Maagzweer – psychisch of bacterieel?

maagzweerLast van een maagzweer? In dit artikel zal je ontdekken hoe een maagzweer ontstaat, hoe je weet of je een maagzweer hebt en hoe je deze behandelt…

Symptomen maagzweer

Er kunnen vele symptomen ontstaan bij een maagzweer. Dit hangt sterk af van persoon tot persoon. Onderstaande symptomen en maagzweer klachten komen vaak voor:

  • maagpijn
  • acute verhoging van maagpijn na eten
  • bloed in stoelgang
  • brandend maagzuur
  • kleinere eetlust

meest voorkomende maagzweer symptomen

De typische maagzweer symptomen zijn een immens pijnlijk branderig gevoel in de maag. Het komt altijd voor dat deze pijn hevig opgewekt wordt na een maaltijd.

Brandend maagzuur in de keel kan ook een maagzweer symptoom zijn maar hoeft niet altijd aanwezig te zijn bij maagzweren.

Ook komt het geregeld voor dat maagzweren bloed lossen waardoor de stoelgang een donkere zwarte kleur vertoont. Dit is een teken dat er bloed in het maag en darm kanaal gelost wordt en mogelijk van een maagzweer.

Bij een donkere stoelgang is het aan te raden om DIRECT naar een arts te gaan en een afspraak te maken voor een gastroskopie.

veel voorkomende maagzweer oorzaken

De meest voorkomende maagzweer oorzaken zijn door de bacterie Helicobacter Pylori. Deze bacterie nestelt zich onder de mucus maagwand waardoor het rustig beschermd zit en zijn gang kan gaan.

Normaal gezien zal maagzuur bacteriën en parasieten doden, dus ook de H. Pylori maar uniek aan deze bacterie is dat deze zich onder de mucus laag in de maag nestelt waardoor maagzuur niet blootgesteld wordt aan de bacterie helicobacter Pylori. Hierdoor kan het zijn vrije gang gaan en ontsteking veroorzaken zoals een maagzweer.

Enige zekerheid dat de H. Pylori de oorzaak van jouw maagzweer zou zijn is door een gastroskopie te laten uitvoeren. Hier wordt dan met een camera in de maag gekeken of er maagzweren aanwezig zijn.

Oudere dame met maagzweer symptomen
Oudere dame met maagzweer symptomen

Zoja, dan wordt een biopsie genomen en onderzocht of de Helicobacter Pylori aanwezig is.

Het is bewezen dat de H. Pylori voor maagzweren zorgt. Stress zou ook gezien worden als één van de maagzweer oorzaken, echter is hier geen bewijs voor en is het slechts een veronderstelling. Vroeger verkondigde vele artsen dat maagzweren enkel door stress ontstond en dat het psychisch was, nu is er voldoende bewijs die naar de H. Pylori leidt.

Maagwand irriterende medicatie zoals pijnstillers, denk maar aan aspirine en ibuprofen, staan er ook voor bekend om de maagwand te irriteren.

Chronisch gebruik van deze medicatie kan niet alleen voor maagbloedingen zorgen maar ook maagzweren veroorzaken.

Wat is een goede maagzweer behandeling?

De maagzweer behandeling hangt af van wat de maagzweer oorzaken zijn. Indien de H. Pylori gevonden is, zal de aanpak anders zijn dan wanneer deze niet gevonden wordt.

Een maagzweer behandeling bij de H. Pylori zou zijn om één week een antibioticakuur in te nemen. De Helicobacter Pylori is niet immuun voor antibiotica en deze zal hierdoor gedood worden.

Wanneer er geen H. Pylori gevonden wordt bij de maagzweren dan zal de maagzweer behandeling geen antibioticakuur bevatten.

Dan wordt aangeraden om maagzuurremmers of neutraliseerders in te nemen zoals pantomet of omeprzazol. Met deze aanpak zal er minder maagzuur in de maagzweer brandend waardoor het ontstoken weefsel kan herstellen.

Samen met maagzuurremmers word er ook aangeraden om een tijdelijk maagzweer dieet te volgen.

Maagzweer dieet

Vroeger werd bij maagzweren aangeraden om enkel nog melkproducten met veel vet in te nemen. Volle melk met roomboter en vette kazen werd dan de hele dag gegeten.

Dit zorgde ervoor dat het maagzuur in de maag alkalischer werd (minder zuur) waardoor de maagzweer kon herstellen.

Echter bleek dit geen goede aanpak aangezien er een heel nieuw scenario aan klachten ontstonden zoals winderigheid, misselijkheid, krampen, diarree en brandend maagzuur in de keel.

Melk is niet aan te raden bij een maagzweer
Melk is niet aan te raden bij een maagzweer

Nu wordt er aangeraden om zure voeding en dranken samen met ander irriterende voeding zoals geraffineerde koolhydraten en pikante kruiden te vermijden bij een maagzweer.

Eet dus geen peper, curry kruiden, kipkruiden, mosterd, vette voeding, frisdranken, koekjes, koffie, powerdrinks, alcohol bij een maagzweer aangezien deze voeding de maagzweer hevig irriteren.

hoe een maagzweer voorkomen?

Er is geen wetenschap die aantoont hoe je een maagzweer voorkomt. Echter kun je wel hygiënisch zijn waardoor je de kans op infectie van de Helicobacter Pylori voorkomt.

Ook het beperken van zure voeding zoals frisdranken, zuur fruit, alcohol, powerdrinks, cocktails, koekjes en roken helpt bij het voorkomen van een maagzweer.

Vond je dit artikel over maagzweren interessant? Stuur het dan door naar een kennis via facebook, twitter, email of zet een linkje op jouw persoonlijke website.

Indien je last hebt van brandend maagzuur en dit wilt aanpakken, kan ik je helpen. Klik op onderstaande rode knop om mijn ongewone tips te ontvangen zodat je brandend maagzuur en een maagzweer voorkomt.

Geert Leeuwen

HalloIk ben Geert Leeuwen. Ikzelf heb vele jaren last gehad van brandend maagzuur en reflux klachten. Artsen konden mij niet helpen dus ben ik zelf gaan testen en bestuderen hoe ik deze kwaal kon stoppen.Nu help ik sinds 2012 mensen die net zoals ik vroeger last hebben van brandend maagzuur, en dit met succes!

Geef een reactie