De Maagzuur Test: Hoe Stelt Jouw Maag Het?

Naar aanleiding van de vraag hoe je weet of je teveel maagzuur hebt, schrijf ik hier even een kort artikel over.

Er zijn verscheidene manieren om je maagzuur level en pH-waarde in de maag te meten. Allereerst wil ik er bij vermelden dat de pH-waarde in de slokdarm meten nogal nutteloos is omdat je dan enkel verifieert dat je last hebt van brandend maagzuur.

De pH-waarde in de maag wordt heel zelden door artsen of gastro-enterologen onderzocht waardoor ze ALTIJD de conclusie geven dat je teveel maagzuur hebt, zonder één stuk bewijs.

Onderstaande 2 methoden zijn goed om er achter te komen dat je te weinig of te veel maagzuur hebt:

Heidelberg capsule

De eerste methode om de hoeveelheid maagzuur te meten is via een een Heidelberg capsule. Deze capsule bevat een kleine sensor welke de pH-waarde en dus zuurtegraad in de maag meet. Zo kun je ontdekken of je effectief te veel maagzuur produceert.

Eens de capsule ingenomen is krijgt de patiënt baking soda (zuiveringszout) toegediend. Dit zal ervoor zorgen dat de maaginhoud sterk alkalisch (het tegengestelde van zuur) wordt. De maag zal dit compenseren door maagzuur te produceren. Zo is het mogelijk om een goed zicht te krijgen of u voldoende maagzuur produceert, teveel of te weinig.

De Heidelberg capsule bestaat als sinds de jaren 60. Indien je uw maag wilt laten testen met deze capsule is het aan te raden om naar een gastro-enteroloog te gaan die bekwaam is om de resultaten af te lezen en te interpreteren.

Meer informatie over de Heidelberg capsule vindt u hier: Heidelberg capsule

Zelf thuis test

De tweede methode welke een goed zicht geeft of je teveel of te weinig maagzuur hebt, kun je thuis doen op je gemak en kost je 2 keer niks. (dankzij deze thuis test kwam ik erachter dat ik te WEINIG maagzuur had!)

Wat je nodig hebt is wat baking soda (zuiveringszout) welke je kunt kopen in winkels waar ze ingrediënten voor de oosterse keuken verkopen zoals de toko.

 

Hier heb je wat adresjes indien je zuiveringszout online wenst te kopen:

http://www.gekruid.be/bicarbonaat.html

http://www.deonlinedrogist.nl/gimborn-zuiveringszout-p-2465.html

Let wel op dat baking soda of zuiveringszout sodium (natrium) bicarbonaat is en geen gewone bakpoeder welke sodium (natrium) carbonaat is.

Zo ga je te werk:

bij het opstaan wacht je met eten en voeg je een kwart van een theelepel baking soda in 250 ml water. Drink de mix op en zet een timer op voor 5 minuten. Belangrijk is om niet te eten als je deze test doet.

Kijk of je moet boeren binnen 5 minuten na de inname van de mix van water en baking soda.

Heb je minstens één keer of meer geboerd binnen 3 minuten na de inname van de mix? Zoja, dan produceer je voldoende maagzuur. Heb je meer dan 3 maal moeten boeren, dan is de kans groot dat je teveel maagzuur produceert.

Heb je geen boer gelaten binnen 5 minuten na de inname van de mix? Dan is de kans groot dat je te weinig maagzuur hebt.

Wil je hier 100% zekerheid dat je te weinig maagzuur produceert, ga dan gerust opzoek naar een arts die bekwaam is met de werking van een Heidelberg capsule.

En hoe was jouw resultaat?

Indien je niet hebt geboerd kunnen we met een gerust hart zeggen dat je te WEINIG maagzuur hebt en dan moet je zeker de inname van zuurblokkers en zuurremmers vermijden. Zo niet dan maak je een conditie aan welke in de medische wereld de naam “achlorhydria” of “hypochlorhydria” krijgt, wat betekent dat je weinig of geen maagzuur produceert.

Ik moet je niet meer vertellen dat te weinig maagzuur drastische gevolgen op het lichaam kan hebben. Chronische ziektes en aandoeningen en zelf de aanmaak van voedsel allergieën! Osteoporose is hier slechts één voorbeeld van…

Onderstaande bronvermelding bewijst dat maar liefst 80% van personen met een voedselallergie aan hypochlorhydria (te weinig maagzuur) lijden!

http://www.food-allergy.org/root2.html

Wil je nog meer logisch bewijs of jij nu teveel of te weinig maagzuur produceert? Denk even na of je aan onderstaande klachten lijdt:

  • opgeblazen gevoel
  • gas, winderigheid
  • baksteen in de maag
  • diarree
  • constipatie
  • misselijkheid

 

Heb je vaak last van deze klachten? Dan is het duidelijk dat deze ontstaan door een tekort aan maagzuur aangezien je voeding niet tijdig verteerd wordt waardoor bovenstaande klachten ontstaan. Dan kun je beter zuurblokkers en zuurremmers achterwege laten.

Doe de test en kijk hoe jij reageert!

Veel succes en groeten,