Zantac Tegen Maagzuur? Lees Dit EERST!

zantacZantac is een medicatie welke gebruikt wordt tegen brandend maagzuur. In dit artikel over zantac ga je ontdekken wat het is, wat het doet en of het wel verstandig is om deze medicatie te gebruiken tegen je maagzuur

DISCLAIMER: ik ben geen arts. Consulteer steeds een arts voor meer informatie omtrent medicatie en het gebruik hiervan.

Wat is zantac?

Zantac wordt gebruikt bij brandend maagzuur en behoort onder de categorie van maagzuurblokkers. Deze medicatie is GEEN maagzuur neutraliseerder zoals een rennie wel is.

Hoe werkt zantac?

Zantac blokkeert de productie van histamine. Ik ga je niet uitleggen hoe de volledige secretie van histamine in zijn werk gaat (dit is onnodige informatie en bovendien bevat dit vele latijnse en medische termen die je morgen al vergeten zal zijn).

Het punt is dat histamine ervoor zorgt dat enkele hormonen worden geproduceerd die voor de productie van maagzuur zorgen.

Zantac voorkomt dat maagzuur geproduceerd wordt waardoor reflux niet kan ontstaan. Klinkt misschien goed als je last hebt van brandend maagzuur maar dit kan heel gevaarlijk zijn!

Zantac heeft een werking van meerdere uren! Deze medicatie kan ervoor zorgen dat je 4 tot 5 uur GEEN maagzuurproductie hebt.

De vroegere functie van zantac

Deze medicatie werd vroeger niet gebruikt tegen maagzuur maar wel tegen maagzweren. Het zorgt er namelijk voor dat je geen maagzuur meer hebt. Maagzweren zorgen voor irritatie en pijn wanneer maagzuur in de zweer brandt.

Daarom werd zantac bij maagzweren gebruikt zodat de maagzweer zich kon herstellen. Dit vaak in combinatie met een hoge inname van zuivel zoals melk.

Zodra ontdekt werd dat maagzweren niet door te veel maagzuur ontstond maar door de bacterie H. Pylori, werden versies met een lagere dosering op de markt gebracht, waarvan zantac er eentje is. Omdat de dosering laag is kun je zantac perfect kopen ZONDER doktersvoorschrift (dit kan mogelijks veranderen in de toekomst, consulteer steeds een arts indien je van plan bent medicatie te gebruiken).

Heeft zantac nadelen?

Reken maar van wel! Maagzuurremmers hebben reeds nadelen en bijwerkingen, maagzuurblokkers zoals zantac zijn velen malen sterker dan maagzuurremmers en hebben grotere nadelen dan maagzuurremmers.

Volgende nadelen kunnen ontstaan bij het langdurig gebruik van maagzuurblokkers zoals zantac:

  • opgeblazen gevoel
  • winderigheid
  • krampen
  • misselijkheid
  • braken
  • parasitaire infectie
  • schimmelinfecties
  • diarree
  • constipatie
  • haaruitval
  • impotentie
  • chronische vermoeidheid
  • slaaploosheid
  • MEER reflux (op de lange termijn)

Het lijstje van nadelen van maagzuurblokkers kan nog even doorgaan. De verklaring waarom zantac voor zoveel klachten kan zorgen is logisch en eenvoudig verklaarbaar.

We hebben maagzuur NODIG om onze voeding goed te verteren. Valt maagzuur weg, dankzij de maagzuurblokkers, dan wordt onze maaltijd en voeding niet meer verteerd en krijg je klachten als misselijkheid.

De voeding zal fermenteren in de maag en voor gassen zorgen die dan resulteren in opgeblazen gevoel en winderigheid samen met krampen. Constipatie kan dan ook ontstaan want niets wordt verteerd en de voeding blijft in de darm of maag vastzitten.

Wat denk je dat er zal gebeuren met je haar, nagels, energielevels wanneer je voeding niet goed verteerd wordt? Juist deze zullen afnemen.

Haar kan uitvallen omdat het niet de juiste aminozuren ontvangt. Je huid kan grijs uitslaan omdat het te weinig vitaminen ontvangt. Je nagels kunnen broos worden door te weinig calcium opname.

Gebruik je lang genoeg maagzuurblokkers, zul je chronisch vermoeid geraken, impotentie kan zelfs voorkomen in enkele gevallen. Omdat je constant moe loopt en half slaapt, zul je ook moeilijker snacht’s kunnen slapen…

Je kan zelfs MEER reflux ontvangen door de inname van maagzuurblokkers bij langdurig gebruik. Het zal je spieren niet goed meer laten functioneren. Ook de sluitspier in de slokdarm zal niet goed meer werken. Wanneer  zantac is uitgewerkt, ontstaat er opnieuw maagzuur en kan deze in de slokdarm lopen omdat de sluitspier niet meer goed functioneert…

En allemaal dit omdat je geen maagzuur had door de inname van maagzuurblokkers zoals zantac. Zoals je ziet ontstaat er hier een domino-effect.

Ik raad mijn nieuwsbrieflezers altijd aan enkel maagzuurblokkers zoals zantac in te nemen bij uiterste noodgevallen en steeds onder begeleiding van een arts. Gebruik liever maagzuurremmers zoals een rennie en doe dit ook enkel in uiterste noodgevallen. Maagzuurremmers zijn minder sterk dan maagzuurblokkers en hierdoor zijn de nadelen en bijwerkingen vaak minder erg.

De nadelen van zantac zijn veels te groot om deze medicatie te gebruiken en zeker op dagelijkse basis! Begrijp me niet verkeerd, maagzuurblokkers kunnen noodzakelijk zijn in bepaalde gevallen. Denk bij de behandeling van een maagzweer of een middenrifbreuk. Maar doe dit steeds op aanraden en supervisie van jouw huisarts.

Het is beter om de echte oorzaak van je reflux of brandend maagzuur aan te pakken. Ik heb speciaal voor personen zoals jou een rapport geschreven waarin je ontdekt wat je vandaag nog kunt doen om beterschap te ontvangen.

Bij interesse, klik op onderstaande rode knop om mijn gratis rapport te ontvangen. 

Geert Leeuwen

HalloIk ben Geert Leeuwen. Ikzelf heb vele jaren last gehad van brandend maagzuur en reflux klachten. Artsen konden mij niet helpen dus ben ik zelf gaan testen en bestuderen hoe ik deze kwaal kon stoppen.Nu help ik sinds 2012 mensen die net zoals ik vroeger last hebben van brandend maagzuur, en dit met succes!

Geef een reactie