De Maagzuur Test: Hoe Stelt Jouw Maag Het?

Naar aanleiding van de vraag hoe je weet of je teveel maagzuur hebt, schrijf ik hier even een kort artikel over. Ik krijg deze vraag namelijk wekelijks in de inbox dus wil ik dit onderwerp behandelen…

Zoals je reeds gelezen hebt in mijn andere blog artikelen is de oorzaak van brandend maagzuur bijna nooit een teveel aan maagzuur! Vaak is het een tekort aan maagzuur welke voor klachten zorgen. Een tekort aan maagzuur zorgt voor een slechte maagwerking en op termijn een slecht werkende sluitspier in de keel met alle gevolgen vandien.

Hoe kun je veilig een maagzuur test uitvoeren?

Er zijn verscheidene manieren om je maagzuur level en pH-waarde in de maag te meten. Allereerst wil ik er bij vermelden dat de pH-waarde in de slokdarm meten nogal nutteloos is omdat je dan enkel verifieert dat je last hebt van brandend maagzuur.

De pH-waarde in de maag wordt heel zelden door artsen of gastro-enterologen onderzocht waardoor ze ALTIJD de conclusie geven dat je teveel maagzuur hebt, zonder één stuk bewijs.

Onderstaande 2 methoden zijn goed om er achter te komen dat je te weinig of te veel maagzuur hebt:

Heidelberg capsule

De eerste methode om de hoeveelheid maagzuur te meten is via een een Heidelberg capsule. Deze capsule bevat een kleine sensor welke de pH-waarde en dus zuurtegraad in de maag meet. Zo kun je ontdekken of je effectief te veel maagzuur produceert.

Eens de capsule ingenomen is krijgt de patiënt baking soda (zuiveringszout) toegediend. Dit zal ervoor zorgen dat de maaginhoud sterk alkalisch (het tegengestelde van zuur) wordt. De maag zal dit compenseren door maagzuur te produceren. Zo is het mogelijk om een goed zicht te krijgen of u voldoende maagzuur produceert, teveel of te weinig.

De Heidelberg capsule bestaat als sinds de jaren 60. Indien je uw maag wilt laten testen met deze capsule is het aan te raden om naar een gastro-enteroloog te gaan die bekwaam is om de resultaten af te lezen en te interpreteren.

Meer informatie over de Heidelberg capsule vindt u hier: Heidelberg capsule

De maagzuur test zelf thuis testen

De tweede methode welke een goed zicht geeft of je teveel of te weinig maagzuur hebt, kun je thuis doen op je gemak en kost je 2 keer niks. (dankzij deze thuis test kwam ik erachter dat ik te WEINIG maagzuur had!)

Wat je nodig hebt is wat baking soda (zuiveringszout) welke je kunt kopen in winkels waar ze ingrediënten voor de oosterse keuken verkopen zoals de toko. Verder vind je dit ook vaak in de lokale supermarkt of gewoon op bol:

Zo ga je te werk:

bij het opstaan wacht je met eten en voeg je een afgestreken theelepel baking soda in 250 ml water. Drink de mix op en zet een timer op voor 5 minuten. Belangrijk is om niet te eten als je deze test doet.

Kijk of je moet boeren binnen 5 minuten na de inname van de mix van water en baking soda.

Heb je minstens één keer of meer geboerd binnen 3 minuten na de inname van de mix? Zoja, dan produceer je voldoende maagzuur. Heb je meer dan 3 maal moeten boeren, dan is de kans groot dat je teveel maagzuur produceert.

Heb je geen boer gelaten binnen 5 minuten na de inname van de mix? Dan is de kans groot dat je te weinig maagzuur hebt.

Wil je hier 100% zekerheid dat je te weinig maagzuur produceert, ga dan gerust opzoek naar een arts die bekwaam is met de werking van een Heidelberg capsule.

stappenplan:

stap 1: voeg een afgestreken theelepel met baking soda in 250 ml water.

stap 2: drink de mix op en wacht 5 minuten

stap 3: heb je moeten boeren na de 5 minuten?

ja -> voldoende maagzuur

neen -> tekort aan maagzuur

En hoe was maagzuur test?

Indien je niet hebt geboerd kunnen we met een gerust hart zeggen dat je te WEINIG maagzuur hebt en dan moet je zeker de inname van zuurblokkers en zuurremmers vermijden. Zo niet dan maak je een conditie aan welke in de medische wereld de naam “achlorhydria” of “hypochlorhydria” krijgt, wat betekent dat je weinig of geen maagzuur produceert.

Ik moet je niet meer vertellen dat te weinig maagzuur drastische gevolgen op het lichaam kan hebben. Chronische ziektes en aandoeningen en zelf de aanmaak van voedsel allergieën! Osteoporose is hier slechts één voorbeeld van…

Ons lichaam heeft maagzuur hard nodig voor de vertering van ons voeding. Zonder voldoende maagzuur ontwikkelt het lichaam voedingstekorten doordat voeding niet compleet verteerd en opgenomen wordt. Ook darmklachten zijn vaak een resultaat van een maag welke onvoldoende functioneert.

Onderstaande bronvermelding bewijst dat maar liefst 80% van personen met een voedselallergie aan hypochlorhydria (te weinig maagzuur) lijden!

http://www.food-allergy.org/root2.html

Wil je nog meer logisch bewijs of jij nu teveel of te weinig maagzuur produceert? Denk even na of je aan onderstaande klachten lijdt:

 • opgeblazen gevoel
 • gas, winderigheid
 • baksteen in de maag
 • diarree
 • constipatie
 • misselijkheid

Heb je vaak last van deze klachten? Dan is het duidelijk dat deze ontstaan door een tekort aan maagzuur aangezien je voeding niet tijdig verteerd wordt waardoor bovenstaande klachten ontstaan. Dan kun je beter zuurblokkers en zuurremmers achterwege laten.

Probeer dan de grootste triggers voor reflux te beperken of vermijden en lees mijn artikel over een goed maagzuur dieet:

 • beperk de inname van vetten en eet enkel goede en gezonde vetten
 • beperk de inname van alcohol, zeker laat op de avond
 • stop met roken
 • vervang geraffineerde producten met volkoren graanproducten
 • beperk de inname van koffie tot 2 kopjes per dag
 • beperk de inname van medicatie en stop met het nemen van zuurremmers en blokkers
 • stop of beperk de inname van melkproducten aangezien velen hier reacties op krijgen
 • beperk alle cafeïne rijke dranken zoals redbull en cola
 • eet minder chocolade en geen in de avond of voor het slapen gaan
 • drink voor de maaltijd om druk op de LES te verminderen
 • draag geen strakke kleren en maak je riem los bij het eten
 • Beperk of vermijd volledig voeding met een hoge zuurtegraad
 • Eet geen producten met tomaten
 • Beperk de druk op de maag en middenrif door niet neer te liggen of te sporten na de maaltijd

Dit in combinatie met een goede houding (door de knieën zakken, niet met het hoofd omlaag bukken, rechtzitten kort na het eten, geen spannende riemen of broeken dragen) zij de basis stappen welke u kan doen indien u een tekort heeft aan maagzuur.

Versterk jouw sluitspier in de keel

de sluitspier in de keel heeft als functie om uw maaginhoud in de maag te houden. Zoals reeds behandeld zorgt een tekort aan maagzuur veelal voor slecht functionerende sluitspier.

Hier kun je wat aan doen door voor elke maaltijd natuurlijke middelen in te nemen die jouw sluitspier helpen beter te functioneren:

 • citroensap
 • bicarbonaat
 • Wormwood (bittertjes)
 • betaine HCL

Bovenstaande natuurlijke middelen neem je voor elke maaltijd in waardoor de maag beter zal werken. Hierdoor worden vitamines en mineralen uit uw voeding beter opgenomen en in tijd zal de sluitspier beter functioneren. Lees even mijn artikel over de beste middelen tegen reflux om uitgebreid deze middelen te ontdekken en hoe je ze het beste inneemt.

Wat indien je te veel maagzuur hebt?

Onderzoek toont aan de personen met te veel maagzuur zelden last hebben van reflux in de keel. Toch is het mogelijk dat iemand met te veel maagzuur reflux klachten ondervindt. Dit is meestal te wijten aan extra (en ongewenste) druk op de sluitspier.

De oorzaak hiervan kan een middenrifbreuk zijn of een gescheurd middenrif na een ongeval. In zulke gevallen is het aan te raden om een goede arts op te zoeken die u kan begeleiden bij de behandeling van uw oorzaak (middenrifbreuk). In zulke gevallen wordt tijdelijk aangeraden om maagzuurremmers in te nemen totdat de middenrifbreuk verholpen is.

Conclusie

Beweren dat iemand met brandend maagzuur of reflux klachten automatisch te veel maagzuur heeft is kort door de bocht. Verstandig is om effectief te testen of uw maag voldoende maagzuur aanmaakt. Met dit resultaat kan u een betere en gepaste aanpak voor de behandeling van uw klachten gebruiken.

Doe de maagzuur test en kijk hoe u reageert. Mocht je vragen hebben kun je deze onderaan de pagina stellen. Ik ben hier om u hiermee te helpen.

Vond je dit artikel leuk en ken je iemand die je hier een plezier met kunt doen? Deel het op facebook of twitter.

Groet

Geert

Geert Leeuwen

HalloIk ben Geert Leeuwen. Ikzelf heb vele jaren last gehad van brandend maagzuur en reflux klachten. Artsen konden mij niet helpen dus ben ik zelf gaan testen en bestuderen hoe ik deze kwaal kon stoppen.Nu help ik sinds 2012 mensen die net zoals ik vroeger last hebben van brandend maagzuur, en dit met succes!

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Kurt Audenaert

  Dag Geert, mijn gastro enteroloog sprak van galsappen ipv maagsappen, hebt u daar ervaring mee?
  Mvg
  Kurt

  1. Geert Leeuwen

   Dag Kurt,

   Zelf heb ik nooit last gehad van te veel/ te weinig galsappen. Om uit te zoeken of u voldoende galsappen aanmaakt zal uw gastro enteroloog hier een extra onderzoek voor moeten doen. Met dit resultaat kan hij advies aanbieden (vet arm dieet) indien nodig.

   Groet
   Geert

Geef een reactie