De Echte Oorzaken Van Brandend Maagzuur

Gisteren heb je het kort rapportje gelezen welke duidelijk maakt dat de grote meerderheid met brandend maagzuur helemaal niet teveel maagzuur heeft maar eerder te weinig.

Herinner je nog het grafiekje waarop duidelijk te zien is dat de productie van maagzuur hevig daalt naarmate we ouder worden? Dan ga je vast akkoord met de conclusie dat teveel maagzuur helemaal niet de oorzaak is van brandend maagzuur.

In dit kort artikel ga ik je duidelijk maken wat de echte oorzaken van brandend maagzuur zijn zodat we samen deze kunnen behandelen zodat jij ook van je brandend maagzuur afgeraakt. Hier volgen de echte oorzaken van brandend maagzuur:

Verzwakte werking van de sluitspier

Bij velen is de oorzaak van hun brandend maagzuur een verzwakte sluitspier in tegenstelling tot teveel maagzuur. Wanneer de sluitspier (LES – Lagere Eosophageale Sluitspier) aan de onderkant van de slokdarm verzwakt is en niet optimaal sluit kan de kleinste hoeveelheid maagzuur in de slokdarm spatten en voor reflux zorgen.

Je kan dus brandend maagzuur waarnemen indien je zelf te weinig maagzuur hebt! Zolang de sluitspier niet goed functioneert, kan maagzuur in de slokdarm terecht komen.

Factoren die de sluitspier verzwakken zijn vooral roken, koffie en medicatie (ook rennie’s en andere maagzuurremmers). Later vertel ik je hier alles over.

Druk op de maag en middenrif

Vaak komt het voor dat zwangere dames last hebben van reflux, terwijl deze voor hun zwangerschap helemaal geen last hadden van reflux of brandend maagzuur. Hoe is dit te verklaren?

Wanneer een persoon zwanger is, wordt de druk op de buikspieren maag en middenrif groter doordat de foetus druk zet op de maag. Hierdoor zal de sluitspier (LES) ook druk ontvangen waardoor deze lichtjes open kan gaan. Dit alleen verhoogt al drastisch de kans op brandend maagzuur.

Buiten dit zit de maag dichter bij de sluitspier en slokdarm (door de druk) waardoor maagzuur nog gemakkelijker de slokdarm kan bereiken.

Niet alleen zwangerschap kan druk op de maag veroorzaken. Ook sport na de maaltijd zorgt voor dit fenomeen. Vooral intensieve sporten zoals gewichtheffen. Te strakke broeken, t-shirts en riemen zullen ook de druk op de maag verhogen en tot reflux leiden.

Teveel vloeistof na de maaltijd

Indien je veel drinkt na de maaltijd kan ook dit voor brandend maagzuur zorgen. Voeg drank (maakt niet uit of dit wijn of water is) toe na de maaltijd en je maakt een soep, een zure soep! Niet alleen zal je de sterkte van het maagzuur verminderen maar zal het maagzuur ook op die soep drijven waardoor voeding niet optimaal verteerd wordt…

Drink je voldoende na de maaltijd, dan zal die zure soep zodanig stijgen dat er makkelijker zure spatten maagzuur in de slokdarm kunnen geraken! Ook al maak je zelfs te weinig maagzuur aan, zal je een zure soep ontwikkelen waardoor deze de mogelijkheid heeft om op de slokdarm te spatten…

Werkt je sluitspier dan niet goed meer, ja dan heb je het zitten… Dan kunnen spatten in de slokdarm terecht komen en krijg je zuurbrand.

Te WEINIG maagzuur

Aan bovenstaande uitleg is het al duidelijk dat zelfs te weinig maagzuur voor brandend maagzuur kan zorgen. Neem je hier dan nog eens maagzuurremmers bovenop blijft er helemaal geen maagzuur meer over en wordt je voeding niet meer verteerd welke zal rotten in de darmen en voor darmklachten zal zorgen…

Vergeet niet dat je voeding niet optimaal verteerd wordt indien je te weinig maagzuur hebt! Cruciale mineralen en vitaminen om je spieren (ook de sluitspier in de slokdarm) optimaal te laten werken zoals magnesium worden niet goed opgenomen en hierdoor kan je sluitspier een verminderde werking krijgen. Het is zo logisch als het klinkt.

Teveel maagzuur

Ja, teveel maagzuur kan ook voor zuurbrand zorgen. Een heel klein percentage (slechts 2%!) van personen die lijden aan reflux hebben effectief teveel aan maagzuur. Reclamespotjes van rennie’s en andere maagzuurremmers beweren dat iedereen die last heeft van brandend maagzuur te veel maagzuur heeft…

Rennie’s zetten overtollig maagzuur om in water waardoor al je klachten verdwijnen… niet alleen overtollig maagzuur wordt omgezet in water maar eerder AL het maagzuur.

Bekijk even onderstaand filmpje en zie voor jezelf wat het reclamespotje beweerd:

 

Natuurlijk is het filmpje gebaseerd op helemaal NIETS! En probeert het enkel personen te overtuigen om medicatie aan te kopen.

Ver van iedereen die brandend maagzuur heeft, heeft teveel maagzuur. Toch kan het zijn dat u teveel aan maagzuur heeft waardoor de maaginhoud zuurder is dan normaal en eens deze op de slokdarm spat, meer schade dan normaal veroorzaakt.

Indien u teveel maagzuur heeft maar een goed werkende sluitspier heeft, zal u geen last hebben van brandend maagzuur doordat de sluitspier het maagzuur weg houdt van de slokdarm.

Personen met teveel maagzuur verteren namelijk hun voeding optimaal waardoor voedingsstoffen optimaal worden opgenomen en deze zorgen ervoor dat spieren zoals de sluitspier in de slokdarm optimaal werken en dus maagzuur weghouden van de gevoelige slokdarm!

Conclusie: teveel maagzuur zal in 9 van de 10 gevallen voor GEEN brandend maagzuur zorgen.

Voeding met een hoge zuurtegraad

Ook heb ik bewijs gevonden dat voeding met een lage pH-waarde, welke overigens heel zuur zijn, voor brandend maagzuur zorgen. Kijk even naar onderstaande bronvermelding:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7806034

Bepaalde voeding hebben een lage pH waarde (hoe lager de pH, hoe zuurder het voedsel). Maagzuur heeft een pH waarde van 1-3. Neem je dus vaak voeding tot u met een lage pH waarde, zoals cola met een pH waarde van 2,8, dan is het maar logisch dat je vaker last hebt van brandend maagzuur.

Voeding die een hoge zuurtegraad heeft gaat de slokdarm prikkelen waardoor jij brandend maagzuur krijgt. Dit is het mooiste bewijs dat zuurbrand niet altijd ontstaat door maagzuur!

Ja, dat zie je goed. Dit is ook de perfecte verklaring waarom veel personen met brandend maagzuur geen verbetering zien door de inname van zuurblokkers of zuurremmers.

Ook verklaart het waarom steeds meer jongere personen last krijgen van brandend maagzuur, die meestal een goed functionerende sluitspier in de slokdarm hebben.

Maagzuur kan dus niet in de slokdarm geraken. Echter is voeding met een hoge zuurtegraad hier de schuldige en deze kan perfect vermeden worden.

Risico factoren

Ook zijn er risico factoren waardoor brandend maagzuur kan ontstaan zoals een oudere leeftijd, roken en het frequent gebruik van alcohol, de inname van drugs die de sluitspier verzwakken, zwangerschap en ook zwaarlijvigheid.

Mensen met veel buikvet hebben een verhoogde druk op de maag en sluitspier in de slokdarm waardoor er meer kans ontstaat op brandend maagzuur.

 

Zo dit zijn de oorzaken en hiermee hoop ik je duidelijk te stellen dat medicatie helemaal niet de oplossing is voor brandend maagzuur.

Kleine wijzigingen in je levensstijl dan weer wel. Wees gerust, deze zijn heel mals en makkelijk toe te passen!

Nu ik je al deze waardevolle informatie geef hoop ik dat je hier ook iets met doet en niet zomaar deze pagina verlaat zonder de informatie te implementeren.

 

De eerste stap naar een leven zonder maagzuur is dan ook om medicatie als zuurblokkers en zuurremmers te vermijden, aangezien het letterlijk voor meer brandend maagzuur zal zorgen (omdat het zorgt voor maalabsorptie die in tijd zorgt voor een nog slechter werkende sluitspier in de slokdarm!)

Gooi dus al die troep in de vuilnismand. Volg de tips die ik je vertel en je brandend maagzuur zal in tijd verdwijnen:

  1. verminder sterk de inname van medicatie zoals rennie’s
  2. drink minder dranken na een maaltijd zodat je de druk op de sluitspier beperkt
  3. draag losse kleren en zeker geen strakke shirts of riemen
  4. buig niet voorover na het eten en zet je recht na de maaltijd
  5. doe geen intensieve sport direct na de maaltijd

 

Volg deze 5 simpele wijzigingen en de eerste stap naar een leven zonder brandend maagzuur is gezet! Proficiat. Doen is de boodschap.

Binnenkort verklap ik je de meest slechte voeding bij brandend maagzuur en vertel ik je welke voeding je sluitspier in de slokdarm verzwakken waardoor zuurbrand ontstaat.

Morgen heb ik het druk met de kinderen en kan ik niet veel tijd achter de PC spenderen, dus het zal overmorgen worden.

 

Tot dan!