Melk zorgt voor MEER brandend maagzuur

Dit kort artikel zal je duidelijk maken waarom de stelling dat melk brandend maagzuur zou stillen foutief is. Het is een mythe dat melk brandend maagzuur zou verhelpen! Onderstaand artikel verklaart exact waarom.

Waarom zou melk helpen bij brandend maagzuur?

Velen denken dat melk alkalisch is wat wil zeggen dat het een pH-waarde van meer dan 7 heeft. Dit zou het zuur in de keel en maag compenseren waardoor het natuurlijk minder zuur wordt en klachten zouden verdwijnen.

Echter is melk niet volledig alkalisch, het klopt dat melk licht zuur is (met een pH-waarde van 6.7) maar dit is nog steeds zuur.

Hoe komt het dan dat melk ervoor zorgt dat mijn zuurbrand verminderd?

De logische verklaring is omdat melk zuur tijdelijk zal binden. Hierdoor wordt de zuurtegraad verminderd waardoor brandend maagzuur tijdelijk zal verminderen. Let op dat ik de nadruk leg op tijdelijk… [1]

Je kan het vergelijken met zuurremmers

Wat er gebeurt als je melk drinkt bij brandend maagzuur…

Wat velen niet weten is dat melk voor nog meer brandend maagzuur zorgt en wel voor 2 redenen! Bij de inname van melk zal de maag eiwit waarnemen zoals caseïne.

Zo als je misschien al weet wordt eiwit verteerd door het enzym pepsine welke uitgescheden wordt tezamen met maagzuur. Met andere woorden: drink je melk dan zal de maag MEER maagzuur produceren. Je denkt dus dat melk maagzuur verminderd terwijl het ervoor zorgt dat je meer maagzuur krijgt… Hoe contraproductief.

Dit is op het eerste zicht geen probleem aangezien je weet dat de meesten met brandend maagzuur een tekort hebben aan maagzuur.

Het echte probleem is dat meer dan 70% van de wereldbevolking problemen heeft met melk! Velen zijn intolerant aan lactose (melksuikers). Dit is echter niet de grootste boosdoener in melk.

Het eiwit caseïne is dat wel. Dit eiwit is namelijk heel moeilijk verteerbaar door het menselijk lichaam met als resultaat dat velen hiervoor allergisch zijn.[2]

En allergische reacties kunnen ervoor zorgen dat de sluitspier in de slokdarm lam wordt gelegd! Deze sluitspier (LES) zal niet optimaal meer functioneren waardoor maagzuur in de slokdarm kan spatten.

En dan is het wel erg dat je meer maagzuur produceert door de inname van melk. Je hebt namelijk meer maagzuur door melk en een slappe sluitspier in de slokdarm door melk! Ja… een dodelijke combinatie voor personen met brandend maagzuur.

De raad om meer melk te drinken is hét advies van een “hoog opgeleide” arts. Wees alert met melk! Nu weet je dat het meer kwaad dan goed doet. Ik geef je dan ook sterk de raad om melk sterk te beperken als niet compleet te vermijden, zeker in de avond!

 

Vroeger dronk ik constant melk indien ik brandend maagzuur had (en dan vooral voor het slapen gaan). Door de verzwakte sluitspier en opgewekte productie van maagzuur + het neerliggen in bed, had ik te maken met echt gruwelijke zuurbrand! Slokdarmontstekingen kwamen al snel opdagen… Je bent gewaarschuwd.

Conclusie:

Melk kan tijdelijk brandend maagzuur verminderen maar het duurt niet lang voordat je brandend maagzuur agressief wordt opgewekt! Melk vermijden is de boodschap.

De oorzaken van brandend maagzuur aanpakken zoals zure voeding tijdelijk vermijden en de sluitspier in de slokdarm versterken is een veel betere aanpak die permanent werkt.

 

Groeten,

Uw vriend

 

 

 

Hier vind je de bronvermelding:

 

[1] Artikel met ongeveer dezelfde inhoud als dit artikel: http://www.heartburnhq.com/milk-and-heartburn-is-milk-a-good-acid-reflux-remedy/

[2] Melk veroorzaakt brandend maagzuur: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2823764/