reflux dieetU zoekt een goed reflux dieet? Enkele voedingsmiddelen die jouw reflux klachten snel verminderen zodat je terug comfortabel aan tafel kunt zitten en kunt genieten van je welverdiende nachtrust.

Top 5 reflux voeding!

In dit artikel over het reflux dieet ga ik dieper in op de top reflux voeding maar ook de slechtste reflux voeding, welke je beter kunt beperken…

Reflux voeding #1: volkoren brood

volkoren brood staat bovenaan bij het lijstje van goede voeding in een reflux dieet. Wit brood kun je beter mijden omdat het te veel geraffineerde koolhydraten bevat welke de darmwand irriteren…

Bruin brood bevat te veel vezels die de darmen irriteren… volkoren brood is de variant ertussen en is het beste voor ons lichaam.

Waarom is brood een goede keuze bij het reflux dieet? Brood werkt als een spons en absorbeert maagzuur dat in de keel zit. Hierdoor krijg je snelle verlichting van het branderig gevoel in de keel.

Je kan het vergelijken met een natte spons die je op een brandwonde dopt… Dat doet deugt!

Reflux voeding #2: honing

honing dooft ook het branderige gevoel in de keel en legt een dun laagje bescherming in de keel zodat het coolend effect enige tijd aanhoudt. Een theelepel bij brandend maagzuur kan wonderen verrichten!

Reflux voeding #3: banaan

Banaan is een zacht smakend fruit wat helpt bij het neutraliseren van maagzuur. Wanneer banaan in de slokdarm sleert, helpt het bij het blussen van het branderig gevoel. Meerdere stukjes banaan eten door de dag kan ook helpen bij het voorkomen van brandend maagzuur en reflux.

Banaan is zeker een voedsel dat bij het reflux dieet past!

reflux voeding #4: meloen

Ook meloen is een zacht fruit wat maagzuur neutraliseert. Meloen is bijna alkalisch (omgekeerde van zuur) en is daarom geschikt voor het reflux dieet.

Schil de meloen en snijd deze in stukjes. Laat deze vervolgens een nacht in de frigo koelen en je hebt letterlijk blusblokjes weke nog eens vezels en vitaminen bevatten!

Meloen Blust de reflux klachten!

Meloen Blust de reflux klachten!

Wanneer je dan zo een “blusblokje” meloen inneemt verminderd het drastisch het branderig gevoel in de keel.

reflux voeding #5: broccoli

Broccoli haalt het lijstje omdat het bijna een neutraal voedsel is en kan je daarom zeker eten bij een reflux dieet. Het compenseert zuur en helpt bij het neutraliseren van maagzuur. Daarom is het verstandig om het af en toe klaar te maken.

Wat met maagzuur en melk?

Je vraagt je vast af waarom melk niet in het lijstje van de 5 beste voedingsmiddelen bij het reflux dieet staat. Het is een mythe dat melk goed is tegen reflux en brandend maagzuur.

Vaak wordt door ongeleerde (met uitzondering sommige artsen) mensen verkondigd om veel melk te drinken bij reflux en brandend maagzuur. Dit zou het branderig gevoel vemrinderen.

Het klopt dat het ‘tijdelijk’ het branderige gevoel verminderd omdat melk alkalisch is. Het neutraliseert het maagzuur waardoor brandend maagzuur verminderd.

Echter heeft de consumptie van maagzuur grote nadelen (meer dan 1!). Ten eerste is melk heel moeilijk verteerbaar waardoor darmklachten zoals winderigheid en krampen kunnen ontstaan.

Nog erger is dat GEEN mens het melkeiwit caseïne kan verteren. Hoge consumptie van melk veroorzaakt een melkallergie en een lactose intolerantie. Ook melksuikers (lactose) zijn moeilijk verteerbaar en veroorzaken intoleranties.

Melk hoort niet thuis in een goed reflux dieet!

Melk hoort niet thuis in een goed reflux dieet!

Door de inname van melk ontstaat een ontstekingsreactie in het lichaam waardoor onze spieren verzwakt worden. Vooral de sluitspier (sphincter) heeft hier last van waardoor maagzuur makkelijker op de slokdarm kan spatten.

Drink je dus veel melk tegen maagzuur, dan verzwak je uw sluitspier in de slokdarm waardoor je MEER maagzuur in de keel krijgt.

En als dat nog niet erg genoeg is zorgt melk ervoor dat je meer maagzuur produceert. Dit doordat melk veel eiwitten bevat en deze worden verteerd door maagzuur, daarom dat de maagcellen meer maagzuur produceren na de inname van melk.

Genoeg reden om melk een slechte reflux voeding te noemen en uit het reflux dieet te houden!

Top 5 SLECHTSTE reflux voeding

Ook zijn er heel wat slechte voedingsmiddelen welke reflux veroorzaken. Deze kun je beter beperken als je een reflux dieet volgt.

Reflux voeding #1: koffie

Koffie is veruit één van de slechte reflux voeding en mag slechts beperkt gedronken worden bij het reflux dieet. Waarom? Koffie bevat hoge hoeveelheden cafeïne.

Cafeïne geeft een reactie op de sluitspier waardoor deze verzwakt wordt. Hierdoor kan maagzuur makkelijker in de slokdarm terecht komen! Beperken die handel als je het reflux dieet volgt!

reflux voeding #2: frisdranken

Frisdranken staan hoog in het lijstje van slechte reflux voeding omdat ze te zuur zijn. Vele frisdranken zoals coca-cola zijn even zuur als maagzuur!

Als dit in de keel komt is het geen wonder dat je brandend maagzuur waarneemt, vermijden of ten minste beperken bij het reflux dieet!

reflux voeding #3: alcohol

Alcohol geef ook een reactie op de sluitspier waardoor deze verzwakt geraakt! Nog erger zijn alcoholische dranken met zure fruit vruchten bij zoals cocktails. Deze zijn namelijk dubbel slecht. Ze verzwakken de sluitspier en tasten de slokdarm aan door hun hoge zuurtegraad! Beperken bij het reflux dieet!

reflux voeding #4: tomaten

Tomaten zijn NIET zuur maar wekken een reactie op welke de sluitspier verzwakken. Daarom dat zovelen brandend maagzuur en reflux ontvangen na het eten van spaghetti met tomatensaus! Probeer tomaten en sausjes met tomaten te vermijden als je het reflux dieet volgt. Het zal je deugt doen!

GEEN tomaten bij reflux dieeten!

GEEN tomaten bij reflux dieeten!

reflux voeding #5: chocolade

Chocolade is ook een serieuze boosdoener bij het reflux dieet. Chocolade bevat cafeïne en is een vettig voedsel.

Vette voeding verzwakt ook de sluitspier met oprispingen en brandend maagzuur als gevolg. Mocht je dan toch eens chocolade eten bij het reflux dieet, dan kun je het beste kiezen voor de puurste chocolade met het minste vet.

Tips en advies ontvangen om jouw brandend maagzuur te behandelen? Ik kan je hierbij helpen! Al enkele jaren help ik personen met reflux. Ontvang mijn ongewone en schokkende maar effectieve tips en persoonlijk advies zodat ook jij verlost geraakt van je brandend maagzuur! Klik NU op onderstaande rode knop om mijn ongewone tips te ontvangen.