Top 5 Maagzuur Oorzaken – Staat De Jouwe Erbij?

koffie maagzuur oorzakenIk krijg nog al eens de vraag wat de meest voorkomende maagzuur oorzaken zijn. Daarom heb ik besloten om een korte top 5 van maagzuur oorzaken mee te delen aan mijn blog lezers. Kijk even of deze 5 oorzaken maagzuur ook bij jou gelden en doe er gelieve wat aan…

De meest voorkomende maagzuur oorzaken

Vooraleer ik de top 5 maagzuur oorzaken meegeef wil ik duidelijk maken dat te veel maagzuur vaak NIET de echte oorzaak maagzuur is. Het klinkt raar en mogelijk moeilijk te geloven maar dat is de waarheid. Zo dadelijk leg ik duidelijk uit hoe dit komt!

Maagzuur Oorzaak #1: Verzwakte werking van de sluitspier

Iedereen heeft een sluitspier die zich in de slokdarm bevindt. Deze sluitspier heeft als functie om voeding, drank en ook maagzuur in de maag te houden zodat het niet de slokdarm kan betreden.

Echter, wanneer deze sluitspier verzwakt is (door een te hoge consumptie van alcohol, chocolade, roken, …) zal maagzuur de kans krijgen om op de slokdarm te spatten waardoor jij immens veel pijn ontvangt. Zo dadelijk meer informatie hoe je uw sluitspier kunt versterken…

Maagzuur Oorzaak #2: Voeding met een hoge zuurtegraad

We eten en drinken allemaal wel eens voeding met een hoge zuurtegraad, denk maar aan Coca-Cola of een goede Ice Tea. Iedereen drinkt deze verfrissende dranken wel eens en hier is niets mis aan zolang je deze beperkt.

De reden waarom cola, ice tea en zelfs vaste voeding met een hoge zuurtegraad zoals zure appels, sinaasappel en witloof maagzuur oorzaken zijn is omdat ze de slokdarm irriteren.

 

maagzuur oorzaken - Een heerlijke ice tea maar niet zo goed voor brandend maagzuur!
maagzuur oorzaken – Een heerlijke ice tea maar niet zo goed voor brandend maagzuur!

 

Deze voeding bevat hoge hoeveelheden zuur die het weefsel in de slokdarm irriteren waardoor schade ontstaat en een brandend gevoel kan ontstaan. Dan lijkt het wel of je een prop in je keel hebt. Elke keer je dan slikt voelt het alsof je amandelen opgezwollen staan. Dit gevoel ontstaan doordat slokdarm weefsel beschadigd is en licht zwelt door de zure voeding.

Nog erger is dat zure voeding het enzym “pepsin” activeert. Pepsin is een enzym dat eiwitten verteerd. De slokdarm bevat sporen van pepsin en wanneer zure voeding de slokdarm betreedt, dan wordt pepsin geactiveerd en bijt het in het slokdarmweefsel waardoor een zuur gevoel ontstaat

Wat kun je doen aan deze oorzaak maagzuur? Zure voeding zoals Cola beperken! Ik zeg niet compleet vermijden ik zeg beperken. Je hoeft niet als een pater te leven… Let er vooral op dat je niet laat in de avond Cola gaat drinken (dan lig je heel de nacht wakker van brandend maagzuur) en spoel altijd zure dranken weg met wat water.

Maagzuur Oorzaak #3: Druk op de maag en middenrif

Ook druk op de maag en middenrif zijn een oorzaak maagzuur aangezien ze letterlijk de sluitspier open duwen. Hierdoor kan maagzuur makkelijk op de slokdarm spatten en voor brandend maagzuur zorgen…

Hoe deze maagzuur oorzaak aanpakken? Zorg dat je niet gaat bukken na het eten en dat je pas gaat sporten nadat je maaltijd een uur verteerd is. Zorg er ook voor dat je geen strakke kledij draagt zoals een te strakke broeksriem. Dit zorgt ook voor druk op de middenrif wat één van de maagzuur oorzaken is.

Oorzaak Maagzuur #4: te veel vloeistof na de maaltijd

Nog een vaak overziene oorzaak maagzuur is te veel vloeistof na de maaltijd. Wanneer je een lekere maaltijd hebt gegeten zoals een goede pasta met zelfgemaakte gehaktsaus en gestoomde broccoli zit je maag goed gevuld.

Als je dan veel gaat drinken na de maaltijd dan ga je een soep maken. Het maagzuur dat al bezig is met de vertering van je maaltijd zal drijven op deze soep waardoor je een zure soep hebt gemaakt! En deze zure soep kan opsteigen tot aan de lagere sluitspier!

de maaginhoud stuwt op de lagere sluitspier en komt in de slokdarm terecht
de maaginhoud stuwt op de lagere sluitspier en komt in de slokdarm terecht

Als je dan een klein stukje chocolade eet, wordt de sluitspier geopend, valt het stukje chocolade in de zure soep en spat deze op de slokdarm! BOEM! Je hebt brandend maagzuur.

Hoe kun je het beste deze oorzaak van maagzuur aanpakken? Door de inname van vloeistof na de maaltijd te beperken. Maak er een gewoonte van om voor de maaltijden te drinken. Zo voorkom je deze oorzaak maagzuur.

Maagzuur Oorzaak #5: te WEINIG maagzuur

De grootste oorzaak maagzuur, zonder twijfel, is niet te veel maagzuur maar wel te WENIG maagzuur! Hoe kan dit?

Ik leg het je kort en simpel uit: wanneer je te weinig maagzuur hebt, dan wordt voeding niet goed verteerd. Inclusief magnesium en calcium.

Waarvoor heb je calcium nodig? Voornamelijk voor sterke botten EN voor je spieren goed te laten functioneren. Ook de sluitspier in je slokdarm. Wanneer je te weinig calcium hebt (door te weinig maagzuur) zal de sluitspier in de slokdarm niet goed meer functioneren. En dan weet je reeds hoe laat het is… één van de maagzuur oorzaken is een slecht werkende sluitspier.

Dan spat de weinige maagzuur in de maag als een dolle op de slokdarm waardoor jij brandend maagzuur hebt.

Laat het duidelijk zijn dat te WEINIG maagzuur de grootste oorzaak maagzuur is. Te veel maagzuur komt zelden voor en zorgt dat calcium perfect opgenomen wordt waardoor de sluitspier goed werkt.

Hoe de oorzaken maagzuur behandelen?

Ik hoop dat ik je duidelijkheid heb kunnen geven omtrent de top 5 grootste maagzuur oorzaken. Medicatie zoals zuurremmers en maagzuurblokkers zijn niet de oplossing (omdat het de maagzuur oorzaken niet behandeld).

Wens jij mijn 7 ongewone maar super effectieve tips te ontvangen, die je direct kunt implementeren zodat jouw brandend maagzuur veilig en snel behandeld wordt? Je zal ontdekken hoe jij jouw sluitspier kan versterken en welke voeding hier bij kan helpen. Schrijf je dan in voor mijn tips zodat ik je persoonlijk kan helpen!

Geert Leeuwen

HalloIk ben Geert Leeuwen. Ikzelf heb vele jaren last gehad van brandend maagzuur en reflux klachten. Artsen konden mij niet helpen dus ben ik zelf gaan testen en bestuderen hoe ik deze kwaal kon stoppen.Nu help ik sinds 2012 mensen die net zoals ik vroeger last hebben van brandend maagzuur, en dit met succes!

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. jolanda van der wolf

  sinds ik ben gestopt met meloxicam en omeprazol heb ik elke dag ontzettend last van brandige maagzuur. Het helpt wel voor een tijdje als ik een volkorenbisquit neem of een droog beschuitje of wat langer als ik op nuchtere maag een glas water met een halve theelpel bakingsoda (zuiveringszout) oplost en drink maar ik kom er maar niet van af

  1. admin

   Dag Jolanda,

   Ik denk dat je veel baat zult hebben bij de inname van betaine HCL. Helpt je vertering op gang te zetten en voorkomt reflux. Voor meer tips kun je het rapport rechtsbovenaan downloaden.

 2. Alice

  Wat een mooi article!
  Weet iemand of er een onderzoek is die kan vertellen of je te veel of te weinig maagzuur hebt?

 3. Jos Welles

  Hallo hr. Leeuwen graag advies van U.

  Groet Jos Welles.

Geef een reactie