zuurbrandenZuurbranden zijn hoogst irritant en kunnen zelfs tot ergere condities leiden zoals slokdarmkanker. In dit kort maar bondig artikel ga jij ontdekken hoe je uw zuurbranden kunt aanpakken zodat je ergere condities vermijdt…

Wat is zuurbrand?

Zuurbrand is zoals het woord verklaart maagzuur dat in de keel brand. Maagzuur brand niet in de maag omdat een mucus laagje de zuurte van het maagzuur tegen houdt.

Wanneer je toch een brandend gevoel in de maag hebt, kan dit mucus laagje beschadigd zijn zoals bij een maagzweer of te dun door roken of overmatige inname van medicatie en alcohol.

Onze slokdarm bevat geen mucus laagje en hierdoor brand maagzuur in de slokdarm met brandend maagzuur als gevolg.

Zuurbranden oorzaak

De oorzaak van zuurbranden varieert vaak alhoewel in 90% van de gevallen een verzwakte sluitspier voor de zuurbranden zorgt.

De sluitspier heeft als functie om maagzuur in de maag te houden maar als deze sluitspier niet goed meer functioneert, kan maagzuur makkelijk in de slokdarm voor zuurbranden zorgen.

Dan kun je jezelf afvragen wat voor een verzwakte sluitspier zorgt, zodat je hier iets aan kan doen.

Zuurbranden oorzaken die voor een verzwakte sluitspier zorgen:

 • te hoge consumptie van vette voedingsmiddelen
 • te veel cafeïne rijke voeding en dranken eten
 • Te strakke kledij dragen zoals broekriemen welke de druk op de middenrif en sluitspier verhogen
 • sporten na de maaltijd
 • bukken met het hoofd naar beneden
 • te hoge inname van vloeistoffen na de maaltijd
 • voedselintoleranties en allergieën

Andere oorzaken van zuurbranden zijn zure voeding en zelfs te weinig maagzuur! Zure voeding irriteert het slokdarmweefsel waardoor zuurbranden ontstaan. Beperk dus je inname van zure frisdranken!

Zelfs te weinig maagzuur kan zuurbranden veroorzaken. Hoe kan dit? Te weinig maagzuur zorgt voor een slechte vertering EN opname van voedingsstoffen waardoor spieren zoals de sluitspier niet goed meer functioneren. Maagzuur kan in de slokdarm terecht komen en zuurbranden veroorzaken.

De gevolgen van zuurbranden

Indien zuurbranden niet behandeld wordt, dan kunnen ergere condities ontstaan. Denk maar aan slokdarmontstekingen. Iemand met chronische zuurbranden kan geregeld kampen met slokdarmontstekingen welke met een antibioticakuur worden behandeld.

Nog erger is wanneer het slokdarmweefsel zodanig beschadigd wordt door zuurbranden dat het weefsel onherstelbare schade vertoont. In zo een geval kan een arts de conditie baret-oesophagus diagnosticeren. Wanneer iemand deze conditie heeft (door chronische zuurbranden) is de kans op slokdarmkanker aanzienlijk hoger.

Daarom is het zo belangrijk om jouw zuurbranden snel te behandelen zodat je geen ergere condities krijgt. Een slokdarmontsteking door zuurbranden is een duidelijk teken dat je actie moet ondernemen en aanpassingen moet maken!

hoe zuurbranden behandelen?

De beste manier om zuurbranden te behandelen is om alle oorzaken aan te pakken. Vooral de sluitspier versterken is verstandig.

Medicatie focust zich op het wegnemen van maagzuur, wat niet een aanpak van de oorzaken is. Maagzuurremmers helpen op de korte termijn echter niet op de lange termijn. Op de lange termijn kan medicatie je zuurbranden zelfs verergeren!

Doe volgende zaken om je zuurbranden te behandelen:

 • eet minder zure voeding zoals pikante sausjes, zuur fruit en drink minder frisdranken
 • beperk alcohol inname, zeker cocktails
 • ga minder vette voeding in de avond eten
 • Beperk cafeïne rijke dranken zoals koffie en voeding zoals chocolade
 • ga niet sporten direct na de maaltijden
 • beperk inname van tomaten (verzwakken de sluitspier)
 • draag minder strakke kledij
 • buk door je knieën
 • stop de inname van zuurremmers en maagzuurblokkers
 • ontvang mijn geheime tips door op onderstaande rode knop te drukken en volg ze op

middel tegen zuurbranden

Er is een middel tegen zuurbranden waar je snelle verlichting van krijgt. Je hebt ook voeding zoals brood en bananen welke maagzuur in de keel minder zuur maken.

Het middel tegen zuurbranden is geen voeding maar een product namelijk sodium bicarbonaat (bakpoeder). Je kunt het overal kopen, in elke supermarkt en kost 2 keer niks.

Het wordt normaal gebruikt om brood en gebak te laten reizen. Wij gebruiken het tegen zuurbranden omdat het alkalisch is (tegengestelde van zuur). Het verminderd de zuurtegraad waardoor minder brandend maagzuur ontstaat.

Hoe gebruik je dit middel tegen zuurbranden?

Voeg 2 theelepels bicarbonaat in een glas water en drink het op. Klaar.

Wens je meer tips en advies te ontvangen hoe je uw zuurbranden kunt aanpakken? Klik dan nu op de onderstaande rode knop en ontvang mijn persoonlijk advies voor het behandelen van je zuurbranden!