Reflux, ook wel bekend als brandend maagzuur of zuurbrand kan je leven erg zuur maken. Je komt thuis van een harde werkdag, gaat smullen van je avondeten en plots krijg je last van een zuur gevoel in de keel samen met zure oprispingen.
Niet plezant! Eerder hoogst irritant en storend. Op deze pagina zal je ontdekken wat reflux is, hoe het ontstaat en wat je er aan kunt doen zodat je zo snel mogelijk verlost geraakt van deze kwaal.
Wat is reflux?
Reflux of brandend maagzuur ontstaat wanneer maagzuur in de slokdarm terecht komt. Normaal gezien wordt maagzuur strikt tegen gehouden door de sluitspier (sphincter) in de slokdarm. Dit is een sluitspier welke enkel open gaat wanneer we slikken.
Echter kan het zijn dat deze sluitspier niet goed meer functioneert (later meer over de oorzaken hiervan) en zo kan er makkelijk maagzuur in de slokdarm terecht komen.
Onze maag bevat een mucus (schuim) laag waardoor maagzuur geen pijn en irritatie veroorzaakt in de maag. Onze slokdarm bevat dan weer geen mucus laag. Hierdoor gaat maagzuur schade aan het slokdarmweefsel veroorzaken eens deze in de slokdarm terecht komt.
Vandaar het brandend gevoel. Moest onze slokdarm wel een mucus laag hebben, dan zouden we stikken in slijm. Maar goed dat we geen mucus laag in de slokdarm hebben…
Symptomen En Klachten Bij Reflux
De reflux klachten zijn bij iedereen ongeveer hetzelfde. Sommige reflux lijders hebben enkele verschillende klachten die je hieronder vindt. Anderen hebben enkel 1 klacht zoals het brandend gevoel in de keel.
Hier volgen de meest voorkomende reflux klachten:
- brandend gevoel in de keel
- zure oprispingen
- zure smaak in de mond
- zure boeren die afschuwelijk stinken
- constant gevoel van een prop in de keel (door ontstoken en geïrriteerd slokdarmweefsel)
- schorre stem
- ruwe keel
- wisselend stemvolume door irritatie stembanden
Een schorre stem en ruwe keel zijn vaak resultaten van brandend maagzuur. Alsook het constante gevoel van een prop in de keel doordat het slokdarmweefsel gezwollen staat van de irritatie. Echter wanneer enkel een prop in de keel gevoel zich voordoet met een schorre stem (zonder een brandend gevoel in de keel), kan dit wijzen op verborgen reflux. Kan u zich hierin vinden? Dan adviseer ik u om mijn artikel over verborgen reflux te lezen.
Oorzaken Van Reflux
Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van reflux. De oorzaken van reflux kunnen we onderverdelen in 3 grote categorieën namelijk:
- verzwakte sluitspier
- druk op het middenrif
- de inname van te veel zure voeding
Laten we bovenstaande reflux oorzaken grondig bekijken zodat je deze veilig kan behandelen.
Verzwakte sluitspier
De grootste oorzaak van brandend maagzuur en oprispingen is een verzwakte sluitspier. De sluitspier in de slokdarm (sphincter) zorgt ervoor dat maagzuur in de maag gehouden wordt. Wanneer deze verzwakt is kan maagzuur in de slokdarm terecht komen met branderig gevoel in de keel als gevolg.
Hoe kan de sluitspier verzwakt geraken?
Er zijn heel wat zaken die voor een verzwakte sluitspier zorgen. Vooral bepaalde voeding verzwakt de sluitspier omdat deze een negatieve invloed hebben op de werking van de sluitspier:
Cafeïne rijke dranken
Denk maar aan cafeïne rijke voeding zoals koffie, Coca-Cola, redbull.
Cafeïne geeft een reactie in het lichaam waardoor de sluitspier in de slokdarm verzwakt wordt en lam wordt. Hierdoor kan reflux ontstaan.
Velen drinken 3,4 of zelfs meer tassen koffie per dag. Geen wonder dat reflux ontstaat! Beperk de inname van koffie tot 1 tas per dag. Drink meer water, thee of versgeperst fruitsap. Dit is veel beter voor de sluitspier. Drink je toch meerdere tassen koffie per dag? Compenseer dan de inname van cafeïne door een extra glas water te drinken.
Vette voeding
Vette voeding is nog zo een voedsel dat de sluitspier verzwakt. Er is niets mis met vet, enkel indien je er teveel van eet en vooral de verkeerde vetten eet zoals trans vetten/ industrieel behandelde vetten. Deze veroorzaken reflux! Deze vind je in hamburgers, hotdogs, koekjes en ander fast food.
Eet meer gezonde vetten in plaats van trans vetten welke chemisch ontwikkeld zijn. Kies voor vetten uit vis, dierlijke vetten uit biefstuk, vetten uit natuurlijke bronnen zoals olijfolie. Deze bevatten veelal omega-3 welke nog eens positieve werkingen hebben op het lichaam.
Te veel drinken kort na de maaltijden
Zelfs water kan voor reflux zorgen indien je het op het verkeerde moment nuttigt. Te veel drinken (maakt niet uit wat) na de maaltijd zorgt ervoor dat de maaginhoud stijgt. Hierdoor kan de maaginhoud, welke zuur is, tot in de keel geraken!
Drink dus niet te veel na je maaltijden. Maak er een gewoonte van om voor de maaltijden te drinken. Zo voorkom je dat je maaginhoud te snel stijgt en dus voor zure spatten in de keel zorgen.
Sterke alcohol
Ook alcohol kun je beter matigen indien je last hebt van reflux aangezien het de sluitspier letterlijk lam legt. Beperk alcohol. De slechtste dranken met alcohol zijn sterke dranken zoals wodka en elexier. Een wijntje af en toe of een biertje moet kunnen aangezien deze niet al te veel alcohol bevatten maar beperk het sterk en vermijd alcohol vlak voor het slapen gaan.
Vooral sterke dranken en cocktails (bevatten veel zuur) zijn super slecht om reflux te krijgen…
Pikante kruiden
Ook deze voeding kan je sluitspier verzwakken. Niet overdrijven met pikante kruiden zoals peper, curry en barbecue kruiden.
Tomaten
Wat hebben tomaten met reflux te maken? ALLES! Tomaten zijn een ramp bij reflux. Ze geven een reactie aan het lichaam waardoor de sluitspier aanzienlijk verzwakt wordt. Het is een hele uitleg om dit uit te leggen, wat ik hier niet zal doen.
Het punt is dat tomaten voor reflux zorgen. Beperk de inname van tomaten. Zeker tomatensaus met veel vet is een ramp voor reflux… Net hetzelfde met sinaasappelsap. Bij velen zorgt dit voor reflux klachten. Het bevat veel vitamine C en gezonde vezels maar helaas heeft het een negatieve werking op de sluitspier.
Druk op het middenrif
Ter hoogte van de maag zit het middenrif.
Wanneer de druk op het middenrif te groot is krijgt de sluitspier een dusdanige druk te verduren waardoor deze niet goed meer kan functioneren en onverwachts open zal komen te staan. Hierdoor kan maagzuur in de slokdarm spatten en ontstaat er het befaamde branderig gevoel.
De voornaamste zaken die voor een verhoogde druk op de middenrif zorgen zijn:
- bukken met het hoofd naar beneden
- te strakke kledij dragen zoals spannende T-shirts en broekriemen voor een lange periode
- sporten direct na de maaltijden zoals gewichtheffen
- neerliggen kort na de maaltijden
bovenstaande zaken zorgen er allemaal voor dat je sluitspier een te hoge druk te verdragen krijgt. Hou hier rekening met. Je kan hier makkelijk iets aan doen door je houding aan te passen en door de knieën te bukken, door je broeksriem niet te strak te dragen. Wacht een uurtje na het eten voor je intensief gaat sporten en zit mooi rechtop tijdens en na het eten.
Zure voeding
Zelfs zure voeding kan voor reflux zorgen. Dan ontstaat er geen branderig gevoel in de keel door maagzuur maar wel door de zure voeding! Weet je nog dat de slokdarm geen mucus laag bevat? Hierdoor kan de zure voeding het weefsel in de slokdarm beschadigen.
Recente studies uit de USA toonden dit aan. Namelijk dat voeding met een pH van minder dan 5 schade aan het slokdarmweefsel kan maken. Hierdoor krijg je de klachten van reflux, een branderig gevoel in de keel.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7806034
Beperk dus de inname van zure voeding zoals frisdranken, mosterd, zuur fruit, etc. Je kunt deze nog steeds eten maar zorg ervoor dat je deze zure voeding compenseert met minder zure voeding zoals een banaan of een boterham. Dit zorgt ervoor dat het slokdarmweefsel minder schade zal vertonen.
Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van reflux (en het zijn er veel). Er zijn er nog andere zoals te weinig maagzuur. Je leest het goed, te weinig maagzuur kan ook voor reflux zorgen.
Hoe kan dit? Indien je te weinig maagzuur hebt wordt voeding niet goed verteerd en opgenomen waardoor mineralen zoals magnesium niet worden opgenomen.
Hierdoor zullen spieren niet goed meer werken en krampen kunnen ontstaan. Vooral de sluitspier zal minder goed werken waardoor ook hierdoor reflux ontstaat…
Iemand met te weinig maagzuur, wat vaak voorkomt en vooral bij 50+ ers, heeft ook andere klachten zoals slaaploosheid, chronische vermoeidheid, bloedarmoede en voedseltekorten.
Andere oorzaken van reflux kunnen voedselintoleranties, voedselallergieën en zelfs het gebruik van medicatie zijn. Roken is een actie die de sluitspier irriteert. Ook deze zaken verzwakken de sluitspier met mogelijks reflux als gevolg.
Hoe reflux veilig behandelen?
De meeste artsen geven voorrang aan medicatie zoals maagzuurremmers en zuurblokkers. Dit zijn geen behandelingen aangezien ze de klachten aanpakken, niet de oorzaken. Maagzuurremmer werken maar ze zijn alles behalve gezond. (Je hebt maagzuur voor een reden!).
Het is niet maagzuur die voor reflux zorgt, het is de verzwakte sluitspier door bepaalde voedingsmiddelen en handelingen… Laat dit even inzinken.
Een goede aanpak en behandeling van reflux pakt de oorzaken aan. Als je een beetje dit artikel gelezen hebt, weet je dat je uw sluitspier opnieuw voldoende moet laten werken.
Maak volgende veranderingen in je levensstijl en voeding om reflux aan te pakken:
- eet minder vetten en zeker minder trans vetten zoals hamburgers
- stop/ verminder met roken
- verminder de inname van sterke drank en cocktails
- eet minder zure voeding
- beperk tomaten
- beperk koffie tot 1-2 tasjes per dag
- verminder de inname van maagzuurremmers en maagzuurblokkers
- vermijd melk aangezien velen hier intolerant voor zijn
- beperk cafeïne rijke voeding en dranken
- vermijd chocolade in de avond, dit legt de sluitspier plat
- drink voor de maaltijden, niet erna
- Maak je riem minder strak en draag lossere kledij
- sport niet na de maaltijd en buk door je knieën
- verminder de inname van zure voeding zoals zuur fruit en frisdranken
Volg bovenstaand advies op en je zal zeker vermindering van je reflux klachten ondervinden. Zolang je maar beseft dat de oorzaak van reflux bijna nooit teveel maagzuur is. Veelal is het een kwestie van een verkeerde levensstijl.
Medicatie om maagzuur productie te verminderen zal dan ook niet voor een permanente oplossing zorgen.
Indien je nog meer tips en advies wenst te ontvangen zodat jouw sluitspier ook naar behoren werkt en reflux vermeden kan worden, klik dan op onderstaande rode knop en ontvang mijn gratis rapport.
Heb in 2009 stembandkanker gehad van maagzuur , dit hebben ze ontdekt na twee maal een operatie aan de stembanden ! Ben dan 30 maal bestraald geweest en ben nu nog steeds bij Oncologie onder toezicht en dit zeker elke 3 maanden .
Heb vorig jaar ook een Nissenoperatie ondergaan , echter zonder resultaat !
Neem dagelijks 2X40gr. Omeprazole en voor ik ga slapen nog ranitidine , slaap hoger en let op mijn voeding en nog krijgen ze het maagzuur niet onder controle !!
Ben vandaag op controle geweest bij ONCO NKO en het zag er weer niet goed uit , zou het wondermiddel wel willen kennen .
Met vriendelijke groeten ,
lieve
Reply
Hoi Lieve,
Heb je al een pH-metrie laten onderzoeken? De kans is groot dat je te weinig maagzuur hebt en je sluitspier hierdoor onvoldoende werkt. Tips en advies om hier wat aan te doen kun je vinden op onderstaande link:
http://refluxstoppen.com/
Met vriendelijke groeten,
Geert