Brandend maagzuur, ook bekend als reflux of zuurbrand is een kwaal welke steeds vaker voor komt in de westerse wereld. Iedereen heeft er wel eens last van, maar indien je wekelijks of zelfs dagelijks last krijgt van brandend maagzuur en je slaap wordt erdoor verstoord dan wordt het ondraagelijk en moet er wat aan gedaan worden.

Wat is brandend maagzuur en hoe ontstaat het?

Wanneer de sluitspier in de slokdarm niet goed meer werkt, kan er maagzuur in de slokdarm terecht komen. Eens dit gebeurt spreken we van reflux of brandend maagzuur.

De maag bevat een slijm of mucuus laag waardoor maagzuur geen schade kan aanbrengen in de maag (tenzij deze slijmlaag verdund is). Wij hebben zo een slijm laag om onze maag te beschermen tegen het maagzuur. Onze slokdarm is een transport orgaan en geen verteringsorgaan zoals de maag. Hierdoor bevat de slokdarm geen slijm laag en kan maagzuur het weefsel in de slokdarm hevig beschadigen.

Er zijn heel wat redenen en oorzaken waardoor brandend maagzuur kan ontstaan, en hier ga ik zo dadelijk op verder, maar het is belangrijk om te weten dat reflux of brandend maagzuur NIET NORMAAL is en dat je het moet aanpakken. Chronische reflux kan ervoor zorgen dat de slokdarm hevig beschadigd is met slokdarmontstekingen als resultaat. Zelfs slokdarm kanker kan een resultaat zijn van reflux!

Wat zijn de oorzaken van reflux of brandend maagzuur?

Allereerst wil je duidelijk maken dat de stelling dat teveel maagzuur reflux doet ontstaan helemaal niet waar is. Slechts een heel klein percentage van de wereldbevolking heeft teveel maagzuur en deze personen hebben in de meeste gevallen zelfs geen maagzuur!

Bijna altijd is de oorzaak van brandend maagzuur of reflux een verzwakte werking van de sluitspier! Wanneer de sluitspier in de slokdarm verzwakt is zal deze niet goed sluiten met als resultaat dat zelfs de kleinste hoeveelheid maagzuur in de slokdarm terecht kan komen.

Ook druk op de maag of middenrif kan voor reflux zorgen. Denk maar aan sport vlak na de maaltijd of met het hoofd bukken na de maaltijd… Ook zwangere vrouwen, die een verhoogde druk op de maag en sluitspier in de slokdarm hebben, krijgen vaker reflux en brandend maagzuur omdat de druk op de maag en middenrif groter is waardoor maagzuur makkelijk de slokdarm kan betreden.

Het zuur dat voor brandend maagzuur zorgt hoeft niet altijd uit de maag te komen. Zelfs zure voeding en drank kan voor zuurbrand zorgen. Denk maar aan zure drankjes als cola. Cola is zo zuur dat het roest op metaal kan wegbijten! Denk eens na wat er in je slokdarm zal gebeuren indien je cola drinkt. Inderdaad, deze zal geïrriteerd geraken met zuurbrand als gevolg.

Ook te weinig maagzuur kan voor brandend maagzuur zorgen, je leest het goed! Indien je te weinig maagzuur produceert, zal je voeding niet goed verteerd en opgenomen worden waardoor spieren (ook sluitspieren) niet optimaal zullen functioneren… Het resultaat is een sluitspier in de slokdarm die niet goed functioneert waardoor maagzuur in de slokdarm terecht komt.

Behandeling brandend maagzuur

De traditionele behandeling van reflux en brandend maagzuur is zuurremmers of zuurblokkers slikken. Dit is echter geen behandeling aangezien het slechts de klachten aanpakt en niet de oorzaken.

Een permanente behandeling bij reflux is de sluitspier versterken door enkele milde levensstijl wijzigingen en de slokdarmschade te herstellen zodat zure voeding de slokdarm minder kan irriteren. Ook is het aan te raden om de vertering en de werking van de maag te optimaliseren zodat al uw voeding optimaal wordt verteerd en opgenomen. Zo zal de sluitspier ook optimaal zijn werk kunnen doen.

Ik had vroeger dagelijks last van reflux en brandend maagzuur in de keel. Door de oorzaken aan te pakken met enkele makkelijke tips heb ik geen last meer van deze extreem pijnlijke kwaal. Indien u hulp wenst bij het behandelen van je brandend maagzuur wil ik je zeker en vast helpen, net zoals ik al meer dan 3700 personen heb geholpen met hun reflux.

>>> Wenst u uw brandend maagzuur en reflux te behandelen met geheime technieken waar geen één arts van af weet? Neem dan hier een kijkje en ontdek alle geheimen! <<<