Wat eten bij een maagzuur dieet?

maagzuur dieetEen immens brandend gevoel in de keel, de slokdarm voelt zo ruw aan als een schuurspons en je stem begint af te zien. Tja, dit is een goed moment om je voeding aan te passen met een passend maagzuur dieet zodat je maagzuur in je maag blijft, in plaats van in je keel komt overnachten.

In dit schokkend artikel ga ik dieper in op een goed maagzuur dieet.

Uit wat bestaat een goed maagzuur dieet?

Een goed maagzuur dieet bestaat uit 3 verschillende factoren:

  1. minder zure voeding consumeren
  2. meer alkalische voeding consumeren
  3. voeding die de sluitspier verzwakt beperken of volledig vermijden

Laten we duidelijk bekijken welke voeding in bovenstaande categorieën zit en hoe je deze kunt vervangen met betere alternatieven uit het maagzuur dieet.

Minder zure voeding bij het maagzuur dieet…

Zure voeding irriteert en beschadigt de slokdarm waardoor het weefsel schade kan vertonen. De zure voeding kan hierin serieus prikken waardoor jij een brandend gevoel in de keel kan waarnemen!

Voor deze reden is het belangrijk om zure voeding te beperken en liefst te vermijden in de avond (zodat je geen last hebt van een zure keel tijdens het slapen).

Nog een reden waarom zure voeding voor brandend maagzuur zorgt is omdat zure voeding en zure dranken het enzym pepsin activeren. Dit enzym hangt gedeeltelijk ook in de slokdarm en wanneer zure voeding hierbij komt wordt dit enzym actief.

Met als resultaat dat je slokdarm aangetast wordt en een brandende keel ontstaat. Welke zure voeding vermijd je het beste bij het maagzuur dieet?

Vooral zure dranken zoals coca-cola, ice tea, pepsi, redbull, fruitsap en cocktails met alcohol moet je beperken. Zure voeding zoals pikante sausjes zijn ook zuur en geven hetzelfde effect.

Meer alkalische voeding bij een maagzuur dieet…

Alkalisch is het tegenovergestelde van zuur… Dit compenseert het zuur waardoor het brandend gevoel vermindert. Alkalische voeding en licht zure voeding zijn vooral groenten en fruit.

Zacht smakend fruit zoals bananen, meloen en ananas zijn minder zuur en kun je zeker eten bij het maagzuur dieet! Ook groenten zoals broccoli, sla, bloemkool en prei verminderen de zuurtegraad balans waardoor brandend maagzuur minder kans krijgt.

Volkoren brood is een goed voedsel bij het maagzuur dieet
Volkoren brood is een goed voedsel bij het maagzuur dieet

Ook brood (liefst volkoren brood) is licht zuur en verminderd het brandend gevoel. Brood kun je dus eten bij het maagzuur dieet.

LET OP: melk is inderdaad alkalisch maar kun je beter vermijden bij het maagzuur dieet. Melk is heel moeilijk verteerbaar dankzij het melkeiwit caseïne. Dit zorgt voor een verzwakte sluitspier waardoor je juist MEER maagzuur in de keel zal krijgen op de lange termijn!

De grootste boosdoeners die je best beperkt bij een dieet maagzuur

De grootste boosdoeners op vlak van voeding zijn koffie, andere dranken met cafeïne zoals redbull, chocolade dankzij het hoge vetgehalte, alcohol en tomaten.

Koffie bevat veel cafeïne. Dit verzwakt de sluitspier waardoor maagzuur makkelijker op de sluitspier kan spatten. Dit wil je dus vermijden bij een maagzuur dieet.

Vette voeding legt de sluitspier in de slokdam compleet lam, net zoals alcohol dit doet. Beperken dus bij een maagzuur dieet!

Tomaten zijn een ramp bij brandend maagzuur. Tomaten zijn niet echt zuur, bevatten geen cafeïne noch veel vetten. Dat is het probleem niet, wel dat tomaten voor een reactie in het lichaam zorgen dat je sluitspier verzwakt worden waardoor oprispingen kunnen ontstaan.

Tomatensausjes bij de spaghetti zijn de ergste boosdoeners en behoren niet tot een goed maagzuur dieet.

Wat is goede maagzuur voeding kort samengevat?

Volg volgende richtlijnen bij het volgen van een maagzuur dieet:

  • eet minder zure voeding en dranken zoals pikante sausjes en frisdranken
  • eet minder tomaten, vette voeding zoals chocolade en voeding en dranken met veel cafeïne
  • probeer meer alkalische voeding zoals groenten en zacht smakend fruit te eten.

Meer handige tips en advies ontvangen?

Vond je dit artikel leuk, deel het dan met kennissen die er baat bij kunnen hebben via email, twitter, facebook of zet een linkje op je eigen website. Dan help JIJ jouw vrienden!

Indien je opzoek bent naar persoonlijke hulp om je brandend maagzuur aan te pakken op de veilige manier, klik dan nu op de onderstaande knop. Dan ontdek je direct hoe je mijn persoonlijk advies kan ontvangen. DOEN!

Geert Leeuwen

HalloIk ben Geert Leeuwen. Ikzelf heb vele jaren last gehad van brandend maagzuur en reflux klachten. Artsen konden mij niet helpen dus ben ik zelf gaan testen en bestuderen hoe ik deze kwaal kon stoppen.Nu help ik sinds 2012 mensen die net zoals ik vroeger last hebben van brandend maagzuur, en dit met succes!

Geef een reactie