Last van Zuurbranden? Gebruik Deze Gouden Tip!

zuurbrandenZuurbranden zijn hoogst irritant en kunnen zelfs tot ergere condities leiden zoals slokdarmkanker. In dit kort maar bondig artikel ga jij ontdekken hoe je uw zuurbranden kunt aanpakken zodat je ergere condities mogelijk kunt vermijden…

Wat is zuurbrand?

Zuurbrand, beter bekend als reflux, is zoals het woord verklaart maagzuur dat in de keel brand. Maagzuur brand niet in de maag omdat een mucus laagje de zuurte van het maagzuur tegen houdt.

Wanneer je toch een brandend gevoel in de maag hebt, kan dit mucus laagje beschadigd zijn zoals bij een maagzweer of te dun door roken of overmatige inname van medicatie en alcohol.

Onze slokdarm bevat geen mucus laagje en hierdoor brand maagzuur in de slokdarm met brandend maagzuur als gevolg.

De Oorzaken Van Zuurbranden

De oorzaak van zuurbranden varieert vaak alhoewel in 90% van de gevallen een verzwakte sluitspier voor de reflux klachten  zorgt.

De sluitspier heeft als functie om maagzuur in de maag te houden maar als deze sluitspier niet goed meer functioneert, kan maagzuur makkelijk in de slokdarm voor een brandend gevoel zorgen.

Dan kun je jezelf afvragen wat voor een verzwakte sluitspier zorgt, zodat je hier iets aan kan doen.

Mogelijke oorzaken die voor een verzwakte sluitspier zorgen:

 • te hoge consumptie van vette voedingsmiddelen
 • te veel cafeïne rijke voeding en dranken consumeren
 • Te strakke kledij dragen zoals broekriemen welke de druk op de middenrif en sluitspier verhogen
 • sporten direct of kort na de maaltijd
 • bukken met het hoofd naar beneden
 • te hoge inname van vloeistoffen na de maaltijd
 • voedselintoleranties en allergieën

Andere oorzaken van zuurbranden zijn zure voeding en zelfs te weinig maagzuur! Zure voeding irriteert het slokdarmweefsel waardoor een branderig gevoel ontstaat. Beperk dus je inname van zure dranken zoals frisdranken!

Zelfs te weinig maagzuur kan zuurbranden veroorzaken. Hoe kan dit? Te weinig maagzuur zorgt voor een slechte vertering EN opname van voedingsstoffen waardoor spieren zoals de sluitspier niet goed meer functioneren. Maagzuur kan in de slokdarm terecht komen en zuurbranden veroorzaken.

Mogelijke gevolgen van zuurbranden

Indien zuurbrand/ reflux niet behandeld wordt, kunnen ergere condities ontstaan. Denk maar aan slokdarmontstekingen. Iemand met chronische zuurbranden kan geregeld kampen met slokdarmontstekingen welke met een antibioticakuur worden behandeld. Contacteer steeds jouw arts bij zulke condities.

Nog erger is wanneer het slokdarmweefsel zodanig beschadigd wordt door zuurbranden dat het weefsel onherstelbare schade vertoont. In zo een geval kan een arts de conditie baret-oesophagus diagnosticeren. Wanneer iemand deze conditie heeft (door chronische zuurbranden) is de kans op slokdarmkanker aanzienlijk hoger.

Daarom is het zo belangrijk om jouw zuurbranden snel te behandelen zodat je geen ergere condities krijgt. Een slokdarmontsteking door zuurbranden is een duidelijk teken dat je actie moet ondernemen en aanpassingen moet maken! Twijfel dan ook niet om je huisarts te contacteren en je voedingspatroon aan te passen via onderstaande tips…

 

hoe zuurbranden behandelen?

De beste manier om zuurbranden te behandelen is om alle oorzaken aan te pakken. Vooral de sluitspier versterken is verstandig. Het is niet altijd even evident om jouw specifieke oorzaken te achterhalen. Dit vergt vaak bloedonderzoek en een kritische kijk op jouw levensstijl.

Medicatie zoals maagzuurremmers en blokkers focussen zich op het wegnemen/ alkalisch maken van maagzuur, wat niet een aanpak van de oorzaken is. Maagzuurremmers helpen op de korte termijn, echter niet op de lange termijn. Op de lange termijn kan medicatie je zuurbranden zelfs verergeren!

Probeer volgende zaken om je zuurbranden te behandelen:

 • eet minder zure voeding zoals pikante sausjes, zuur fruit en drink minder frisdranken
 • beperk alcohol inname, zeker cocktails
 • ga minder vette voeding in de avond eten
 • Beperk cafeïne rijke dranken zoals koffie en voeding zoals chocolade
 • ga niet sporten direct na de maaltijden
 • beperk inname van tomaten (verzwakken de sluitspier)
 • draag minder strakke kledij
 • buk door je knieën wanneer je iets wenst op te rapen

 

middel tegen zuurbranden

Er is een middel tegen zuurbranden waar je snelle verlichting van krijgt. Je hebt ook voeding zoals brood en bananen welke maagzuur in de keel minder zuur maken.

Het middel tegen zuurbranden is geen voeding maar een product namelijk sodium bicarbonaat (bakpoeder). Je kunt het overal kopen, in elke supermarkt en kost 2 keer niks.

Het wordt normaal gebruikt om brood en gebak te laten reizen. Wij gebruiken het tegen zuurbranden omdat het alkalisch is (tegengestelde van zuur). Het verminderd de zuurtegraad in de keel waardoor het branderig gevoel in de keel tijdelijk gedempt wordt.

Hoe gebruik je dit middel?

Voeg 2 theelepels bicarbonaat in een glas water en drink het op. Klaar. Simpeler kan niet… Het is allesbehalve lekker en smaakt best vies maar het werkt. Het is aan te raden om ook hier niet afhankelijk van te worden. Het beste vermijd je voeding die de sluitspier verzwakt (zie tips voorgaande alinea).

 

Geert Leeuwen

HalloIk ben Geert Leeuwen. Ikzelf heb vele jaren last gehad van brandend maagzuur en reflux klachten. Artsen konden mij niet helpen dus ben ik zelf gaan testen en bestuderen hoe ik deze kwaal kon stoppen.Nu help ik sinds 2012 mensen die net zoals ik vroeger last hebben van brandend maagzuur, en dit met succes!

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. vimal

  ben jij nou dezelfde als die martijn zeilstra

  1. admin fuckyou

   Neen, Ik ben Geert Leeuwen. Ik heb geen verband met deze persoon. Kijk even naar mijn video’s op youtube of op mijn blog om mijn uiterlijk te zien.

   Groeten,
   Geert

Geef een reactie