnen deze voor oprispingen zorgen.

Vermijd sterke alcohol zoals wodka, wisky, etc. Hoe lager het alcohol percentage hoe beter. Het spreekt voor zich dat biertjes ook de hoeveelheid alcohol doen oplopen dus beperk ook deze alcoholische dranken.

Vermijd zeer pikante sausjes en kruiden. Ook tomaten geven een negatief effect op de sluitspier en wil je vermijden.

Natuurlijke middeltjes bij reflux die voor directe verlichting van een zure keel zorgen

De 3de stap (en optionele stap) om jouw brandend maagzuur te behandelen is om de zuurtegraad in jouw keel te verlagen. Dit kan je doen door zure voeding en dranken te vermijden.

Hierdoor krijgt het weefsel in de slokdarm de kans om zich te herstellen van de schade welke maagzuur verricht heeft.

Onderstaande 3 natuurlijke middelen bij brandend maagzuur kunnen helpen met het verminderen van de zuurtegraad in de keel.

Aardappelvocht

Dit vocht zal een dun laagje in de slokdarm leggen waardoor het in de slokdarm gespatte maagzuur verdund en minder zuur zal worden.

Aardappelvocht verlicht het brandend gevoel in de keel en kan aardig helpen bij een opstoot van reflux! Met aardappelvocht bedoel ik voor alle duidelijkheid het vocht dat je afgiet bij het koken van aardappelen.

Dus je hoeft geen aardappelen in een blender te mixen… Giet het vocht af in een grote beker en plaats deze in de koelkast. Je kan het 2 dagen bewaren in de koelkast. Niet zo handige methode tegen brandend maagzuur maar zeker het vermelden waard.

Kauwgom

Een 2de huismiddel tegen brandend maagzuur is kauwgom. Verkies steeds een suikerarme kauwgom en liefst geen kauwgom met pepermuntsmaak (dit veroorzaakt bij velen reflux).

Nu denk je hoe kan het dat kauwgom helpt tegen reflux? Wel, het is niet de kauwgom zelf maar vooral het speeksel

Mooie tanden hé

welke extra aangemaakt wordt bij het kauwen dat verlichting van brandend maagzuur zal teweeg brengen.

Wanneer we kauwen komt er meer speeksel in de mond en deze slikken we natuurlijk door.

Dit speeksel zal alweer de zuurtegraad in de slokdarm verminderen waardoor reflux klachten afnemen. Hierbovenop heeft speeksel een helende werking op beschadigd weefsel.

Vroeger wanneer je als kind van je fiets was gevallen heeft één van je ouders zeker en vast eens speeksel op je schaafwonde gesmeerd. Terecht! Want het bevat enzymen welke de herstelling van beschadigd weefsel bevorderen.

Net hetzelfde is van toepassing bij de slokdarm. Maagzuur zal het weefsel in de slokdarm irriteren. Speeksel kan helpen bij een snellere herstelling hiervan.

Bicarbonaat

Het laatste middel tegen brandend maagzuur is bicarbonaat of beter bekend als bakpoeder.

Hoe werkt dit middeltje? Simpel, bicarbonaat is alkalisch. Dit wil zeggen dat het het tegenovergestelde is als zuur en dus ook maagzuur. Hierdoor compenseert het de te hoge zuurtegraad in de slokdarm wanneer er sprake is van reflux.

En alweer zal dit pijnlijke branderige klachten afnemen.

Hoe ga je te werk? Je neemt 1 theelepel bicarbonaat en je mengt dit met een half glas water. Drink dit op en klaar. Het smaakt redelijk vies maar beter dat dan een zure slokdarm die je s ’nachts wakker houdt…

Je mag dit middel gerust 3 maal per dag nemen. Let wel op dat je er niet te veel van inneemt kort na elkaar aangezien ik er dan misselijk van word.

Wat met melk als natuurlijk middel tegen maagzuur en reflux?

Mocht je het nog niet weten: het is een mythe dat melk goed is tegen reflux en brandend maagzuur. Ik heb een uitgebreid artikel geschreven waarin ik aantoon waarom je beter geen melk inneemt bij reflux klachten.

Kort samengevat zal melk tijdelijk helpen tegen brandend maagzuur omdat het ook (licht) alkalisch is. Echter zal het op de lange termijn uw sluitspier verzwakken omdat melk voor de meeste mensen moeilijk verteerbaar is. Opletten dus met melk bij maagzuur.

Conclusie

Een effectieve behandeling tegen reflux vergt inspanning en vele aanpassingen. Medicatie kan een tijdelijke hulp zijn maar is geen permanente oplossing aangezien het niet de oorzaken van brandend maagzuur aanpakt…

Volg de instructies in deze gids tegen reflux en zie voor jezelf hoe snel je klachten zullen afnemen.

Ken je iemand die geholpen kan worden met deze gids tegen reflux en brandend maagzuur? Stuur het door via Facebook, email of Twitter.

Geert Leeuwen

HalloIk ben Geert Leeuwen. Ikzelf heb vele jaren last gehad van brandend maagzuur en reflux klachten. Artsen konden mij niet helpen dus ben ik zelf gaan testen en bestuderen hoe ik deze kwaal kon stoppen.Nu help ik sinds 2012 mensen die net zoals ik vroeger last hebben van brandend maagzuur, en dit met succes!

Geef een reactie