refluxReflux, ook wel bekend als brandend maagzuur of zuurbrand kan je leven erg zuur maken. Je komt thuis van een harde werkdag, gaat smullen van je avondeten en plots krijg je last van een zuur gevoel in de keel samen met zure oprispingen.

Niet plezant! Eerder hoogst irritant en storend. Op deze pagina zal je ontdekken wat reflux is, hoe het ontstaat en wat je er aan kunt doen zodat je zo snel mogelijk verlost geraakt van deze kwaal.

Wat is reflux?


Reflux of brandend maagzuur ontstaat wanneer maagzuur in de slokdarm terecht komt. Normaal gezien wordt maagzuur strikt tegen gehouden door de sphincter in de slokdarm. Dit is een sluitspier welke enkel open gaat wanneer we voedsel of drank in ons lichaam slikken.

Echter kan het zijn dat deze sluitspier niet goed meer functioneert (later meer over de oorzaken hiervan) en zo kan er makkelijk maagzuur in de slokdarm terecht komen.

Onze maag bevat een mucus (schuim) laag waardoor maagzuur geen pijn en klachten veroorzaakt in de maag. Onze slokdarm bevat dan weer geen mucus laag. Hierdoor gaat maagzuur schade aan het slokdarmweefsel veroorzaken eens deze in de slokdarm terecht komt.

Vandaar het brandend gevoel. Moest onze slokdarm wel een mucus laag hebben, dan zouden we stikken van de slijm. Maar goed dat we geen mucus laag in de slokdarm hebben…

Klachten reflux volwassenen

De reflux klachten zijn bij iedereen ongeveer hetzelfde. Sommige reflux lijders hebben enkele verschillende klachten die je hieronder vindt. Anderen hebben enkel 1 klacht zoals het brandend gevoel in de keel.

Hier volgen de meest voorkomende reflux klachten:

 • brandend gevoel in de keel
 • zure oprispingen
 • zure smaak in de mond
 • zure boeren die afschuwelijk stinken
 • constant gevoel van een prop in de keel (door ontstoken en geïrriteerd darmweefsel)
 • schorre stem
 • ruwe keel
 • wisselend stemvolume door irritatie stembanden

 

Een schorre stem en ruwe keel zijn vaak resultaten van brandend maagzuur. Alsook het constante gevoel van een prop in de keel doordat het slokdarmweefsel gezwollen staat van de irritatie.

Oorzaken reflux

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van reflux. De oorzaken van reflux kunnen we onderverdelen in 3 grote categorieën namelijk:

 1. verzwakte sluitspier
 2. druk op de middenrif
 3. zure voeding

Laten we bovenstaande reflux oorzaken grondig bekijken zodat je hier iets aan kunt doen!

Verzwakte sluitspier

de grootste oorzaak van brandend maagzuur en oprispingen is een verzwakte sluitspier. De sluitspier in de slokdarm (sphincter) zorgt ervoor dat maagzuur in de maag gehouden wordt. Wanneer deze verzwakt is kan maagzuur in de slokdarm terecht komen met branderig gevoel in de keel als gevolg.

De zure maaginhoud bereikt bijna de sluitspier en kan reflux veroorzaken

De zure maaginhoud bereikt bijna de sluitspier en kan reflux veroorzaken

Hoe kan de sluitspier verzwakt worden?

Er zijn heel wat zaken die voor een verzwakte sluitspier zorgen en dan vooral voeding verzwakt de sluitspier.

Cafeïne rijke dranken

Denk maar aan cafeïne rijke voeding zoals koffie, Coca-Cola, redbull, chocolade,…

Cafeïne geeft een reactie in het lichaam waardoor de sluitspier in de slokdarm verzwakt wordt en lam wordt. Hierdoor kan reflux ontstaan.

Velen drinken 3,4 of zelfs meer tassen koffie per dag. Geen wonder dat reflux ontstaat! Beperk de inname van koffie tot 1 tas per dag. Drink meer water, thee of versgeperst fruitsap. Dit is veel beter voor de sluitspier.

Vette voeding

Vette voeding is nog zo een voedsel dat de sluitspier verzwakt. Er is niets mis met vet, enkel indien je er teveel van eet en vooral de verkeerde vetten eet zoals trans vetten. Deze veroorzaken reflux! Deze vind je in hamburgers, hotdogs, koekjes en ander fast food.

Eet meer gezonde vetten in plaats van trans vetten welke chemisch ontwikkeld zijn! Kies voor vetten uit vis, vetten uit biefstuk, vetten uit natuurlijke bronnen zoals olijfolie,…

Te veel drinken kort na de maaltijden

Zelfs water kan voor reflux zorgen indien je het op het verkeerde moment nuttigt. Te veel drinken (maakt niet uit wat) na de maaltijd zorgt ervoor dat de maaginhoud stijgt. Hierdoor kan de maaginhoud, welke zuur is, tot in de keel geraken!

Drink dus niet te veel na je maaltijden. Maak er een gewoonte van om voor de maaltijden te drinken. Zo voorkom je reflux.

Sterke alcohol

Ook alcohol kun je beter matigen indien je last hebt van reflux aangezien het de sluitspier letterlijk lam legt. Beperk alcohol. De slechte bronnen met alcohol zijn sterke dranken zoals wodka en elexier. Een wijntje af en toe of een biertje moet kunnen aangezien deze niet al te veel alcohol bevatten.

Cocktails zorgen snel voor een branderig gevoel in de keel

Vooral sterke dranken en cocktails (bevatten veel zuur) zijn super slecht voor reflux te krijgen…

Pikante kruiden

Ook deze voeding kan je sluitspier verzwakken. Niet overdrijven met pikante kruiden zoals peper, curry en barbecue kruiden.

Tomaten

Wat hebben tomaten met reflux te maken? ALLES! Tomaten zijn een ramp bij reflux. Ze geven een reactie aan het lichaam waardoor de sluitspier aanzienlijk verzwakt wordt. Het is een hele uitleg om dit uit te leggen, wat ik hier niet zal doen.

Het punt is dat tomaten voor reflux zorgen. Beperk de inname van tomaten. Zeker tomatensaus met veel vet is een ramp voor reflux…

Druk op de middenrif

Wanneer de druk op de middenrif te groot is krijgt de sluitspier een dusdanige druk te verduren waardoor deze niet goed meer kan functioneren. Hierdoor kan maagzuur in de slokdarm geraken en ontstaat er reflux.

De voornaamste zaken die voor een verhoogde druk op de middenrif zorgen zijn:

 • bukken met het hoofd naar beneden
 • te strakke kledij dragen zoals T-shirts en broekriemen
 • sporten direct na de maaltijden
 • neerliggen kort na de maaltijden

 

bovenstaande zaken zorgen er allemaal voor dat je sluitspier een te hoge druk te verdragen krijgt. Hou hier rekening met.

Zure voeding

Zelfs zure voeding kan voor reflux zorgen. Dan ontstaat er geen branderig gevoel in de keel door maagzuur maar wel door de zure voeding! Weet je nog dat de slokdarm geen mucus laag bevat? Hierdoor kan de zure voeding het weefsel in de slokdarm beschadigen.

Recente studies uit de USA toonden dit aan. Namelijk dat voeding met een pH van minder dan 5 schade aan het slokdarmweefsel kan maken. Hierdoor krijg je de klachten van reflux, een branderig gevoel in de keel.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7806034

Beperk dus de inname van zure voeding zoals frisdranken, mosterd, zuur fruit, etc. Je kunt deze nog steeds eten maar zorg ervoor dat je deze zure voeding compenseert met minder zure voeding zoals een banaan of een boterham. Dit zorgt ervoor dat het slokdarmweefsel minder schade zal vertonen.

Leg even een roest muntje in een glas cola, zie zelf hoe zuur Cola is!

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van reflux (en het zijn er veel). Er zijn er nog andere zoals te weinig maagzuur. Je leest het goed, te weinig maagzuur kan ook voor reflux zorgen.

Hoe kan dit? Indien je te weinig maagzuur hebt wordt voeding niet goed verteerd en opgenomen waardoor mineralen zoals magnesium niet worden opgenomen.

Hierdoor zullen spieren niet goed meer werken en krampen kunnen ontstaan. Vooral de sluitspier zal minder goed werken waardoor ook hierdoor reflux ontstaat…

Iemand met te weinig maagzuur, wat vaak voorkomt en vooral bij 50+ ers, heeft ook andere klachten zoals slaaploosheid, chronische vermoeidheid, bloedarmoede en voedseltekorten.

Andere oorzaken van reflux kunnen voedselintoleranties, voedselallergieën en zelfs het gebruik van medicatie zijn. Roken is een actie die de sluitspier irriteert. Ook deze zaken verzwakken de sluitspier met reflux als gevolg.

Hoe reflux bij volwassenen personen behandelen?

Artsen geven voorang aan medicatie zoals maagzuurremmers en zuurblokkers. Dit zijn geen behandelingen aangezien ze de klachten aanpakken, niet de oorzaken. Maagzuurremmer werken maar ze zijn alles behalve gezond. (je hebt maagzuur voor een reden!)

het is niet maagzuur die voor reflux zorgt, het is de verzwakte sluitspier door bepaalde voedingsmiddelen en handelingen…

Een goede reflux behandeling pakt de oorzaken aan. Als je een beetje dit artikel gelezen hebt, weet je dat je uw sluitspier opnieuw optimaal moet laten werken.

Maak volgende veranderingen in je levensstijl en voeding om reflux aan te pakken:

 • eet minder vetten en zeker minder trans vetten zoals hamburgers
 • stop met roken
 • verminder de inname van sterke drank en cocktails
 • eet minder zure voeding
 • beperk tomaten
 • beperk koffie tot 1-2 tasjes per dag
 • verminder de inname van maagzuurremmers en maagzuurblokkers
 • vermijd melk aangezien velen hier intolerant voor zijn
 • beperk cafeïne rijke voeding en dranken
 • vermijd chocolade in de avond, dit legt de sluitspier plat
 • drink voor de maaltijden, niet erna
 • Maak je riem minder strak en draag lossere kledij
 • sport niet na de maaltijd en buk door je knieën
 • verminder de inname van zure voeding zoals zuur fruit en frisdranken
 • klik op onderstaande rode knop en ontvang mijn tips en advies om je sluitspier te versterken

 

Volg bovenstaand advies op en je zal zeker vermindering van je reflux klachten ondervinden. Zolang je maar beseft dat de oorzaak van reflux bijna nooit teveel maagzuur is.

Medicatie om maagzuur productie te verminderen zal dan ook niet voor een permanente oplossing zorgen.

Indien je nog meer tips en advies van mij wenst te ontvangen zoals hoe je uw maagzuurproductie verhoogt zodat voeding optimaal wordt verteerd en de sluitspier ook optimaal werkt, klik dan op onderstaande rode knop en ontvang mijn persoonlijk advies.

Ik ben er zeker van dat mijn advies jou zal helpen bij het stillen van je reflux klachten. Klik nu op de rode knop om je reflux te behandelen.