oorzaak brandend maagzuur – Niet Te Veel Maagzuur!

oorzaak brandend maagzuurVraag aan 10 artsen wat de oorzaak van brandend maagzuur is en 9 van de 10 zullen u vertellen dat dit teveel maagzuur is. Daarom krijg jij dan ook rennie’s of andere zuurremmers voorgeschreven die slechts tijdelijk werken. In dit artikel zal ik je vertellen dat de oorzaak brandend maagzuur NIET teveel maagzuur is!

Mijn arts zegt dat de oorzaak brandend maagzuur teveel maagzuur is

Ja, dat hoor je vaak maar het komt zelden voor. Bovenop dat slechts weinigen teveel maagzuur hebben, krijgen personen met teveel maagzuur bijna nooit brandend maagzuur! Hoe is dit te verklaren? Er zit een logische verklaring achter en die laat ik je nu ontdekken.

Laten we eerst bekijken waarom de stelling dat de oorzaak brandend maagzuur teveel maagzuur is compleet verkeerd is. De meeste personen die aan brandend maagzuur lijden hebben een middelmatige tot oudere leeftijd, toch? Je bent het er vast en zeker eens mee.

De leeftijd waar brandend maagzuur vaak komt opdagen is rond 40-55 jarige leeftijd. Volgens verschillende bronnen produceren personen tussen deze leeftijd belange van teveel maagzuur wat betekent dat de oorzaak brandend maagzuur niet teveel maagzuur is! Onderstaande grafiek bewijst dit:

Bovenstaande grafiek toont aan dat de productie van maagzuur daalt met de leeftijd en niet stijgt, terwijl de opkomst van brandend maagzuur stijgt met het ouder worden! WOW denk je nu. Dus hoe jonger ik ben, hoe meer maagzuur ik produceer? En ik ben rond de 50 en heb last van maagzuur dus ik produceer niet meer zoveel maagzuur als een tiener. De conclusie is dus dat de oorzaak brandend maagzuur NIET teveel maar eerder te weinig maagzuur is!

Het is meer dan logisch dat de productie van maagzuur daalt met de leeftijd net zoals onze zicht en onze sportprestaties dalen met de leeftijd… Onderstaande link bewijst dat de oorzaak brandend maagzuur niet teveel maagzuur is doordat de productie van maagzuur daalt met de leeftijd.

http://www.drmyattswellnessclub.com/WhatsBurningYou.htm

Wat zijn dan de echte oorzaken brandend maagzuur?

Er zijn verscheidene oorzaken van brandend maagzuur maar het komt er allemaal op neer dat de sluitspier in de slokdarm niet optimaal meer functioneert waardoor maagzuur uit de maag in de slokdarm terecht kan komen. Hier volgen de oorzaken brandend maagzuur:

Een verzwakte werking van de sluitspier in de slokdarm

Vaak is de oorzaak brandend maagzuur een verzwakte sluitspier in de slokdarm die niet meer goed functioneert. Hierdoor kan het kleinste spatje maagzuur in de slokdarm terecht komen en voor pijn zorgen.

Zelfs te weinig maagzuur kan voor brandend maagzuur zorgen indien je sluitspier niet goed meer functioneert. Zaken die voor een verzwakte sluitspier zorgen zijn roken, het gebruik van medicatie, alchohol, koffie en voedselallergieën.

Druk op de maag en middenrif waardoor de sluitspier verzwakt wordt

Personen met veel buikvet hebben vaker last van brandend maagzuur. De oorzaak brandend maagzuur in dit geval is dan de verhoogde druk op de sluitspier in de slokdarm (door de vele vetcellen) waardoor maagzuur makkelijker in de slokdarm kan geraken.

Ook zwangere vrouwen hebben last van dit fenomeen door de foetus die druk op de maag en sluitspier zet… Maar zo ver moet je de oorzaak brandend maagzuur zelfs niet zoeken. Strakke kleding en riemen, intensief sporten na het eten zorgen ook voor extra druk op de sluitspier waardoor deze niet goed meer werkt.

Teveel drinken na de maaltijd

Indien je veel drinkt na uw maaltijden dan zal je de sterkte van het maagzuur verdunnen waardoor voeding niet goed meer wordt verteerd. Ook zal de maaginhoud stijgen waardoor het makkelijker in de slokdarm kan spatten. Een slecht werkende sluitspier door het drinken van koffie, roken of inname van alcohol zorgt er dan voor dat spatten in de slokdarm terecht komen.

Teveel drank na de maaltijd is vaak een oorzaak brandend maagzuur en kun je vermijden door telkens voor de maaltijd te drinken.

Voeding met een te hoge zuurtegraad

Ja, zelfs zure voeding is een oorzaak brandend maagzuur en kan het weefsel in de slokdarm hevig beschadigen. Zure voeding zal de slokdarm prikkelen en indien je deze voldoende eet/drinkt gaat het zuur branden in het weefsel waardoor jij brandend maagzuur krijgt.

Cola is hier een mooi voorbeeld van. Heb je ooit eens een roeste munt in een glas cola gelegd? Het roest wordt weggebeten door de zure cola! Ook dit gebeurt in de keel als je cola of andere zure voeding tot je inneemt!

Dit toont aan dat niet altijd maagzuur voor brandend maagzuur zorgt en dus ook niet altijd de oorzaak brandend maagzuur is! Ook verklaart het waarom vaker en vaker jongere mensen brandend maagzuur krijgen terwijl hun sluitspier optimaal werkt.

Bekijk even onderstaande link welke bewijst dat ook zure voeding een oorzaak brandend maagzuur is en de slokdarm hevig kan aantasten:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7806034

Zo zie je maar dat maagzuur niet altijd de oorzaak brandend maagzuur is. In dit geval is zure voeding de schuldige en oorzaak brandend maagzuur. Deze voeding kan perfect vermeden worden!

Te WEINIG maagzuur

Je leest het goed, dit is geen typfout. De oorzaak brandend maagzuur is veel vaker te weinig maagzuur dan teveel maagzuur. De logsiche verklaring is dat maagzuur nodig is om voeding goed te verteren en voeding op te nemen in de darmen. Indien je te weinig maagzuur hebt wordt voeding niet goed verteerd, noch opgenomen.

Het resultaat is dat spieren (zoals de sluitspier in de slokdarm) niet goed meer functioneren en maagzuur kunnen doorlaten in de slokdarm. Onvoldoende maagzuur -> slechte vertering -> slechte opname van voedingsstoffen -> disfunctioneren van spieren -> brandend maagzuur

Dus teveel maagzuur is geen oorzaak van brandend maagzuur?

Alhoewel de grote meerderheid met teveel maagzuur geen last heeft van brandend maagzuur kan het toch voorkomen dat je van teveel maagzuur brandend maagzuur krijgt. Maar dit komt dan weer door een verzwakte sluitspier in de slokdarm door het gebruik van medicatie, alcohol, roken,…

Opzicht is teveel maagzuur GEEN oorzaak brandend maagzuur. En wel voor deze reden: personen met teveel maagzuur produceren hun voeding heel goed. Hierdoor wordt deze voeding ook optimaal opgenomen in de darmen waardoor het lichaam voldoende bouwstoffen krijgt om alle spieren werkende te houden.

Het resultaat is dat de sluitspier goed werkt en sluit bij personen die teveel maagzuur hebben waardoor geen maagzuur uit de maag in de slokdarm voor problemen kan zorgen! Exact het tegenovergestelde gebeurt bij personen met teweinig maagzuur. Daarom is teveel maagzuur geen oorzaak brandend maagzuur!

Hoe behandel je brandend maagzuur?

Belangrijk is om je vertering te optimaliseren en de oorzaken brandend maagzuur aan te pakken. Allereerst is het maar logisch om zaken die de sluitspier verzwakken te vermijden:

 

  • Alcohol
  • Roken
  • Veel koffie
  • zure voeding
  • geraffineerde suikers
  • melkproducten
  • verminder druk op de sluitspier door losse kleding te dragen en niet te sporten na de maaltijd
  • drink voor de maaltijd inplaats van er na
  • Verminder het gebruik van zuurremmers en zuurblokkers

 

Medicatie die maagzuur wegneemt moet je NIET innemen doordat je dan nog minder maagzuur zal hebben waardoor voeding nog minder opgenomen wordt en de sluitspier nog slechter zal functioneren met brandend maagzuur als gevolg. Het is dus belangrijk om de oorzaak brandend maagzuur aan te pakken en niet de klachten met medicatie!

Vond je dit artikel tof en informatief? Heb je er wat aan gehad en denk je anderen hier met te kunnen helpen? Stuur het even door via mail, twitter, facebook of zet een linkje van dit artikel op jouw eigen website indien je dit hebt zodat personen gebruik kunnen maken van deze informatie.

Wens je extra hulp om jouw brandend maagzuur voorgoed aan te pakken door de oorzaak brandend maagzuur te behandelen? Kijk dan even op onderstaande link waar je mijn gratis reflux rapport met coaching kan ontvangen!

>>> Ontvang de gratis coaching om jouw brandend maagzuur voorgoed te behandelen met de aanpak van jouw oorzaak brandend maagzuur…<<<

[sharebox sharetext=”Deel Dit Artikel!”] [/sharebox]

Geert Leeuwen

HalloIk ben Geert Leeuwen. Ikzelf heb vele jaren last gehad van brandend maagzuur en reflux klachten. Artsen konden mij niet helpen dus ben ik zelf gaan testen en bestuderen hoe ik deze kwaal kon stoppen.Nu help ik sinds 2012 mensen die net zoals ik vroeger last hebben van brandend maagzuur, en dit met succes!

Geef een reactie