Voeding die de sluitspier verzwakt en welke brandend maagzuur opwekt

Nu weet je dat bepaalde activiteiten de druk op de sluitspier in de slokdarm verhogen waardoor brandend maagzuur kan ontstaan. Hopelijk heb je ook al wat met deze informatie gedaan en vermijd je intensief sporten direct na de maaltijd, bukken na de maaltijd, strakke shirts en riemen en de andere tips die ik je heb verteld.

Hier zal je ontdekken welke top 7 voeding de grootste boosdoeners zijn bij brandend maagzuur. Het spreekt voor zich dat je deze voeding beperkt indien je last hebt van brandend maagzuur.

Alcohol

Wist je dat alcohol de lagere slokdarm sluitspier sterk verzwakt? Ja, en nog geen klein beetje. Alcohol staat aan de top van voeding welke brandend maagzuur veroorzaken.

Beperk sterk de inname van alcohol en zeker in de late avond aangezien alcohol je de hele nacht kan wakker houden door het branderige gevoel in de keel.

Sterke dranken als wodka en jenever zijn vele malen erger dan lichte wijn of een biertje. Toch kun je beter ook wijn en bier beperken. Drink ze met mate indien je last hebt van brandend maagzuur.

Vette voeding

Vetten zijn opzicht helemaal niet slecht. Geraffineerde voeding en fast food zorgen ervoor dat vetten in het algemeen een slechte naam krijgen. Deze vetten kunnen tot hartkwalen en hartaanvallen lijden met de dood als gevolg.

Dit is echter niet de hoofdreden waarom je beter vetten kunt beperken, indien je last hebt van brandend maagzuur. De hoofdreden is omdat vetten de sluitspier laxeren waardoor de kleinste hoeveelheid maagzuur de slokdarm kan betreden

Vetten welke je vindt in fast food en voorverpakte voeding zoals koekjes moet je sterk vermijden. Deze vetten zijn alles behalve natuurlijk en veroorzaken heftige reacties in het lichaam welke je ten alle tijden wilt vermijden.

Onverzadigde vetten zoals olijfolie, vetten in vis en noten mag je gerust eten. Verzadigde vetten welke je vindt in biefstuk, eigeel en bepaalde noten en oliën mag je met mate eten.

Probeer zeker voor het slapen gaan minder vetten te nuttigen en zorg dat dit de juiste soorten vetten zijn.

Cafeïne

dranken zoals koffie, redbull en Coca-Cola zorgen er ook voor dat de sluitspier verzwakt wordt. Ook redbull en Coca-Cola bevatten heel wat zuren (wat ook meespeelt bij brandend maagzuur) maar vooral de cafeïne zorgt voor brandend maagzuur.

Zelfs chocolade bevat cafeïne! Beperk dranken met cafeïne in. Drink maximaal 2 koffies per dag en vervang meerdere koffies door thee of water.

Chocolade

nog een voedingsmiddel welke vaak brandend maagzuur veroorzaakt is helaas chocolade. Chocolade bevat niet alleen vet maar ook cafeïne welke beide de sluitspier in de slokdarm verzwakken met brandend maagzuur als gevolg.

Hoe witter de chocolade, hoe slechter deze is voor zuurbrand. Beperk sterk de inname van chocolade en opteer voor een donkere chocolade met minder vet en cafeïne.

Munt producten

Munt producten zoals pepermunt moet je ten alle tijden vermijden. Ook in thee vorm! Deze zorgen er letterlijk voor dat de sluitspier lam wordt gelegd.

Munt producten zouden ervoor bekend staan om spieren te laxeren maar helaas ontstaat het tegenovergestelde effect. Vermijden is de boodschap.

Zure voeding

Voeding welke een lage pH-waarde hebben wat wil zeggen dat deze voeding heel zuur is kunnen ervoor zorgen dat brandend maagzuur ontstaat zonder dat maagzuur de slokdarm betreedt!

Zolang de slokdarm beschadigd is (door brandend maagzuur die in het verleden in de slokdarm is terecht gekomen) zal zure voeding voor brandend maagzuur zorgen.

Zure voeding zijn vooral citrusvruchten en frisdranken. Fanta, cola, pepsi, sprite,… zorgen allemaal voor brandend maagzuur.

Dit betekent niet dat je deze nooit meer mag drinken. Je kunt beter nu enkele weken zure voeding mijden zodat je slokdarm zich kan herstellen (en mogelijkheid tot slokdarmkanker sterk gereduceerd wordt) en dan kan je terug met een gerust hart zure dranken en voeding nuttigen zonder dat je hier brandend maagzuur van krijgt of de kans verhoogt op slokdarmkanker.

Pikante voeding

Ook pikante voeding staat op het lijstje van befaamde voeding die brandend maagzuur veroorzaken. Niet alleen kunnen ze de maagwand en slokdarm hevig irriteren maar zorgen ze er ook voor dat de sluitspier in de slokdarm hevig verzwakt wordt

Beperk voorverpakte sausjes, curry saus, pikante kruiden, tabasco, mosterd, curry ketchup, … Ook pikante groenten zoals pepers kunnen voor hevige zuurbrand zorgen. Vermijd deze pikante voeding en vervang deze met verse tuinkruiden zoals basilicum, tijm, koriander,…

 

Dit zijn de grootste boosdoeners op vlak van voeding, alhoewel er nog andere zijn, welke kunnen leiden tot brandend maagzuur. Volg mijn raad op en beperk deze voeding. Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn!

Groeten,