Wat is een goede reflux behandeling? De 3 MUST Do’s!

reflux behandelingEen goede reflux behandeling is niet altijd evident omdat iedereen een verschillende oorzaak heeft. Met een reflux behandeling welke meerdere oorzaken aanpakt zit je altijd goed. Behandel je jouw brandend maagzuur enkel door 1 oorzaak aan te pakken, dan is je kans op slagen vele malen kleiner.

De traditionele reflux behandeling…

Als je naar een arts gaat voor een reflux behandeling, dan krijg je enkele medicamenten voorgeschreven. Denk maar aan maagzuurremmers of zelfs maagzuurblokkers.

Dit is de ‘standaard practice’ en vaak zien personen hiermee resultaten, althans in het begin…

Het nadeel van deze maagzuurremmers en blokkers is dat deze geen goede reflux behandeling zijn. Waarom niet? Ze behandelen niet de oorzaken… enkel de klachten, wat typisch is voor medicatie.

Teveel maagzuur is namelijk bijna nooit het probleem! Uit onderzoek blijkt dat slechts 2% die brandend maagzuur effectief te veel maagzuur hebben. De kans is klein dat jij teveel maagzuur hebt.

De grootste oorzaak voor brandend maagzuur is een verzwakte sluitspier en bepaalde voeding zoals zure en vette voeding. Ook cafeïne rijke voeding en dranken kunnen de oorzaak zijn voor jouw branderig gevoel in de keel.

Zelfs alledaagse handelingen zoals een te strakke broekriem, bukken en sporten na de maaltijden zorgen voor zure oprispingen. Deze moet je allemaal aanpakken indien je een goede reflux behandeling wenst!

Medicatie is geen goede reflux behandeling omdat het niet de sluitspier versterkt (integendeel) en geen voeding aanpakt die de sluitspier verzwakt…

Sterker zelfs, de meeste mensen zien op de lange termijn een stijging in hun klachten door de inname van maagzuurremmers en maagzuurblokkers!


De 3 onderdelen van een goede reflux behandeling

Een effectieve reflux behandeling bestaat uit 3 zaken:

 1. het verstevigen van de sluitspier door extra druk de sluitspier te verlagen
 2. voeding mijden die voor brandend maagzuur en reflux zorgen (reflux triggers).
 3. Het gebruik van alkalische middeltjes voor directe verlichting van een zure keel

Laten we dieper in elk facet van de reflux behandeling kijken…

Het verstevigen van de sluitspier

De grootste oorzaak van brandend maagzuur is een verzwakte sluitspier. Cruciaal is om deze sluitspier te versterken zodat maagzuur tegengehouden wordt door de sluitspier. Logisch, toch?

Dit doen we door enkele levensstijl wijzigingen te maken zodat de druk op de sluitspier verminderd wordt. Hierdoor krijgt de sluitspier minder druk te verdragen waardoor het beter zijn werk kan doen. Ook kun je een huismiddeltje innemen om je sluitspier te versterken.

Hoe de druk op de sluitspier verminderen?

 • zet je broeksriem iets minder strak
 • draag minder strakke T-shirts en broeken
 • sport niet direct na de maaltijden
 • buk door je knieën, niet door je rug!

 

Volg je bovenstaande aanpassingen, dan zal de druk op de sluitspier dag na dag verminderen waardoor je minder kans hebt op zure oprispingen.

Nog een factor welke de druk op de sluitspier aanzienlijk kan verhogen is een middenrifbreuk, ook wel gekend als een maagbreuk. Dit vergt een aangepaste aanpak en liefst onder begeleiding van een huisarts. Mocht je hier meer informatie over wensen, kan je mijn artikel over een middenrifbreuk lezen.

Voeding beperken die voor reflux zorgt

De tweede stap is om grondig te kijken naar jouw voedingspatroon en mogelijke reflux triggers aan te pakken.

Er zijn enkele voedingscategorieën die voor brandend maagzuur zorgen. Deze kun je het beste beperken. Compleet vermijden is te obsessief en is daarom niet haalbaar. Ik vraag je niet om komende voeding nooit meer te eten, enkel minder te eten zodat je sluitspier stevig blijft en zure oprispingen wegblijven.

Voeding die voor reflux zorgt en je best beperkt bij een reflux behandeling:

 • zure voeding zoals barbecue sausjes en frisdranken
 • voeding met veel cafeïne zoals koffie, cola
 • vette voeding zoals hamburgers, chocolade en koekjes
 • alcohol zeker met fruit in zoals cocktails! (bier en wijn kunnen met mate genuttigd worden)
 • tomaten
 • pepermunt (geeft vaak zure oprispingen)
 • sinaasappelsap (classic reflux trigger)

Het is niet zo moeilijk of bovenstaande voeding te beperken. Als voorbeeld, drink 1 kopje koffie per dag in plaats van 3-4 kopjes. Bij voorkeur kies je voor decafé.

Vervang frisdranken door thee of water. Beperk vette en suikerrijke voeding zoals chocolade en koekjes. Zeker voor het slapen gaan kunnen deze voor oprispingen zorgen.

Vermijd sterke alcohol zoals wodka, wisky, etc. Hoe lager het alcohol percentage hoe beter. Het spreekt voor zich dat biertjes ook de hoeveelheid alcohol doen oplopen dus beperk ook deze alcoholische dranken.

Vermijd zeer pikante sausjes en kruiden. Ook tomaten geven een negatief effect op de sluitspier en wil je vermijden.

Huismiddeltjes voor DIRECTE verlichting van reflux

Bij een goede reflux behandeling kan het geen kwaad om directe verlichting van je klachten te ontvangen doormiddel van alkalische voeding te consumeren. De sluitspier versterken behandelt de grootste oorzaak maar zorgt niet voor directe verlichting.

Zure voeding mijden behandelt ook de oorzaak maar zorgt ook niet voor directe verlichting van je klachten. Deze aanpassingen kunnen enkele dagen in beslag nemen vooraleer ze merkbaar effect hebben. Daarom kan het handig zijn om tijdelijk de zuurtegraad in je slokdarm te verminderen aan de hand van een alkalisch en/ of dovend voedingsmiddel te consumeren.

Volgend huismiddeltje kun je direct gebruiken bij je reflux behandeling om snel resultaat te ontvangen.

rauwe honing als brandend maagzuur behandeling

Neem een snede volkoren/ grof brood (geen wit, te veel geraffineerde suikers) en smeer hier een theelepel honing op. Opeten maar!

Wat zal dit doen? De honing verlicht het brandend gevoel in de keel omdat het een dovend laagje op de slokdarm legt.

Het brood werkt als een spons en zal het maagzuur in de keel absorberen wanneer het door de keel passeert waardoor het branderig gevoel in de keel snel vermindert. Dit is de eerste stap welke je wil zetten bij een goede reflux behandeling.

Er zijn nog andere voedingsmiddelen welke de zuurtegraad in de keel remmen zoals meloen, banaan, sodium bicarbonaat. Hier heb ik ook een uitgebreid artikel over geschreven.

Hulp nodig bij jouw brandend maagzuur behandeling?

Wens je nog meer slimme tips te ontvangen zoals gezonde voorbeeld gerechten en huismiddeltjes zodat jij snelle verlichting van je brandend maagzuur krijgt? Klik dan op onderstaande rode knop en ontvang meer tips en advies voor bij je reflux behandeling.

Geert Leeuwen

HalloIk ben Geert Leeuwen. Ikzelf heb vele jaren last gehad van brandend maagzuur en reflux klachten. Artsen konden mij niet helpen dus ben ik zelf gaan testen en bestuderen hoe ik deze kwaal kon stoppen.Nu help ik sinds 2012 mensen die net zoals ik vroeger last hebben van brandend maagzuur, en dit met succes!

Geef een reactie