Verborgen Reflux? Heeft U Er Last Van?

verborgen refluxVerborgen reflux is de benaming voor een conditie waarbij reflux of brandend maagzuur in een beginstadium zitten. In dit artikel zul je ontdekken wat verborgen reflux, welke symptomen hierbij komen kijken en hoe je het kan behandelen.

Wat is verborgen reflux?

Zoals reeds vermeld, is verborgen reflux de benaming voor een beginstadium van reflux of brandend maagzuur.

Bij deze conditie klaagt de patiënt van gelijkaardige reflux klachten maar is er geen of veel minder brandend maagzuur in de keel. Ook rood en gezwollen slokdarm weefsel is niet waar te nemen door de arts.

Dit komt omdat er geen maagzuur in de slokdarm zit bij iemand met verborgen reflux. Het maagzuur zit bij deze conditie in het hele begin van de slokdarm, eerder op de larynx (stemmendoos) en stembanden.

Maar niet in de keel. Hierdoor heeft een persoon met verborgen reflux vaak geen last van een brandend gevoel in de keel, wel andere klachten en symptomen …

Verborgen reflux symptomen

Doordat maagzuur niet in de keel zit bij verborgen reflux komt brandend maagzuur of zuurbrand niet voor. Toch zijn er verborgen reflux symptomen en klachten:

  • ruwe keel
  • schorre stem met stemfalen
  • constant gevoel dat er een prop in de keel zit
  • frequent gehoest door irritatie aan de slokdarm

 

Bij verborgen reflux is de grootste klacht en symptoom dat de patiënt problemen krijgt met zijn stem. De stem is niet meer vloeiend en kan uit het niets even omhoog gaan in toon. Je krijgt stemuitschieters. Dit kan heel gênant zijn, zeker als je zingt op het podium!

De reden dat dit komt is doordat de stembanden geïrriteerd zijn. De echte oorzaak zijn we zo dadelijk.

Ook het constante gevoel dat er een prop in de keel zit, is één van de verborgen reflux symptomen. Dit zorgt ervoor dat de patiënt vaak hoest, rochelt om het gevoel van de prop in de keel weg te krijgen.

Natuurlijk voelt de keel zo ruw aan. Er wordt gezegd dat maagzuur deze klachten doet ontstaan, echter is het onlogisch dat er bij verborgen reflux geen brandend maagzuur ontstaat. Hoe kan dit?

 

Oorzaak verborgen reflux

De stelling dat maagzuur voor verborgen reflux zorgt is een fabeltje dat nog maar enkele jaren is ontkracht door Amerikaanse onderzoekers.

Deze hebben namelijk ontdekt dat niet maagzuur maar wel zure voeding voor verborgen reflux zorgt!

Moest maagzuur voor verborgen reflux symptomen zorgen zou er ook een brandende keel ontstaan met oprispingen, wat niet het geval is bij een verborgen reflux.

De oorzaak is namelijk dat zure voeding en vooral zure drankjes zoals Cola en Ice tea de stembanden en stembox irriteren. Hierdoor ontstaan stemklachten.

Het propgevoel in de keel ontstaat door geïrriteerd slokdarmweefsel door de zure voeding en zure dranken.

Hoe behandel je verborgen reflux?

Rennies of andere maagzuurremmers zijn geen geschikte behandeling voor verborgen reflux. Maagzuur is niet de oorzaak van deze conditie, zure voeding wel.

Daarom is het logisch om maagzuurremmers links te laten staan en de zure voeding te verminderen.

Simpel! Met enkele voedingswijzigingen kun je verborgen reflux behandelen. Het vergt wel enkele weken om merkbaar resultaat te zien.

Iedereen kan dit. Beperk of vermijd volgende zure voeding:

  • frisdranken zoals cola en ice tea
  • alcoholische dranken met zuur fruit in zoals cocktails
  • zuur fruit (alle fruit dat zuur smaakt zoals zure appels)
  • pikante barbecue sausjes
  • voorverpakte voeding (bevatten zuren om bacteriën te voorkomen)
  • geblikte voeding

 

Bovenstaande voedingsmiddelen kun je beter beperken indien je last hebt van verborgen reflux symptomen. Je hoeft ze niet compleet te vermijden, enkel te verminderen en te compenseren met minder zure voeding zoals groenten en zacht fruit, banaan, meloen,…

Hierdoor geef je jouw slokdarm de rust die het nodig heeft om te herstellen van de irritatie aan de slokdarm. Wees geduldig, op 1 dag zul je niet veel verschil merken.

Indien je tips en mijn persoonlijk advies wenst te ontvangen raad ik je aan om mijn advies via email te ontvangen. Ik zal je simpele tips geven zodat je snel en makkelijk jouw reflux kunt behandelen. Klik nu op de onderstaande rode knop om mijn persoonlijk advies gratis te ontvangen.

Geert Leeuwen

HalloIk ben Geert Leeuwen. Ikzelf heb vele jaren last gehad van brandend maagzuur en reflux klachten. Artsen konden mij niet helpen dus ben ik zelf gaan testen en bestuderen hoe ik deze kwaal kon stoppen.Nu help ik sinds 2012 mensen die net zoals ik vroeger last hebben van brandend maagzuur, en dit met succes!

Geef een reactie