Melk tegen maagzuur – feit of fabeltje?

melk tegen maagzuurDe goede raad van mijn oma was altijd om veel melk te drinken indien ik last had van brandend maagzuur. Dat deed ik dan ook. Het hielp iets of wat maar al snel had ik terug brandend maagzuur.

In dit artikel zal ik verklaren wat melk doet bij brandend maagzuur en of het verstandig is om melk te gebruiken bij reflux.

Hoe werkt melk tegen maagzuur?

De grootste reden waarom mensen melk aanraden bij brandend maagzuur is omdat melk alkalisch is. Dit wil zeggen dat melk de zuurtegraad in de keel en maag vermindert omdat het een pH waarde heeft van 7,6. pH 7 is neutraal (maagzuur heeft een pH waarde van 1-3).

Drink je dus melk dan wordt het zuur in de keel gedeeltelijk geblust. Dit gebeurt ook tijdelijk in de maag.

Nog een tweede reden waarom melk (tijdelijk!) verlichting van maagzuur kan opbrengen is omdat het maagzuur bind waardoor tijdelijk het maagzuur minder zuur is.

Hierdoor heb je dus tijdelijk minder maagzuur in de maag. Tot zover is alles goed met melk tegen maagzuur.

Echter moet je weten dat de combinatie van maagzuur melk niet samen gaan op de lange termijn.

De zwarte kant van melk

Wat velen niet weten te zeggen is dat melk op de lange termijn voor MEER maagzuur zorgt! Wat? Denk je nu, JA! Dat lees je goed.

Melk is infeite een oorzaak van brandend maagzuur! Hoe kan dit? Wel, melk bevat vele moeilijk verteerbare voedingsmiddelen zoals lactose (melksuikers) en vooral het melkeiwit caseïne.

Het is deze laatste, caseïne, welke voor brandend maagzuur zorgt op de lange termijn. Caseïne is namelijk een melkeiwit dat niet goed verteerd wordt door ons darmstelsel. Erger nog, velen zijn hier allergisch aan!

Melk tegen maagzuur? Ik dacht het niet
Melk tegen maagzuur? Ik dacht het niet

Doordat dit melkeiwit niet goed verteerd wordt, zal het lichaam een ontstekingsreactie veroorzaken die de spieren aantast en verzwakt. De sluitspier in de slokdarm lijdt hier ook sterk onder waardoor deze verzwakt geraakt en makkelijker maagzuur kan doorlaten.

Als dit nog niet erg genoeg is gaat je maag meer maagzuur produceren wanneer je melk drinkt. De eiwitten in melk zorgen voor een stimulans waardoor meer pepsin en vooral maagzuur wordt geproduceerd (om deze eiwitten te verteren).

Dat melk voor een hogere productie van maagzuur zorgt, is opzicht geen probleem, wel wanneer de sluitspier verzwakt is! En dat is nu net waar melk voor zorgt!

Wanneer je melk drinkt ga je tijdelijk minder maagzuur hebben en wordt het maagzuur in de keel tijdelijk minder zuur MAAR produceer je op korte termijn MEER maagzuur en het ergste van al zal je sluitspier niet goed meer functioneren!

Werking van melk tegen maagzuur samengevat:

korte termijn:

  • maagzuur in de keel en maag wordt tijdelijk minder zuur

Lange termijn:

  • melk zorgt voor een verzwakte sluitspier en zet de productie van pepsin en maagzuur aan!

Gaan maagzuur melk samen?

Neen, met bovenstaande uitleg lijkt het mij duidelijk dat je melk moet vermijden. Omdat het simpelweg niet goed verteerd wordt door het menselijk lichaam.

Melk verzwakt de sluitspier in de slokdarm (wat de grootste oorzaak is voor brandend maagzuur) en zorgt ervoor dat je meer maagzuur zal produceren. Een dodelijke combinatie als je het mij vraagt!

Er zijn veel betere middelen om snel verlichting van je maagzuur te ontvangen zoals honing. Indien je mijn ongewone maar bewezen tips wenst te ontvangen hoe jij jouw brandend maagzuur kunt aanpakken zonder het gebruik van melk, dan raad ik je aan om op onderstaande rode knop te drukken.

Daar kun je mijn advies en persoonlijke hulp ontvangen zodat jij ook zonder helse pijn in de keel kan leven!

Vond je dit artikel over melk tegen maagzuur interessant? Stuur het dan door naar een vriend of kennis die er baat bij kan hebben!

Geert Leeuwen

HalloIk ben Geert Leeuwen. Ikzelf heb vele jaren last gehad van brandend maagzuur en reflux klachten. Artsen konden mij niet helpen dus ben ik zelf gaan testen en bestuderen hoe ik deze kwaal kon stoppen.Nu help ik sinds 2012 mensen die net zoals ik vroeger last hebben van brandend maagzuur, en dit met succes!

Dit bericht heeft één reactie

  1. Gratis Bier

    Melk vormt in de maag (in combinatie met het maagzuur) snel klonten van een centimeter of 3 a 4 waardoor een “zachte vulling” ontstaat. (ref: kots het uit na 10 minuten)

Geef een reactie